Κοροναϊός: Αύξηση των κρουσμάτων έφερε η χαλάρωση των μέτρων
Σε όλη την Ευρώπη τα κρούσματα ανεβαίνουν
- Το «νέο» πρόσωπο της Λίντσεϊ Λόχαν και η φράση «δεν έχω πειράξει τίποτα πάνω μου»
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Καμπανάκι σε ότι αφορά την χαλάρωση των μέτρων κρούουν οι επιστήμονες και μιλούν για μεγαλύτερο κύμα τις επόμενες ημέρες, γεγονός που θα επιφέρει και «μεγαλύτερο φόρο θανάτου» όπως τονίζουν.
Ειδικότερα, για έξαρση των κρουσμάτων κορoναϊού ως αποτέλεσμα της χαλάρωσης των μέτρων και του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας κάνει λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
«Υπάρχει σαφέσταση έξαρση, είμαστε σε έναν συντελεστή μετάδοσης, το περίφημο R, πάνω από τη μονάδα, που σημαίνει ότι μεγαλώνει λίγο η επιδημία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως εξήγησε, η έξαρση αυτή οφείλεται σε τρεις παράγοντες. Πρώτον, στη σταδιακή επικράτηση της Όμικρον 2, η οποία ανακαλύφθηκε παράλληλα με την Όμικρον και είναι 30%-50% πιο μεταδοτική.
«Το δεύτερο είναι ότι βλέπουμε τις συνέπειες αφενός της γενικότερης χαλάρωσης που υπήρξε και αφετέρου του εορταστικού τριημέρου. Ήρθη η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και ταυτόχρονα γλεντήσαμε όλοι μαζί χωρίς να έχουμε φτάσει στο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης άλλων χωρών που κι αυτές αποσύρουν μέτρα», συμπλήρωσε.
Σε άνοδο τα κρούσματα
Επισήμανε δε ότι σε όλη την Ευρώπη ανεβαίνουν τα κρούσματα, ακόμα και στη Βρετανία που το ποσοστό εμβολιασμένων με τρίτη δόση είναι 67%, όταν στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται στο 50%.
«Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε και λίγο μεγαλύτερο κύμα και θα πληρώσουμε μεγαλύτερο φόρο θανάτων», υπογράμμισε ο κ. Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο ΣΚΑΙ.
Σε ό,τι αφορά σε σημερινά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για 16.000 νεκρούς, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ, το υπουργείο Υγείας απάντησε στον ΣΚΑΪ ότι ο χρόνος αναμονής σε ΜΕΘ είναι 30 ώρες, ο χρόνος νοσηλείας εκτός ΜΕΘ είναι 4,7 ημέρες, οι 16.000 νεκροί είχαν μέση ηλικία τα 81 έτη και 127 άτομα με Covid πέθαναν εκτός νοσοκομείου, επειδή δεν πήγαν.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις