Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: «Το μεγαλύτερο θρίλερ χρεοκοπίας μετά την ελληνική κρίση»

Ρωσία: «Το μεγαλύτερο θρίλερ χρεοκοπίας μετά την ελληνική κρίση»

Ακόμα και αν η Μόσχα πληρώσει σε ρούβλια οι νομικοί όροι προβλέπουν ότι τα κρατικά ομόλογα θα κηρυχθούν ανεξόφλητα.

Το οικονομικό κόστος της εισβολής στην Ουκρανία έγινε πιο ορατό την Τετάρτη καθώς οι κυρώσεις έφεραν τη Ρωσία στα πρόθυρα της πρώτης χρεοκοπίας της από την επανάσταση των Μπολσεβίκων.

H Μόσχα καλείται να πληρώσει 117 εκατομμύρια δολάρια σε τόκους για δύο κρατικά ομόλογα σε δολάριο που εξέδωσε το 2013. Το ενδεχόμενο πληρωμής σε ρούβλια φέρεται να εξετάζεται από το Κρεμλίνο, όμως αυτό δεν θα απέτρεπε τη χρεοκοπία.

Είναι η πιο πολυσυζητημένη πληρωμή δημόσιου χρέους από την χρεοκοπία της Ελλάδας στο απόγειο της κρίσης στην Ευρωζώνη, δήλωσε ένας από τους αναλυτές που μίλησε στο Reuters. Άλλοι επισήμαναν ότι η Ρωσία έχει δικαίωμα για περίοδο χάριτος που θα παρέτεινε το θρίλερ για ακόμα 30 μέρες.

Αυτό σημαίνει «ότι δεν θα γνωρίζουμε αν υπάρχει χρεοκοπία μέχρι τις 15 Απριλίου, δήλωσε ο Γκουίντο Τσαμόρο της Pictet, εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων σε αναδυόμενες αγορές.

Διαβάστε επίσης: Μπρα ντε φερ για το χρέος – Μια ανάσα από τη χρεοκοπία

Η χρεοκοπία της Ρωσίας φάνταζε αδιανότητη μέχρι που ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε αυτό που ονομάζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία».

Όταν άρχισε η εισβολή στα τέλη Φεβρουαρίου, η Ρωσία είχε απόθεμα 650 δισ. δολαρίων σε χρυσό και συνάλλαγμα, βρισκόταν στις υψηλότερες βαθμίδες των οίκων αξιολόγησης S&P, Moody’s και Fitch και κέρδιζε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια την ημέρα από την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε υψηλές τιμές.

Αυτό άλλαξε όταν μπήκαν τα τανκς στη Ρωσία. Ευρώπη, ΗΠΑ και σύμμαχοι επέβαλαν πρωτοφανείς κυρώσεις που πάγωσαν τα δύο τρίτα του αποθέματος στη Ρωσία, τα οποία διαπιστώθηκε ότι βρίσκονταν στο εξωτερικό.

Το ρούβλι έπεσε σε ιστορικό χαμηλό σε σχέση με το δολάριο και το ευρώ (Reuters)

«Πιστεύω πως οι αγορές δεν περιμένουν πλέον να προχωρήσει η Ρωσία στις πληρωμές» δήλωσε ο Τζεφ Γκριλς της Aegon Asset Management. H πολεμική σύγκρουση είναι μια από τις ελάχιστες εξελίξεις στις αναδυόμενες αγορές που μπορούν να αναστατώσουν το παγκόσμιο οικονομικό τοπίο.

Και αυτό επειδή η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς βασικών αγαθών όπως τα σιτηρά, με αποτέλεσμα οι τιμές και ο πληθωρισμός να εκτοξεύονται σε νέα επίπεδα.

Η διεθνής αντίδραση ουσιαστικά κατέστησε παρία τη Ρωσία, η οποία παρακολουθεί εκατοντάδες μεγάλες εταιρείες να αποσύρονται από τη χώρα και πασχίζει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των κυρώσεων.

Τα κρατικά ρωσικά ομόλογα αλλάζουν πλέον χέρια στο 10-20% της ονομαστικής αξίας τους.

Τα τρία σενάρια

Οι δύο πληρωμές της Τετάρτης είναι οι πρώτες μιας σειράς πληρωμών. Ακόμα 615 εκατ. δολάρια πρέπει να καταβληθούν εντός Μαρτίου, ενώ για την εξόφληση ομολόγου στις 4 Απριλίου αναμένεται ποσό 2 δισ. δολαρίων.

Έμπειροι επενδυτές βλέπουν τρία πιθανά σενάρια για τις πληρωμές της Τετάρτης, γράφει το Reuters.

  • Στο πρώτο σενάριο η Μόσχα πληρώνει κανονικά και σε δολάρια, οπότε η χρεοκοπία αποφεύγεται για την ώρα. Τις τελευταίες ημέρες εξάλλου οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας έχουν προχωρήσει σε πληρωμές ξένων ομολόγων, οπότε ίσως υπάρχει περιθώριο να κάνει και η Μόσχα το ίδιο αν εκτιμά πως αυτό είναι το συμφέρον της.’
  • Στο δεύτερο σενάριο η Ρωσία δεν πληρώνει, οπότε ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση της περιόδου χάριτος μέχρι την χρεοκοπία.
  • Στο τρίτο σενάριο, η Ρωσία πληρώνει αλλά σε ρούβλια αντί σε δολάριο. Οι νομικοί όροι των ομολόγων προβλέπουν ότι μια τέτοια κίνηση και πάλι ισοδυναμεί με χρεοκοπία. Η περίοδος χάριτος των 30 ημερών συνεχίζει να ισχύει.

«Ίσως θα μάθουμε σήμερα [αν πλήρωσαν], ίσως και όχι» λέει ο Τσαμόρο της Πικτέτ. Η εταιρεία του δεν διακρατεί τα συγκεκριμένα ομόλογα, είναι όμως εκτεθειμένη σε άλλα ρωσικά χρέη. Και όταν ένα ομόλογο μιας χώρας κηρύσσεται ανεξόφλητο, το αποτέλεσμα είναι συνήθως να κηρυχθούν ανεξόφλητα όλα τα ομόλογά της.

«Σε αυτές καταστάσεις το ασφαλέστερο είναι να περιμένεις το αναπάντεχο» είπε ο αναλυτής. «Δεν μπορείς να αποκλείσεις τίποτα».

Must in

Μπαρτζώκας: «Πρέπει να επιβάλουμε το παιχνίδι μας, παίζουμε πιο σκληρά από την Άλμπα»

Δείτε όσα είπε ο Γιώργος Μπαρτζώκας στη media day του αγώνα Ολυμπιακός – Άλμπα και το τι πρέπει να κάνουν οι ερυθρόλευκοι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο