Πόλεμος στην Ουκρανία: Η εισβολή του Πούτιν στέλνει τους Ρώσους στην εξορία
Ενώ τα βλέμματα είναι στραμμένα στη μαζική έξοδο -περίπου 2,7 εκατομμυρίων Ουκρανών- από τη ρημαγμένη από τον πόλεμο Ουκρανία, εξίσου απελπιστική είναι η κατάσταση και στη Ρωσία, όπου οι πολίτες ανησυχούν για το μέλλον τους
Περίμεναν καρτερικά στην ουρά των ΑΤΜ, όντας σε απελπιστική κατάσταση, μετά την αναστολή των δραστηριοτήτων της Visa και της Mastercard στη Ρωσία, αναζητώντας πληροφορίες για το πού θα μπορούσαν να βρουν ακόμα δολάρια. Τώρα, βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη, όπου αναζητούν τρόπο για να βοηθήσουν κι άλλους Ρώσους που εγκαταλείπουν τη χώρα.
Σύμφωνα με τους New York Times, δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι έχουν καταφύγει στην Κωνσταντινούπολη από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα, εξοργισμένοι γι’ αυτό που θεωρούν «εγκληματικό πόλεμο», ανησυχώντας παράλληλα για ενδεχόμενη επιστράτευση ή κλείσιμο των ρωσικών συνόρων.
Και αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Δεκάδες χιλιάδες άλλοι ταξίδεψαν σε χώρες όπως η Αρμενία, η Γεωργία, το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιστάν και το Καζακστάν. Στα χερσαία σύνορα με τη Λετονία -τα οποία είναι ανοικτά μόνο σε όσους διαθέτουν ευρωπαϊκή βίζα- οι ταξιδιώτες υποστηρίζουν ότι η αναμονή μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες.
Ενώ τα βλέμματα είναι στραμμένα στη μαζική έξοδο -περίπου 2,7 εκατομμυρίων Ουκρανών- από τη ρημαγμένη από τον πόλεμο Ουκρανία, εξίσου απελπιστική είναι η κατάσταση και στη Ρωσία, όπου οι πολίτες ανησυχούν για το μέλλον τους. Αυτό έχει δημιουργήσει κύμα φυγής -αν και πολύ μικρότερο από την Ουκρανία- που κάποιοι συγκρίνουν με το 1920.
«Δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο σε καιρό ειρήνης» δηλώνει ο Konstantin Sonin, ρώσος οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. «Δεν υπάρχει πόλεμος στο ρωσικό έδαφος».
Όπου φύγει – φύγει
Ορισμένοι από αυτούς που έχουν διαφύγει είναι μπλόγκερ, δημοσιογράφοι ή ακτιβιστές που φοβήθηκαν τη σύλληψη βάσει του νέου νόμου της Ρωσίας που ποινικοποιεί ό,τι το κράτος θεωρεί «ψευδείς πληροφορίες» σχετικά με τον πόλεμο.
Άλλοι είναι μουσικοί και καλλιτέχνες που δεν βλέπουν κανένα μέλλον για τις τέχνες στη Ρωσία. Επίσης, υπάρχουν εργαζόμενοι στην τεχνολογία και άλλες βιομηχανίες που είδαν την προοπτική μιας άνετης ζωής να διαλύεται εν μιά νυκτί.
Άφησαν πίσω τους δουλειές και οικογένειες, καθώς και χρήματα σε ρωσικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους δεν έχουν πλέον πρόσβαση. Φοβούνται ότι θα στιγματιστούν ως Ρώσοι στο εξωτερικό, καθώς η Δύση απομονώνει τη χώρα για τη θανατηφόρα εισβολή της.
«Δεν πήραν απλώς το μέλλον μας» δηλώνει η Polina Borodina, θεατρική συγγραφέας από τη Μόσχα, για τον πόλεμο της κυβέρνησής της στην Ουκρανία. «Μας πήραν και το παρελθόν μας», με κάποιος Ρώσους μάλιστα να εκτιμούν ότι «τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις