Βόρεια Κορέα: «Θεοπάλαβη» πυραυλική δοκιμή έστειλε συντρίμμια στην πρωτεύουσα
Καμία άλλη χώρα δεν πραγματοποιεί δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων από αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
Επικίνδυνη και «απολύτως θεοπάλαβη» χαρακτηρίζεται η ιδέα της Βόρειας Κορέας να δημιουργήσει κέντρο πυραυλικών δοκιμών στο διεθνές αεροδρόμιο της Πιονγκγιάνγκ. Αποτυχημένη δοκιμή πυραύλου την Τετάρτη είχε ως αποτέλεσμα να πέσουν συντρίμμια στην πρωτεύουσα.
Την είδηση μετέφερε το νοτιοκορεάτικο NK News επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες και μια εικόνα με το ακανόνιστο ίχνος καπνού που φέρεται να άφησε ο πύραυλος πριν εκραγεί στον αέρα.
«Η ιδέα να δημιουργήσουν μια εξειδικευμένη εγκατάσταση πυραυλικών δοκιμών στο κύριο διεθνές αεροδρόμιο της Νότιας Κορέας είναι απολύτως θεοπάλαβη» έγραψε σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη ο ερευνής Τζέφρι Λιούις του Κέντρου Μελετών Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων (CNS).
«Πρόκειται για πολύ περίεργο αεροδρόμιο. Και σταδιακά γίνεται όλο και πιο περίεργο» σχολίασε, για να προσθέσει πως η Βόρεια Κορέα φαίνεται πως είναι η μόνη χώρα του κόσμου που επέλεξε μια τέτοια χωροθέτηση.
Το αεροδρόμιο του Σουνάν, 17 χιλιόμετρα από την Πιονγκγιάνγκ, χρησιμοποιείται από το 2017 για δοκιμές. Δύο εκτοξεύσεις στις 27 Φεβρουαρίου και τις 5 Μαρτίου θεωρήθηκαν από αμερικανούς αξιωματούχους δοκιμές για την τελειοποίηση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Hwasong-17.
Το αεροδρόμιο μπορεί να αναλάβει σημαντικό ρόλο καθώς η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται για την πρώτη δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου από το 2017, σχολιάζει το Reuters.
Ακόμα και πριν να βάλει η πανδημία τέλος στις διεθνείς πτήσεις, το αεροδρόμιο δεν ήταν πολυσύχναστο, με λίγες πτήσεις να εξυπηρετούν πόλεις της Κίνας και της Ρωσίας.
Η εγκατάσταση άρχισε να κατασκευάζεται το 2016 και σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών (CSIS) περιλαμβάνει ένα κτήριο αρκετά ψηλό για να φιλοξενήσει μεγάλους διηπειρωτικούς πυραύλους. Βρίσκεται κοντά σε εργοστάσια που παράγουν εξαρτήματα πυραύλων στην Πιονγκγιάνγκ,
«Το αεροδρόμιο πιθανώς προτιμήθηκε λόγω της εγγύτητας στην πρωτεύουσα, επιτρέποντας ενδεχομένως στον Κιμ Γιονγκ Ουν να παρακολουθεί τις εκτοξεύσεις χωρίς να γίνεται αντιληπτός» εκτίμησε ο Άνκιν Πάντα του Ιδρύματος «Κάρνεγκι» για τη Διεθνή Ειρήνη.
Η εγγύτητα αυτή δημιουργεί κινδύνους, είπε, και υπενθύμισε ότι πύραυλος Hwasong-12 που εκτοξεύτηκε το 2017 σε άλλη τοποθεσία αστόχησε και συνετρίβη σε κατοικημένη περιοχή.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις