Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πανδημία κοροναϊού: Ο εφιάλτης επιστρέφει στην Κίνα του zero-COVID

Πανδημία κοροναϊού: Ο εφιάλτης επιστρέφει στην Κίνα του zero-COVID

Φόβοι για νέα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη έξαρση της COVID-19 και αλυσιδωτά lockdown. Ακόμη και εντός των τειχών, ο προβληματισμός για τη πανδημική στρατηγική του Πεκίνου περισσεύει

Οι αρχές λένε ότι δεν είναι ακόμη σαφές πώς ακριβώς πυροδοτήθηκε η νέα έξαρση της COVID-19 στα αχανή κινεζικά εδάφη: η χειρότερη στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη από την αρχή της πανδημίας…

Γεγονός παραμένει ωστόσο ότι η παραλλαγή Όμικρον και η ακόμη πιο μεταδοτική υποπαραλλαγής BA.2 εξαπλώνονται πλέον ταχύτατα στην ενδοχώρα της Κίνας.

Είναι ήδη κυρίαρχες, υπεύθυνες για περίπου το 80% των νέων κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί σε 28 επαρχίες, από τις συνολικά 31 επαρχίες.

Παρά τα δρακόντεια μέτρα στο Χονγκ Κονγκ, θερίζουν εδώ και πάνω από και ένα μήνα τον τοπικό πληθυσμό, με εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά, ως επί το πλείστον μη εμβολιασμένους και ηλικιωμένους.

Παραμένοντας πιστή στην πολιτική της zero-COVID -παρά το ότι με την Όμικρον δείχνει ολοένα και πιο μάταιη-, η κινεζική κυβέρνηση έχει πλέον θέσει σε καθεστώς lockdown, ολικό ή μερικό, πάνω από 37 εκατομμύρια ανθρώπους σε τουλάχιστον 13 πόλεις και περιοχές.

Αυτές εκτείνονται από τα βορειοανατολικά έως τα νοτιοανατολικά της χώρας, συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών οικονομικών, εμπορικών και τεχνολογικών κόμβων, όπως η Σαγκάη και η Σενζέν.

Αν και ο αναφερόμενος ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων παραμένει συγκριτικά με άλλες χώρες χαμηλός (περισσότερα από 5.200 την Τρίτη), η αύξηση είναι εκθετική, συγκριτικά με τις μερικές δεκάδες νέες μολύνσεις που αναφέρονταν τον περασμένο Φεβρουάριο.

Είναι ήδη υψηλότερος από τον ξέσπασμα της πανδημίας το 2020 στη Γουχάν.

Κι αυτό, σε μια χώρα όπου πάνω από το 87% του επιλέξιμου πληθυσμού για εμβολιασμό είναι πλήρως ανοσοποιημένο (με εγχώρια σκευάσματα) και ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας είναι λίγο παραπάνω από 120.000 κρούσματα (εξαιρουμένων των ασυμπτωματικών νοσούντων) και μόλις 4.636 θάνατοι από την COVID-19.

Επιστροφή στις καραντίνες

Στον τεχνολογικό κόμβο της Σενζέν, στο νότο, απέναντι από το Χονγκ Κονγκ, 17 εκατομμύρια άνθρωποι απαγορεύεται να εγκαταλείψουν τις γειτονιές τους, εκτός από τους απαραίτητους εργαζόμενους και όσους απασχολούνται σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Κατά τα λοιπά, επιτρέπεται η έξοδος ενός ατόμου από κάθε νοικοκυριό για την προμήθεια βασικών αγαθών. Κι αυτό ανά δύο έως τρεις ημέρες.

Τα ίδια αυστηρά μέτρα έχουν επιβληθεί στην Τσανγκτσούν και στην πόλη της Τζιλίν, στην ομώνυμη επαρχία της βορειοανατολικής Κίνας -η οποία αποτελεί προσώρας το επίκεντρο του νέου κύματος της πανδημίας- καθώς και στην πόλη Ντονγκουάν, στο νότο.

Στη Λανγκφάνγκ, στη βόρεια επαρχία Χεμπέι, τα μέτρα είναι ακόμη πιο δρακόντεια, με απαγόρευση εξόδου των κατοίκων από τα σπίτια τους, παρά μόνο για λόγους έκτακτης ανάγκης.

Στο οικονομικό κέντρο της Σαγκάης των 24 εκατομμυρίων κατοίκων, οι αρχές δίνουν μάχη να περιορίσουν την εξάπλωση της Όμικρον και της υποπαραλλαγής της, αποκλείοντας προς το παρόν οικοδομικά τετράγωνα και υποβάλλοντας -όπως και στις άλλες περιοχές- σε διαρκή διαγνωστικά τεστ τους κατοίκους.

Ακόμη και οι επαφές κρουσμάτων τίθενται σε καραντίνα για δύο εβδομάδες.

Από τις 21 Μαρτίου έως την 1η Μαΐου, εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι θα εκτραπούν σε άλλους εγχώριους προορισμούς 106 διεθνείς πτήσεις, που ήταν προγραμματισμένες να φτάσουν στη Σαγκάη.

Όμως όλα αυτά τα lockdown, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, τα κέντρα απομόνωσης που χτίζονται στις εστίες έξαρσης της πανδημίας και τα μαζικά διαγνωστικά τεστ, σε τόσο μεγάλη κλίμακα, αποτελούν πλέον μια τεράστια υλικοτεχνική πρόκληση για το Πεκίνο.

Με την ταχεία εξάπλωση της Όμικρον και της BA.2, οι αρχές επιτρέπουν τώρα στο κοινό να αγοράσει self tests. Παραμένει ωστόσο αμφίβολος ο βαθμός στον οποίο ανιχνεύουν με ακρίβεια τις μολύνσεις.

Σύμφωνα δε με το δίκτυο CCTV, στην επαρχία Τζιλίν έχουν αρχίσει να εξαντλούνται τα αποθέματα σε ιατρικές προμήθειες, αλλά και σε τρόφιμα.

Η διακήρυξη του κυβερνήτη της επαρχίας, Χαν Τζουν ότι με τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα θα καταφέρει να ανακόψει την εξάπλωση του νέου κύματος της πανδημίας μέσα σε μια εβδομάδα σχολιάστηκε με χλεύη στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η zero-COVID στο «μικροσκόπιο»

Κατά τον Ζενγκ Γκουάνγκ, πρώην επικεφαλής επιδημιολόγο στο Κινέζικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι εξελίξεις δείχνουν πλέον προς μια κατεύθυνση.

Και αυτή, έγραψε πρόσφατα στο Weibo (την κινεζική έκδοση του Twitter), είναι και η Κίνα να μάθει να ζει με τον κοροναϊό.

Το νέο κύμα της πανδημίας φαίνεται να εντείνει τον σχετικό προβληματισμό, εν μέσω de facto ανεπάρκειας (και) των κινεζικής παρασκευής εμβολίων έναντι των νέων παραλλαγών του κοροναϊού, αλλά και των σχετικά ήπιων συμπτωμάτων που τις συνοδεύουν.

Προς το παρόν, πάντως, το Πεκίνο δεν δείχνει πρόθεση να αλλάξει τον σχεδιασμό του.

Τουλάχιστον όχι ακόμη, καθώς φημολογείται ότι στόχος είναι μια νίκη επί της πανδημίας με την «υπογραφή» του Σι Τζινπίνγκ λίγο πριν από το 20o συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, το προσεχές φθινόπωρο, κατά το οποίο ο Κινέζος πρόεδρος αναμένεται να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία κατά μια τρίτη, ιστορική θητεία.

Όχι τυχαία, το Πανεπιστήμιο Λαντσόου στη βορειοδυτική Κίνα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι προβλέπει το νέο κύμα της COVID-19 να έχει τεθεί υπό έλεγχο στις αρχές Απριλίου, με συνολικά 35.000 κρούσματα.

Αυτό υπό την προϋπόθεση, υπογράμμισε, να παραμείνουν σε ισχύ οι αυστηροί περιορισμοί.

Πάντως, ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες εκτιμάται ότι θα είναι καθοριστικός παράγοντας για επαναξιολογήσεις.

Νέα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα;

Στο μεσοδιάστημα, η κινεζική πολιτική της zero-COVID πυροδοτεί εκ νέου εύλογο προβληματισμό εντός κι εκτός συνόρων.

Μέγα ερώτημα: οι επιπτώσεις της τόσο στην εθνική οικονομία, όσο και στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, επιτείνοντας έτσι τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Πολλά εργοστάσια στην κινεζική επικράτεια έχουν ήδη διακόψει τη λειτουργία τους, όπως της ταϊβανέζικης Foxconn, κύριας προμηθεύτριας της Apple, στην Σενζέν.

Στη Τσανγκτσούν της Τζιλίν έκλεισαν προσωρινά τα εργοστάσια της Volkswagen και της Toyota.

Στην Ντονγκουάν, μια βιομηχανική πόλη 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων -που εκτιμάται ότι πέρυσι συνεισέφερε το ένα πέμπτο στο κινεζικό ΑΕΠ- η παραγωγή μπήκε έως τις 21 Μαρτίου σε μεγάλο βαθμό στον «πάγο».

Οι έλεγχοι στα λιμάνια ενισχύθηκαν από την Τρίτη, εντείνοντας τους φόβους για νέες αναταράξεις στο διεθνές εμπόριο, σε μια περίοδο ήδη δύσκολη για την παγκόσμια οικονομία.

Προσώρας, αναλυτές προειδοποιούν ότι οι πρώτες επιπτώσεις θα γίνουν άμεσα ορατές στην Κίνα.

«Θα δει απότομη επιβράδυνση τον Μάρτιο», ανέφερε ο Λάρι Χου, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στη Macquarie, σε ενημερωτικό σημείωμα την Τρίτη.

«Αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε, «οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βάζουν ξεκάθαρα την zero-COVID μπροστά από την ανάπτυξη».

Must in

LIVE: Ολυμπιακός – Μαρούσι

Παρακολουθήστε live στις 14:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Μαρούσι για την 11η αγωνιστική της Stoiximan GBL. Τηλεοπτική κάλυψη από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο