Τσουνάμι: Χρήσιμες συμβουλές για να σωθείτε
Ευτυχώς η χώρα μας βρέχεται από μια περίκλειστη θάλασσα όπως η Μεσόγειος με τις ακτές κοντά η μια στην άλλη. Φανταστείτε να βρεχόταν από τον Ειρηνικό με χιλιάδες χιλιόμετρα θάλασσας έτοιμη να «γεννήσει» ένα τσουνάμι.
Ποιος δεν θυμάται τι είχε συμβεί το 2004 στον Ινδικό Ωκεανό ή το 2011 στην Φουκοσίμα η οποία είχε χτυπηθεί από σεισμό και μετά από τεράστιο τσουνάμι με αποτέλεσμα να έχουμε πυρηνικό ατύχημα στον σταθμό ενέργειας της περιοχής, στον αντιδραστήρα που ράγισε.
Η είδηση το απόγευμα της τετάρτης ήταν τρομακτική και δεν αφορούσε στον πόλεμο στην Ουκρανία. Στην Ιαπωνία έγινε σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και επειδή η Ιαπωνία είναι στον Ειρηνικό και τέτοια μεγέθη ξυπνούν Τσουνάμι, βγήκε ο σχετικός συναγερμός.
Τι πρέπει να κάνουμε σε ένα τσουνάμι; Είναι κάτι το οποίο δεν θέλουμε να το σκεφτόμαστε. Σας έχουμε πει τι να κάνετε σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, τι να κάνετε σε περίπτωση βομβαρδισμού, τώρα θα διαβάσετε τι να κάνουμε σε ένα τσουνάμι.
Τι είναι το τσουνάμι
Το τσουνάμι είναι ιαπωνική λέξη και αποτελείται από δύο ιδεογράμματα που σημαίνουν μαζί «λιμάνι – κύματα». Δηλαδή τα κύματα που μπαίνουν μέσα στο λιμάνι (σε ελέυθερη μετάφραση). Στο παρελθόν, τα τσουνάμι αναφέρονταν από το ευρύ κοινό ως παλιρροιακά κύματα (tidal waves) και από την επιστημονική κοινότητα ως θαλάσσια σεισμικά κύματα (seismic sea waves).
- Διαβάστε επίσης: Τσουνάμι : Η συγκλονιστική στιγμή που το κύμα εισβάλλει σε συναυλία
Τσουνάμι είναι μεμονωμένα κύματα ή μία σειρά κυμάτων, που παράγονται σε έναν όγκο νερού από μια ωστική διαταραχή που μετατοπίζει κάθετα μια υδάτινη στήλη. Οι σεισμοί, οι καθιζήσεις εδάφους, οι ηφαιστειακές εκρήξεις και ακόμη οι πτώσεις μετεωριτών μπορούν να δημιουργήσουν τα τσουνάμι. Τα τσουνάμι μπορούν με σφοδρότητα να χτυπήσουν τις ακτές και να προκαλέσουν μεγάλες απώλειες ζωών και τεράστιες καταστροφές σε περιουσίες.
Δεν μοιάζουν με τα συνήθη κύματα που παράγονται εξαιτίας του αέρα, δεδομένου ότι χαρακτηρίζονται ως «αβαθή υδάτινα κύματα», με μεγάλες περιόδους και μεγάλα μήκη. Ένα τσουνάμι μπορεί να έχει μήκος κύματος πάνω από 100 χλμ και περίοδο περίπου μιας ώρας. Αντίθετα, τα μεγάλα κύματα που δημιουργούνται από τον αέρα και γίνονται έντονα αντιληπτά στην παραλία έχουν μικρή περίοδο, περίπου 10 δευτερολέπτων, και μικρό μήκος, περίπου 150 μέτρα.
Η ταχύτητα τους είναι ανάλογη με την περιοχή που δημιουργούνται. Για παράδειγμα στον Ειρηνικό ωκεανό, όπου το μέσο βάθος του νερού είναι περίπου 4.000 μ, ένα τσουνάμι ταξιδεύει με ταχύτητα περίπου 200 μέτρα ανά δευτερόλεπτο ή 700 χιλιόμετρα την ώρα.
Τι πρέπει να κάνουμε
Όπως διαβάσατε ήδη πρόκειται για μια δυσθεόρατη δύναμη και ενέργεια που είναι δύσκολο να κατανοήσει ο ανθρώπινος νους. Και εάν είμαστε άτυχοι και βρεθούμε απέναντι σε μια τέτοια δύναμη; Τι πρέπει να κάνουμε;
Ένα τσουνάμι καθώς πλησιάζει τις ακτές επιβραδύνει η ταχύτητα του αλλά αυξάνεται το ύψος του. Το κάθετο ύψος τους στη στεριά μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 30 μέτρα πάνω από την στάθμη της θάλασσας.
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι βρισκόμαστε κοντά σε μια παραθαλάσσια περιοχή γίνεται μεγάλος σεισμός και βγαίνει και προειδοποίηση τσουνάμι. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι οδηγίες αυτοπροστασίας της περιφέρειας Αττικής θα πρέπει:
-Να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση
-Να παρατηρήσουμε αν υπάρχει σημαντική αύξηση ή πτώση της στάθμης του νερού, γεγονός που αποτελεί φυσική προειδοποίηση.
-Να φύγουμε αμέσως από τις ακτές και να κατευθυνθούμε στην ενδοχώρα. Ακόμη καλύτερα κάπου με μεγάλο υψόμετρο.
-Προσοχή: Ένα τσουνάμι μικρού μεγέθους σε ένα σημείο της ακτής μπορεί να μεταβληθεί σε μεγάλο τσουνάμι, σε απόσταση χιλιομέτρων.
-Μείνετε μακριά από την ακτή. Το τσουνάμι δεν αποτελείται μόνο από ένα μόνο κύμα αλλά από μια σειρά από κύματα οπότε επιστρέψτε μόνο αφού ενημερωθείτε από τις αρμόδιες Aρχές ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.
-Προς θεού μην είστε περίεργοι και πλησιάσετε τις ακτές για να δείτε το τσουνάμι να έρχεται. Δεν θα προλάβετε να απομακρυνθείτε σε καμία περίπτωση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις