Κανονικά η επιστροφή αμερικανού αστροναύτη του ISS με ρωσικό σκάφος
Είκοσι ειδικοί της NASA θα ταξιδέψουν στο Καζακστάν για να υποδεχτούν τον Μαρκ Βάντε Χέι, ο οποίος κατέρριψε το αμερικανικό ρεκόρ συνεχόμενης παραμονής στο Διάστημα.
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Πολάκης: Η άσχημη εικόνα των δημοσκοπήσεων θα αλλάξει μετά τις εσωκομματικές εκλογές
- Το μετέωρο βήμα της ΝΔ και οι τριγμοί στη δεξιά πολυκατοικία
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έριξε σε νέο ναδίρ τις σχέσεις Μόσχας – Ουάσιγκτον, ωστόσο η ρωσο-αμερικανική συνεργασία συνεχίζεται κανονικά στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).
Η NASA έβαλε τέλος στις εικασίες των προηγούμενων ημερών διαβεβαιώνοντας ότι ο αμερικανός αστροναύτης Μαρκ Βάντε Χέι, ο οποίος την Τρίτη καταρρίπτει το αμερικανικό ρεκόρ συνεχόμενης παραμονής στο Διάστημα, θα επιστρέψει κανονικά στη Γη στις 30 Μαρτίου με ρωσικό σκάφος Soyuz που θα μεταφέρει επίσης δύο ρώσους κοσμοναύτες.
ΗΠΑ και Ρωσία «χρειάζονται ο ένας τον άλλο για να λειτουργήσει ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα ο Τζόελ Μονταλμπάνο, επικεφαλής του προγράμματος ISS στη NASA.
Όπως η NASA έλαβε τη διαβεβαίωση της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos ότι η πτήση επιστροφής θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τον σχεδιασμό. «Τελεία και παύλα» είπε.
«Οι ομάδες συνεχίζουν να συνεργάζονται. Είναι ενήμεροι για το τι συμβαίνει στη Γη; Βέβαια και είναι. Είναι όμως επαγγελματίες. Έχουν εκπαιδευτεί για μια δουλειά και θα την κάνουν» σχολίασε.
Η διαστημική συνεργασία των δύο χωρών είχε τεθεί εν αμφιβόλω τον περασμένο μήνα όταν ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, εκκεντρικός επικεφαλής της Roscosmos, υποστήριξε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη συντριβή του ISS.
Διαβάστε επίσης: Ξεκατίνιασμα ανάμεσα σε αστροναύτη της NASA και τον επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας
Μέχρι σήμερα, οι διορθώσεις τροχιάς του πολυεθνικού σταθμού πραγματοποιούνται από σταθμευμένα ρωσικά σκάφη που ενεργοποιούν τους πυραυλοκινητήρες τους. Η NASA θα μπορούσε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσει αμερικανικά σκάφη για διορθώσεις τροχιάς.
Η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς επιθυμούν να κρατήσουν τον ISS σε λειτουργία τουλάχιστον μέχρι το 2030, μέχρι σήμερα όμως Ρωσία έχει δεσμευτεί να συμμετέχει μέχρι το 2024.
Στις 24 Φεβρουαρίου, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα επηρεάσουν την αεροδιαστημική βιομηχανία της Ρωσίας. Ως αντίποινα η Ρωσία απαγόρευσε τις εξαγωγές πυραυλοκινητήρων που χρησιμοποιούνται σε αμερικανικούς πυραύλους.
Ο Ρογκόζιν ανακοίνωσε επίσης ότι η Roscosmos σταματά τη συνεργασία με την ευρωπαϊκή δοαστημική υπηρεσία ESA για εκτοξεύσεις ρωσικών Soyuz από το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας.
Ο αστροναύτης Βαντεν Χέι θα έχει συμπληρώσει 355 ημέρες διαμονής στον ISS μέχρι την αναχώρησή του στις 30 Μαρτίου. Η κάψουλα Soyuz που θα τον μεταφέρει με δύο ρώσους συναδέλφους του θα πέσει με αλεξίπτωτο στη στέπα του Καζακστάν, όπου θα βρίσκονται 20 ειδικοί της NASA, όπως ίσχυε και σε προηγούμενες ανάλογες αποστολές.
Οι αμερικανοί αστροναύτες ταξιδεύουν στον ISS και με τα σκάφη Crew Dragon της NASA, τα οποία πραγματοποιούν αποστολές εδώ και δύο χρόνια, χωρίς όμως να έχουν μεταφέρει ως σήμερα ρώσους κοσμοναύτες.
Τα τρία μέλη πληρώματος που επιστρέφουν από τον ΙSS στις 30 Μαρτίου θα αντικατασταθούν με τρεις κοσμοναύτες που αναμένονται στο τροχιακό εργαστήριο στις 18 Μαρτίου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις