Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πολωνοί ξενοδόχοι ανοίγουν πόρτες και αγκαλιές στους Ουκρανούς πρόσφυγες

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πολωνοί ξενοδόχοι ανοίγουν πόρτες και αγκαλιές στους Ουκρανούς πρόσφυγες

Σε ασφαλή καταφύγια για Ουκρανούς πρόσφυγες έχουν πλέον μετατραπεί ολόκληρα ξενοδοχεία στην Πολωνία, η οποία μέχρι χθες ακολουθούσε σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική και τώρα δηλώνει ότι βρίσκεται ήδη στα όρια των αντοχών της

Το Λούμπλιν είναι η ένατη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας και η μεγαλύτερη ανατολικά του ποταμού Βιστούλα.

Υψηλού βιοτικού επιπέδου, έχει επιλεγεί ως η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας για το 2023.

Απέχει, δε, περίπου 90 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Με το που ξέσπασε ο πόλεμος, ήταν από τις πρώτες μεγάλες πόλεις στην -κατά τα λοιπά σκληρής αντιμεταναστευτικής ρητορικής και πολιτικής έως τώρα- Πολωνία, που άνοιξε πόρτες και αγκαλιές στους πρόσφυγες από τη γειτονική χώρα.

Κατά κύματα δεκάδες χιλιάδες άμαχοι, κυρίως γυναικόπαιδα, συνέρρευσαν στο Λούμπλιν.

Προετοιμασμένοι για το προαναγγελθέν ανθρωπιστικό δράμα, οι Πολωνοί ξενοδόχοι -και όχι μόνο εκεί- ήταν πρόθυμοι και έτοιμοι για να προσφέρουν λύσεις.

Έπειτα από μια οικονομικά δύσκολη περίοδο λόγω της COVID-19 και εν μέσω χαμηλής τουριστικής κίνησης στην περιοχή λόγω του εμπόλεμης κατάστασης στη γεωγραφική γειτονιά τους, άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους προσφέροντας δωρεάν διαμονή και διατροφή στους κατατρεγμένους του ουκρανικού πολέμου.

Τα δωμάτια ξενοδοχείων γέμισαν με πρόσφυγες. Οι κοινόχρηστοι και αποθηκευτικοί χώροι «πλημμύρισαν» με τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα: όλα δωρεές.

Οι βάρδιες των υπαλλήλων εναλλάσσονται πια σε 24ωρη  βάση, προσφέροντας -με τη συνδρομή εθελοντών- αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Συλλογική προσφορά… μετ’ εμποδίων

Οι προσπάθειες εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο κινητοποίησης σε όλη την Πολωνία, καθώς και πέραν αυτής.

Οργανώσεις και επιχειρήσεις συντονίζονται για τη συγκέντρωση δωρεών και κεφαλαίων. Πολύτιμη είναι η προσφορά εθελοντών.

«Έχουμε έναν ολόκληρο στρατό εδώ, ένα δίκτυο σύνδεσης μεταξύ ξενοδοχείων το οποίο λειτουργεί ως ομάδα κρίσης 24 ώρες την ημέρα, με άμεση επικοινωνία μεταξύ μας για άμεσο έλεγχο της διαθεσιμότητας δωματίων και την άμεση φιλοξενία των προσφύγων», λέει στους New York Times η Μάρτα Κομάν, διευθύντρια του Arche Hotel Lublin.

Μεταξύ αυτών που έχουν καταλύσει στους χώρους του είναι μια ομάδα παιδιών από ορφανοτροφείο της Ουκρανίας.

Σε μια προσπάθεια επούλωσης των τραυμάτων τους από τον πόλεμο και καλύτερης προσαρμογή στις νέες δύσκολες συνθήκες, οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων μετέτρεψαν μια από τις αίθουσες συνεδριάσεων σε χώρο παιχνιδιού.

Το ξενοδοχείο ανήκει σε πολωνική αλυσίδα ξενοδοχείων, που έχει δεσμευτεί να διαθέσει πάνω του 1 εκατομμύριο δολάρια στην παροχή δωρεάν προσωρινής στέγασης και διατροφής Ουκρανών προσφύγων, σε συνολικά 16 τοποθεσίες στην Πολωνία.

Δεν αποτελεί εξαίρεση.

Δεκάδες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ανά την πολωνική επικράτεια έχουν πια μετατραπεί σε προσωρινά κέντρα προσφύγων.

Σε αυτά συγκαταλέγεται και το ξενοδοχείο Ilan στο Λούμπλιν: ένα κτίριο που προπολεμικά στέγαζε μια εβραϊκή θρησκευτική σχολή.

Σήμερα, στα 40 δωμάτιά του διαμένουν γυναίκες και παιδιά που κατέφθασαν προ ημερών από την Ουκρανία.

«Χρειάζονται πραγματικά τα πάντα, από εσώρουχα μέχρι κάλτσες και παπούτσια», λέει στο δημόσιο ραδιόφωνο NPR των ΗΠΑ η διευθύντρια του ξενοδοχείου, Αγκνιέσκα Κόλιμπσκα.

«Στην αρχή, οι προσπάθειές μας επικεντρώνονταν στην άμεση παροχή βοήθειας, για λίγες μέρες. Όμως τώρα, εξετάζουμε τη  μακροπρόθεσμη βοήθεια», τονίζει, «όπως την εύρεση θέσεων απασχόλησης για αυτούς τους ανθρώπους».

Στην προσπάθεια δεν συμμετέχουν πάντως όλες οι πολωνικές επιχειρήσεις στον κλάδο της φιλοξενίας, επισημαίνουν οι NYT.

Αντιθέτως, αναφέρει, υπάρχουν περιπτώσεις ξενοδοχείων που,  εν μέσω κρίσης, διπλασίασαν τις τιμές.

Βάσει των καταχωρήσεων σε εταιρικές ιστοσελίδες, κατονομάζει διάφορα καταλύματα που υιοθέτησαν αυτήν την πρακτική, ακόμη και στο Ρζεσζόφ: μια μικρή πόλη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και βασικό πέρασμα των προσφύγων προς την Πολωνία.

Πάντως μέρος του προβλήματος, παρατηρεί η αμερικανική εφημερίδα, αποτελεί το γεγονός ότι κυβερνητικά στελέχη και συνεργάτες τους έχουν κάνει προκρατήσεις δωματίων και υπηρεσιών μεταφοράς, χωρίς τελικά να εμφανίζονται, επιτείνοντας έτσι τις ελλείψεις σε δωμάτια και συμβάλλοντας στην άνοδο των τιμών.

Αγώνας αντοχής

«Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί για πόσο ακόμη διάστημα τα ξενοδοχεία θα έχουν επαρκείς πόρους για να παρέχουν δωρεάν βοήθεια στους Ουκρανούς πρόσφυγες», δηλώνει τώρα στο πρακτορείο ειδήσεων PAP ο Μάρτσιν Μοτσένσκι, γενικός γραμματέας του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Πολωνικής Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας.

Ο κλάδος ήταν ήδη σε πολύ κακή οικονομική κατάσταση λόγω των επιπτώσεων της COVID-19, τόνισε. Τώρα, προσέθεσε, αναμένει κρατική υποστήριξη στην οργάνωση φιλοξενίας των Ουκρανών προσφύγων.

Καθώς όμως ο πόλεμος στην γειτονική χώρα συνεχίζεται, όπως

και οι προσφυγικές ροές από την Ουκρανία, η πολωνική κυβέρνηση δηλώνει ότι έχει φτάσει ήδη στα όριά της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια Ουκρανοί -η συντριπτική πλειονότητα των έως τώρα συνολικά 2,6 εκατομμυρίων προσφύγων από τη χώρα- έχουν ήδη καταφύγει στα πολωνικά εδάφη.

Πηγή: unhcr.org

Οι περισσότεροι φιλοξενούνται προσωρινά σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς σε γήπεδα και σχολεία.

Πλέον οι δήμαρχοι τόσο της πρωτεύουσας, της Βαρσοβίας, όσο και της Κρακοβίας, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Πολωνίας, δηλώνουν ότι πασχίζουν να φιλοξενήσουν τον τεράστιο αριθμό προσφύγων που φτάνουν και ζητούν βοήθεια από την ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη.

Συνολικά για την εθνικιστική κυβέρνηση στη χώρα της κεντρικής Ευρώπης αυτή είναι ουσιαστικά η πρώτη μαζική προσφυγική ροή την οποία διαχειρίζεται, μόλις λίγους μήνες μετά την (τεχνητή από το καθεστώς Λουκασένκο) κρίση στα σιδερόφραχτα πια πολωνικά σύνορα με τη Λευκορωσία.

«Μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο, η Πολωνία έχει περάσει από την απόρριψη μεταναστών από τη Μέση Ανατολή στο άνοιγμα της αγκαλιάς της σε αυτούς από την Ουκρανία», γράφει στο ΒΒC o Μαρκ Λόουεν, πρώην ανταποκριτής σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη, νυν απεσταλμένος του βρετανικού δικτύου στην πολωνική πόλη Ζάμοστς, μεταξύ των συνόρων με την Ουκρανία και του Λιούμπλιν.

«Ορισμένοι Πολωνοί εκφράζουν δυσφορία από αυτό που φαντάζει σαν μεταστροφή της κυβέρνησής τους: από την απώθηση των ως επί το πλείστον μουσουλμάνων ανδρών από τη Συρία, στην υποδοχή των κατά κύριο λόγο λευκών χριστιανών γυναικόπαιδων της Ουκρανίας», επισημαίνει.

«Όμως, η μεταναστευτική πολιτική της Πολωνίας θα εξεταστεί από τους ιστορικούς τα επόμενα χρόνια. Προς το παρόν, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις υφιστάμενες ροές», τονίζει.

«Καθώς οι μάχες κλιμακώνονται στην Ουκρανία και αρχίζουν να εξαπλώνονται προς τα δυτικά, πόλεις όπως το Ζάμοστς αναρωτιούνται για πόσο ακόμη θα μπορούν να αντεπεξέλθουν»…

Must in

«Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”» – Το 4ο OT FORUM έρχεται…

Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος διοργανώνει το OT FORUM «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024