Κίεβο: Γιατί είναι δύσκολο να «πέσει» η ουκρανική πρωτεύουσα – Δύο Ουκρανοί στρατηγοί εξηγούν
Παρά την πολιορκία οι Ουκρανοί στρατηγοί υποστηρίζουν μιλώντας στο BBC ότι η πόλη «έχει δυνάμεις που θα κάνουν τη διαφορά έναντι των Ρώσων».
- Ο Κίλιαν Μέρφι δηλώνει πλέον και επιχειρηματίας - Η μεγάλη επένδυση του ηθοποιού μαζί με τη σύζυγό του
- Μία στις δέκα γυναίκες έχει βιώσει ασφυκτικό οικονομικό έλεγχο
- Ρεύμα: Τα σενάρια για «πυρηνικά τσέπης» στα νησιά – Αποσύρονται σταδιακά οι μονάδες με πετρέλαιο
- «Οι σκηνές ήταν τρομακτικές» - Από... τούρτα γενεθλίων ξέσπασε η φωτιά στο μπαρ στο Παγκράτι
Παρά το σαφές στρατιωτικό πλεονέκτημα της Ρωσίας, οι Ουκρανοί πιστεύουν ότι το Κίεβο θα αντέξει και θα δυσκολέψει τους επιτιθέμενους. Από τη δική τους «αίθουσα πολέμου» στο Κίεβο, δύο Ουκρανοί στρατηγοί εξηγούν στο BBC τους λόγους για τους οποίους η άμυνα της πόλης θα αντέξει.
Ο ρωσικός κλοιός σφίγγει γύρω από το Κίεβο αλλά το κέντρο της πόλης και πολλά από τα εκτεταμένα προάστιά του παραμένουν ακόμη ανέγγιχτα. Οι εναπομείναντες πολίτες του Κιέβου – περίπου οι μισοί έχουν μετακομίσει στη δυτική Ουκρανία ή έχουν εγκαταλείψει τη χώρα – αντιμετωπίζουν την πιθανότητα να υποστούν την ίδια βίαιη εμπειρία που έζησαν οι κάτοικοι άλλων πόλεων της χώρας.
Οι στρατηγοί που είναι υπεύθυνοι για την άμυνα του Κιέβου δήλωσαν ότι δίνουν σκληρή μάχη για να κρατήσουν το ρωσικό πυροβολικό εκτός εμβέλειας, αλλά παραδέχθηκαν ότι η πρωτεύουσα είναι ευάλωτη σε πυραυλικές επιθέσεις.
Η τοπογραφία του Κιέβου σημαντικό όπλο στα χέρια του ουκρανικού στρατού
Ωστόσο, η τοπογραφία και το έδαφος της πόλης είναι με το μέρος τους, αναφέρει ο στρατηγός Andriy Kryschenko. Η πόλη είναι μεγάλη και εκτεταμένη. Διασχίζεται από ποτάμια, όχι μόνο τον πανίσχυρο Δνείπερο που χωρίζει το Κίεβο στα δύο, αλλά και τους παραποτάμους του.
Το μέγεθος της πόλης καθιστά την άμυνά της δύσκολο εγχείρημα, σημειώνει, αλλά ταυτόχρονα δίνει πλεονέκτημα στους Ουκρανούς μαχητές. Ποτάμια και γέφυρες που βρίσκονται στο Κίεβο οχυρώνονται από τους στρατιώτες, ενώ οι βάλτοι δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη και κίνηση μεγάλων μονάδων στρατού.
Ένα άλλο πλεονέκτημα, σύμφωνα με τον στρατηγό, είναι ότι το Κίεβο είναι μια βιομηχανική πόλη, με εργαστήρια και εργοστάσια που έχουν επαναπροσδιοριστεί για να παράγουν όλα εκείνα που απαιτούνται για τις οχυρώσεις – τσιμεντόλιθους, σάκους άμμου και μια ποικιλία αντιαρματικών εμποδίων.
Στρατηγικές γέφυρες ανατινάχτηκαν
Το βορειοδυτικό τμήμα εξακολουθεί να αποτελεί το κύριο σημείο που εστιάζουν οι Ρώσοι. Η μεγαλύτερη δύναμη του ρωσικού πεζικού είναι στην άλλη πλευρά του ποταμού Irpin, περίπου 20 χιλιόμετρα (12 μίλια) από το κεντρικό Κίεβο.
Ο Ουκρανός στρατηγός Knyazev αναφέρει ότι η προέλαση των Ρώσων έχει διακοπεί με στρατηγικά σχεδιασμένες εκρήξεις σε γέφυρες της περιοχής. Τα στρατεύματα δεν μπορούν να περάσουν από τις ελώδεις εκτάσεις εξίσου εύκολα και έτσι η πρόοδός τους καθυστερεί σημαντικά. Επίσης, αν τελικά τα ρωσικά στρατεύματα επιχειρήσουν να κινηθούν στους βάλτους, οι Ουκρανοί είναι σε θέση μάχης και περιμένουν να αμυνθούν στα σημεία αυτά.
Η ηγεσία της χώρας είναι περισσότερο από ικανοποιημένη από τις αντοχές και τη μαχητικότητα το ουκρανικού στρατού. Ωστόσο, αναφέρει το BBC, οι Ρώσοι δεν έχουν στρέψει ακόμα ούτε κατά διάνοια την πλήρη δύναμή τους σε αυτή την πρωτεύουσα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις