Θα γίνει η Μολδαβία «προτεκτοράτο» της Ρωσίας;
Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση της Μολδαβίας, η οποία κατέκτησε την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές του 2021, διαβεβαιώνει πως δεν έχει σχέδια ένταξης στο ΝΑΤΟ.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Την περασμένη Κυριακή βρέθηκε στη Μολδαβία ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος δήλωσε εμφατικά πως η χώρα και η κυβέρνησή της «μπορούν να υπολογίζουν σε εμάς μέχρι το τέλος». Ηταν μια διαβεβαίωση την οποία είχαν ανάγκη οι Μολδαβοί. Η Οδησσός, άλλωστε, απέχει μόλις 180 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσά της, το Κισινάου.
Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ο πρόεδρός της, ο φιλευρωπαίος Μάια Σάντου, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 60 ημέρες, με αποτέλεσμα να έχει παγώσει σχεδόν κάθε δραστηριότητα. Το αεροδρόμιο έχει κλείσει, όπως και τα δικαστήρια, οι ξένες πρεσβείες λειτουργούν σε καθεστώς διαχείρισης κρίσης, ενώ στη χώρα των 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων – της πιο φτωχής στην Ευρώπη, που βλέπει ολοένα περισσότερους να μεταναστεύουν – έχουν περάσει ήδη πάνω από 160.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία.
Ταυτόχρονα, βεβαίως, υπάρχει και ο φόβος ότι η Μολδαβία μπορεί να αποτελέσει έναν από τους επόμενους στόχους του Βλαντίμιρ Πούτιν – κάτι για το οποίο έχει προειδοποιήσει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην περίπτωση που η Ουκρανία ηττηθεί. Εξάλλου, σύμφωνα με τη «Le Monde», στη χώρα υπάρχει από το 1992 (έναν χρόνο μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της) ένας «δούρειος ίππος της Ρωσίας». Πρόκειται για την αυτοαποκαλούμενη Μολδαβική Δημοκρατία του Δνείστερου, με πρωτεύουσα την Τιράσπολη, η οποία καλύπτει μια λωρίδα γης ανάμεσα στον ποταμό Δνείστερο και τα σύνορα με την Ουκρανία και κατοικείται κυρίως από ρωσόφωνους και ρωσικής καταγωγής ανθρώπους – ενώ κήρυξε την ανεξαρτησία της ύστερα από έναν πόλεμο τεσσάρων μηνών, με τη βοήθεια της Μόσχας.
«Αυτή η οντότητα αποτελεί μια μαύρη τρύπα την οποία δεν αναγνωρίζει καμία χώρα. Η οικονομική εξουσία βρίσκεται συγκεντρωμένη στα χέρια ενός μέλους των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας, του Βίκτορ Γκουσάν, ενός ολιγάρχη ο οποίος παραδόξως είναι κοντά στους Ουκρανούς» λέει μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα ένας ειδικός με έδρα το Κισινάου. Προσθέτει δε ότι «οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται υπό τις διαταγές της Μόσχας».
Η αλήθεια, βεβαίως, είναι πως η κυβέρνηση της Μολδαβίας, η οποία κατέκτησε την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές του 2021, διαβεβαιώνει πως δεν έχει σχέδια ένταξης στο ΝΑΤΟ. Ηδη, όμως, κατέθεσε επίσημο αίτημα για να γίνει η χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (την Πέμπτη 3 Μαρτίου).
Ακόμη και εάν ο Πούτιν δεν επιλέξει να εισβάλει στη Μολδαβία, ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πως η χώρα βρίσκεται κυριολεκτικά στο έλεος της Μόσχας. Εισάγει το 100% του φυσικού αερίου που χρειάζεται από την Gazprom, ενώ ο ηλεκτρισμός προέρχεται εξ ολοκλήρου από μια μονάδα παραγωγής ενέργειας η οποία βρίσκεται στην «ανεξάρτητη» περιοχή της Υπερδνειστερίας. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι σχεδόν το σύνολο των προμηθειών της φτάνει μέσω του λιμανιού της Οδησσού, εάν η πόλη πέσει στα χέρια των Ρώσων, τότε η Μολδαβία θα μετατραπεί πρακτικά σε ένα προτεκτοράτο τους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις