Η συνήθεια να μην πηγαίνεις πια στο γήπεδο…
Στην Ελλάδα στα γήπεδα μπορεί πια να υπάρχει πολύ περισσότερος κόσμος: η επιτροπή λοιμοξιολόγων μεγάλωσε τη διαθέσιμη χωρητικότητα και πλέον μπορούν να εκδίδονται εισιτήρια για το 75% του γηπέδου
Η είδηση ότι μέρος της αντιπολίτευσης καταψήφισε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας του πρόσφατου αθλητικού νομοσχεδίου τις διατάξεις για τα κέντρα γιόγκα προκάλεσε ζωηρή έκπληξη στο κοινό της στήλης, που αποδεικνύονται άνθρωποι με σημαντικούς προβληματισμούς. Τρεις αναγνώστες, με email, μου επισήμαναν ότι είναι εντυπωσιακό, όχι μόνο το ότι η αντιπολίτευση καταψήφισε τα σχετικά άρθρα, αλλά και ότι το υφυπουργείο Αθλητισμού, ενώ πραγματικά χαλάει ο κόσμος, ασχολήθηκε με τη γιόγκα. Τους εξήγησα ότι ο λόγος είναι απλός. Επειδή κάθε φορά που κάποιος ανοίγει έναν λογαριασμό της ΔΕΗ νιώθει να δένεται κόμπο το συκώτι του πολύ γρήγορα, η γιόγκα θα είναι κάτι σαν εθνικό μας άθλημα. Θα καθόμαστε σταυροπόδι στο πάτωμα και θα κάνουμε «μμμμμμμ» προσπαθώντας να ηρεμήσουμε από την ταραχή…
Τσέλσι
Μιλώντας για ταραχή, μέρες ταραχής περνάει και η Τσέλσι εξαιτίας των περιπετειών του ιδιοκτήτη της Ρομάν Αμπράμοβιτς, τον οποίο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε να διώξει από τη χώρα εξαιτίας των σχέσεών του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν από την ίδια την Τσέλσι για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι και η απόφαση η ομάδα να μην κλείνει πια στα αεροπορικά ταξίδια ακριβές θέσεις και να μη διαμένει στα εκτός έδρας παιχνίδια της σε πανάκριβα ξενοδοχεία. Ο ίδιος ο βρετανός πρωθυπουργός χαιρέτισε αυτές τις ανακοινώσεις ως απόδειξη προσαρμογής της ομάδας στη νέα πραγματικότητα. Το ότι με τα χρήματα που παίρνει κάθε ποδοσφαιριστής της Τσέλσι μπορεί όχι μόνο να ταξιδεύει σε θέση business αλλά και να έχει δικό του αεροπλάνο για τις μετακινήσεις του μάλλον δεν παίζει ρόλο. Αλλά ας μην αφήνουμε τις λεπτομέρειες της πραγματικότητας να καταστρέφουν τις πολιτικές ψευδαισθήσεις.
Παράγοντες
Ψευδαισθήσεις μεγαλείου άλλωστε δεν υπάρχουν μόνο μεταξύ των πολιτικών αλλά και μεταξύ των ποδοσφαιροπαραγόντων. Οταν οι Καταριανοί αγόρασαν την Παρί Σεν Ζερμέν, το τελευταίο που θα μπορούσαν να φανταστούν είναι αποδοκιμασίες στο Παρκ ντε Πρενς. Κι όμως χθες το έζησαν και αυτό. Παρά τη νίκη της ομάδας με 3-0 κόντρα στην Μπορντό στο γαλλικό πρωτάθλημα το κοινό του γηπέδου αποδοκίμασε τους πάντες. Τα άκουσαν πιο πολύ ο Νεϊμάρ και ο Μέσι, αλλά το κοινό δεν εξαίρεσε από τις αποδοκιμασίες του τους γαλαντόμους καταριανούς ιδιοκτήτες. Ολα αυτά ενώ η Παρί στη βαθμολογία του πρωταθλήματος προηγείται με 15 βαθμούς της δεύτερης Νις στο πρωτάθλημα! Μη νομίζετε ωστόσο ότι αυτό είναι τρελό. Ο οπαδός είναι σαν το μικρό παιδί. Για να μην γκρινιάζει, δεν πρέπει να του τάζεις τίποτα.
Μέσι
Υπό αυτό το πρίσμα όταν μιλάμε για διαφορές του Κριστιάνο Ρονάλντο με τον Μέσι π.χ. δεν πρέπει να ξεχνάμε κι αυτό: ο Πορτογάλος είναι σαφώς πιο έξυπνος από τον Αργεντινό στο ζήτημα της διαχείρισης της εξέδρας. Ο Ρονάλντο στους οπαδούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν έταξε απολύτως τίποτα. Ετσι άνετα μπορεί να δοξάζεται γιατί σκοράρει στο αγγλικό πρωτάθλημα κρατώντας την ομάδα του κοντά στην τετράδα, ενώ ο Μέσι, παρ’ όλο που αγωνίζεται σε μια ομάδα ήδη πρωταθλήτρια, ζει μια σεζόν αποτυχημένη.
Επιτροπή
Στην Ελλάδα στα γήπεδα μπορεί πια να υπάρχει πολύ περισσότερος κόσμος: η επιτροπή λοιμοξιολόγων μεγάλωσε τη διαθέσιμη χωρητικότητα και πλέον μπορούν να εκδίδονται εισιτήρια για το 75% του γηπέδου. Αλλά έχω την εντύπωση πως αυτό δεν θα προκαλέσει και κοσμοπλημμύρα στα play off. Την περασμένη αγωνιστική του πρωταθλήματος, που ήταν και η τελευταία της κανονικής περιόδου, είναι ζήτημα να κόπηκαν συνολικά πάνω από 12 χιλιάδες εισιτήρια σε όλα τα ματς. Αγωνίζονταν εκτός έδρας ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός, αλλά και πάλι το νούμερο είναι πολύ μικρό. Για πολλούς και διάφορους λόγους ο κόσμος μοιάζει να έχει χάσει τη συνήθεια του να πηγαίνει στο γήπεδο.
Κλειστά
Εφταιξε σίγουρα για αυτό η μακρά περίοδος που τα γήπεδα ήταν κλειστά. Σαφώς κάποιο ρόλο παίζει και το γεγονός ότι είναι ακόμα μη προσβάσιμα στους μη εμβολιασμένους. Αλλά πάνω από όλα το γήπεδο είναι συνήθεια και στην Ελλάδα η μόνη συνήθεια που έχει πια το οπαδικό κοινό είναι να βρίσκει λόγους για να μην πάει στο γήπεδο: του φταίει πλέον πάντα κάτι. Το κρύο ή η ζέστη, η έλλειψη ανταγωνισμού για τον τίτλο ή το άγχος που νιώθει γιατί οι ομάδες δεν είναι αρκούντος παραγωγικές. Η βία, ακόμα κι αν αυτή εκδηλώνεται σε άλλες πόλεις και άλλα γήπεδα – αν έχεις όρεξη να βρεις λόγους για να μην πας στο γήπεδο, πάντα βρίσκεις.
Πανδημία
Από την άλλη, η πανδημία μεγάλωσε αρκετά τον αριθμό των συνδρομητών της Νova και της Cosmote. Ο κόσμος εξακολουθεί να βλέπει ποδόσφαιρο και πάντα θα ασχολείται. Αλλά πρέπει τα κανάλια να διευκολύνουν τον κόσμο κι όχι να του κάνουν την επιλογή δύσκολη μεταδίδοντας ματς την ίδια ώρα. Κι αν αυτό θα μπορούσα να το καταλάβω όταν μεταδίδονταν οι αγώνες της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, τώρα μου μοιάζει κομμάτι ακατανόητο. Τρία ματς υπάρχουν στα play off. Για ποιον λόγο δύο να μεταδίδονται περίπου την ίδια ώρα; Χθες το Ολυμπιακός – Αρης άρχιζε στις 7 το απόγευμα και το ΠΑΟ – ΑΕΚ στις 7.30. Δεν περιμένω κάτι να αλλάξει, απλά σημειώνω πως πολύς κόσμος που θα ήθελε να δει και τα δύο ματς ολόκληρα με αυτή την επιλογή δεν είναι ευχαριστημένος.
Σιωπή
Θα έπρεπε, θα έλεγε κάποιος, αυτά να τα κανονίζει η Λίγκα, να παίρνει δηλαδή την πρωτοβουλία και να τα εξηγεί στους τηλεοπτικούς παρόχους: σε τελική ανάλυση δικό της είναι το περίφημο προϊόν. Αλλά η Λίγκα μας τρέμει στην ιδέα ότι κάποιο κανάλι μπορεί να δυσαρεστηθεί και να πει αντίο. Και δεν μιλά για τίποτα. Και δεν την κατηγορώ: απλά εξηγώ τη σιωπή της.
Διακοπή
Να σημειώσω ότι φέτος το καλοκαίρι ουαί κι αλίμονο αν υπάρξουν τηλεοπτικά άστεγες ομάδες. Εξαιτίας της σχεδόν δίμηνης διακοπής στη μέση της επόμενης σεζόν (διακοπής αναγκαίας για να γίνει μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου το Μουντιάλ του Κατάρ) και το ελληνικό μας πρωτάθλημα θα αρχίσει το επόμενο καλοκαίρι στις αρχές Αυγούστου! Οπότε κι ο χρόνος για να βρεθούν τηλεοπτικά συμβόλαια (αν ανάγκη υπάρξει) είναι μικρός. Θυμίζω ότι πέρυσι για να τακτοποιηθούν όλοι το πρωτάθλημα άρχισε μετά τα μέσα του Σεπτέμβρη. Φέτος αυτό απλά δεν μπορεί να γίνει…
- Κεφάλι παίρνουν οι μικρές βιοτεχνολογικές φαρμακευτικές με εγκρίσεις θεραπειών στις ΗΠΑ
- Κυβέρνηση: Ψάχνουν αντίδοτα σε επτά ανοιχτές πληγές
- «Flight Risk»: Ο Μελ Γκίμπσον επιστρέφει σχεδόν μετά από μια δεκαετία στη θέση του σκηνοθέτη
- Κόβεται το σεξ; Τι να κάνεις για να αυξήσεις τη διάθεσή σου
- Καμπανάκι οικονομολόγων για ΕΕ: Βάλτε τάξη στα του οίκου σας ή ετοιμαστείτε για «συνεχή παρακμή»
- Επενδυτικό κενό και χαμηλή παραγωγικότητα τα «αγκάθια» για την ελληνική οικονομία