Ουκρανία: Η Γερμανία εξέδωσε προειδοποίηση για το ρωσικό αντιικό λογισμικό Kaspersky
Η Ρωσία θα μπορούσε να παρέμβει στο λογισμικό της εταιρείας, εκτιμά γερμανική υπηρεσία κυβερνοασφάλειας. Η Kaspersky κάνει λόγο για προειδοποίηση με πολιτικά κίνητρα.
- «Mr Everyman»: Οι 51 άνδρες που καταδικάστηκαν για τους βιασμούς της Ζιζέλ - Γιατί τους ονόμασαν έτσι;
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
H γερμανική υπηρεσία κυβερνοασφάλειας συνιστά τους χρήστες αντιικού λογισμικού της ρωσικής Kaspersky να προτιμήσουν εναλλακτικές λύσεις λόγω του κινδύνου ηλεκτρονικών επιθέσεων.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ασφάλειας Πληροφοριών (BSI) δεν κατηγόρησε την εταιρεία για ύποπτη δραστηριότητα, αναφέρθηκε όμως στη ρωσική επιθετικότητα απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το NATO και τη Γερμανία, μετά τις αντιδράσεις για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Οι ρώσοι κατασκευαστές πληροφοριακών συστημάτων μπορούν να πραγματοποιήσουν επιθετικές ενέργειες οι ίδιοι, ή να υποχρεωθούν να στοχοποιήσουν συστήματα παρά τη θέλησή τους, ή να πέσουν θύματα κατασκοπείας από κυνερνοεπιθέσεις, ή να γίνουν αντικείμενο κατάχρησης ως εργαλεία για επιθέσεις εναντίον των πελατών τους» προειδοποίησε η γερμανική υπηρεσία.
Διαβάστε επίσης: Συναγερμός για ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις στο διατραπεζικό σύστημα Swift
Η Kaspersky έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει ότι δεν ελέγχεται από τη ρωσική κυβέρνηση, ενώ ο ιδρυτής της, Γιεβγκένι Κασπέρσκι, είχε ταχθεί υπέρ της διπλωματίας για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην Ουκρανία. «Ο πόλεμος δεν ωφελεί κανέναν» είχε γράψει στο Twitter στις αρχές Μαρτίου.
We welcome the start of negotiations to resolve the current situation in Ukraine and hope that they will lead to a cessation of hostilities and a compromise. We believe that peaceful dialogue is the only possible instrument for resolving conflicts. War isn’t good for anyone.
— Eugene Kaspersky (@e_kaspersky) March 1, 2022
Παρόλα αυτά, η ανησυχία για ενδεχόμενη ρωσική παρέμβαση είχε οδηγήσει την αμερικανική κυβέρνηση στην απόφαση να απαγορεύσει τα προϊόντα Kaspersky το 2017, υπενθυμίζει το CyberScoop.
«Εταιρείες και φορείς με ειδικά συμφέροντα ασφάλειας και διαχειριστές κρίσιμων υποδομών διατρέψουν μεγαλύτερο κίνδυνο» εκτίμησε το BSI.
H Kaspersky απάντησε ότι η γερμανική προειδοποίηση δεν βασίζεται σε τεχνική αξιολόγηση αλλά έχει πολιτικά κίνητρα.
Η εταιρεία είχε ανακοινώσει το 2020 ότι μεταφέρει όλες τις υποδομές επεξεργασίας δεδομένων από τη Ρωσία στην Ελβετία, και ανοίγει παράλληλα «κέντρα διαφάνειας» σε Καναδά, Ευρώπη και άλλες χώρες προκειμένου να δώσει στους πελάτες της τη δυνατότητα ελέγχου του κώδικά της.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις