Σάββατο 17 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
ΗΡΩΝ ΕΝ.Α: Οικονομικότερο και «πράσινο» ρεύμα από φωτοβολταϊκό, χωρίς στέγη και χωρίς εγκατάσταση!

ΗΡΩΝ ΕΝ.Α: Οικονομικότερο και «πράσινο» ρεύμα από φωτοβολταϊκό, χωρίς στέγη και χωρίς εγκατάσταση!

Την καθοριστική συμβολή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην αναχαίτιση μέρους των αυξήσεων των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος αναδεικνύουν όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες αλλά και τα επίσημα στοιχεία των οργανωμένων αγορών ενέργειας.

Η ενεργειακή κρίση έχει φανερώσει την εξάρτηση των τιμών και της επάρκειας των ορυκτών καυσίμων από γεωπολιτικές εξελίξεις. Το αποτέλεσμα είναι ο τετραπλασιασμός, σε διάστημα εννέα μηνών, των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο ως επί το πλείστον παράγεται από εργοστάσια φυσικού αερίου.

Τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα λειτουργούν σε πλήρη ανεξαρτησία από γεωπολιτικές αναταράξεις και πολιτικές και παράγουν φθηνότερο κι ανεξάντλητο ρεύμα από τον άνεμο και τον ήλιο.

Είναι ενδεικτικό το αποτέλεσμα της έρευνας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά πάρκα «ψαλίδισαν» κατά 35% την τιμή χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας. Το Δεκέμβριο του 2021, χάρη στις ΑΠΕ η τιμή χονδρεμπορικής του ρεύματος στη χώρα μας συγκρατήθηκε στα 235 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αν δεν υπήρχαν η αιολική και ηλιακή ηλεκτροπαραγωγή, τότε η τιμή θα ήταν υψηλότερη κατά 83,8 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, δηλαδή στα 319,18 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Οι προτάσεις των φωτοβολταϊκών στις στέγες

Σύμφωνα με τα παραπάνω η ενδεδειγμένη λύση για κάθε καταναλωτή είναι να παράγει ο ίδιος την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται.

Η τεχνολογία σήμερα στην αγορά προσφέρει δύο εναλλακτικές λύσεις, που προϋποθέτουν όμως την τοποθέτηση ηλιακών πάνελ σε ιδιόκτητο χώρο και οι οποίες είναι οι εξής:

  1. Ενεργειακός συμψηφισμός – Net Metering

Το Net Metering δίνει τη δυνατότητα ώστε η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια του φωτοβολταϊκού στη στέγη να συμψηφίζεται με αυτήν που καταναλώνει ο ιδιοκτήτης του σπιτιού ή της επιχείρησης

Αν η κατανάλωση ξεπερνά την παραγωγή ρεύματος, τότε ο λογαριασμός χρεώνεται με τη διαφορά.

Στην περίπτωση που η ζήτηση, κάποιο μήνα, μειωθεί σημαντικά, τότε η επιπλέον παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να μεταφερθεί και να συμψηφιστεί σε μελλοντικό λογαριασμό, εντός τριετίας.

Αυτή η λύση λοιπόν, ενδείκνυται για κύριες κατοικίες ή επιχειρήσεις που έχουν κάθε μήνα ομοιόμορφη κατανάλωση ρεύματος και όχι π.χ. για εξοχικές κατοικίες με χρήση κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

  1. Πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη».

Η δεύτερη εναλλακτική που παρουσιάστηκε το Δεκέμβριο 2021, αφορά στο νέο ειδικό πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη» για οικιακούς καταναλωτές.

Προϋπόθεση και σε αυτήν την περίπτωση είναι η ύπαρξη ιδιόκτητου χώρου, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού και φυσικά το κόστος αγοράς, τοποθέτησης και συντήρησής του.

Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος, ο Διαχειριστής Δικτύου προαγοράζει με σταθερή τιμή €0,087/kWh (Κιλοβατώρα) την παραγόμενη ενέργεια, για μια 20ετία.

Κάθε μήνα στον λογαριασμό του καταναλωτή πιστώνονται τα έσοδα της μηνιαίας παραγωγής ρεύματος. Κατά τα λοιπά δεν αλλάζει η τιμολογιακή πολιτική που έχει συμφωνήσει με τον προμηθευτή του.

Σε αυτή τη λύση υπάρχει ανώτατο όριο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.  Είναι τα 6 kW (Κιλοβάτ) για φωτοβολταϊκά σε περιοχές που είναι διασυνδεδεμένες με το ηλεκτρικό σύστημα και τα 3 kW στις υπόλοιπες.

Η ανατρεπτική λύση: ΗΡΩΝ ΕΝ.Α. χωρίς φωτοβολταϊκό στη στέγη

Η κορυφαία ελληνική εταιρεία ενέργειας ΗΡΩΝ, έχει σχεδιάσει και παρέχει εδώ και ένα χρόνο το καινοτόμο και πρωτοποριακό εργαλείο «ΗΡΩΝ ΕΝ.Α.».

Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη λύση που δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να «παράγουν» την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζονται, χωρίς, μάλιστα, να μπαίνουν στη χρονοβόρα, γραφειοκρατική και δαπανηρή διαδικασία της εγκατάστασης ενός φωτοβολταϊκού στη στέγη.

Ακόμη και τα νοικοκυριά  ή οι επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν δική τους ταράτσα ή άλλο ελεύθερο χώρο εγκατάστασης ηλιακών πάνελ, με το «ΗΡΩΝ ΕΝ.Α.» αποκτούν πρόσβαση στην «πράσινη» και φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια.

Πρόκειται για μοναδικά πλεονεκτήματα έναντι των άλλων δύο προαναφερόμενων εναλλακτικών λύσεων.

Επιπλέον, όσοι συμμετέχουν στο ΗΡΩΝ ΕΝ.Α αποκτούν τη δυνατότητα να το διατηρήσουν ακόμη κι αν μετακομίσουν και γενικά αλλάξουν τόπο διαμονής ή εγκατάσταση άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας. Μπορούν επίσης και να το μεταβιβάσουν σε πελάτη ΗΡΩΝ της επιλογής τους.

Επιπροσθέτως, το ΗΡΩΝ ΕΝ.Α δεν έχει τον περιορισμό ισχύος των 6 kW, όπως το πρόγραμμα  «φωτοβολταϊκά στη στέγη», αλλά ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να την «επαυξήσει» ως και το 75% της συμφωνημένης ισχύος της κατανάλωσής του, εντός της αρχικής τριετίας από την έναρξη του προγράμματος, και να φτάσει τα 18 kW (για Συμφωνημένη Ισχύ = 25 kVA)

Πώς λειτουργεί το ΗΡΩΝ ΕΝ.Α

Το ΗΡΩΝ ΕΝ.Α δίνει τη δυνατότητα στους οικιακούς καταναλωτές, τους επαγγελματίες, τις μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις να αποκτούν με σύμβαση, που μπορεί να έχει διάρκεια μέχρι και είκοσι έτη, τμήμα της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζονται για την καθημερινή τους δραστηριότητα μέσα από τα φωτοβολταϊκά του ΗΡΩΝΑ και της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Προϋπόθεση συμμετοχής είναι η επιλογή ενός εμπορικού προγράμματος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας του ΗΡΩΝΑ. Στη συνέχεια, εφόσον συμμετάσχουν στο ΗΡΩΝ ΕΝ.Α, γίνονται «παραγωγοί» της ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν.

Εκπτώσεις που ισοδυναμούν με υψηλές «αποδόσεις»

Ανάλογα με το ποσό συμμετοχής του πελάτη στο ΗΡΩΝ ΕΝ.Α, η αξία της «παραγόμενης» καθαρής ενέργειας, του επιστρέφεται με τη μορφή έκπτωσης στις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στο λογαριασμό του. Για παράδειγμα για κάθε 1.000 ευρώ συμμετοχής η παραγωγή «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας αντιστοιχεί σε 1 kW εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκού, ετησίως μέχρι και για τα επόμενα 20 χρόνια. Ενδεικτικά για το 2021, η ετήσια έκπτωση που έλαβε ο  εκάστοτε πελάτης ανά 1.000 ευρώ συμμετοχής του στο πρόγραμμα ανήλθε σε 150 ευρώ. Πρόκειται για μία ετήσια πραγματική «απόδοση» ύψους 15%!  «Απόδοση» αξιοζήλευτη σε σχέση με άλλα επενδυτικά προϊόντα.

Η έκρηξη του ενεργειακού κόστους συμπαρασύρει και ανεβάζει την «απόδοση» του ΕΝ.Α, την οποία οι καταναλωτές απολαμβάνουν με τη μορφή ακόμη μεγαλύτερων εκπτώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.  Ενδεικτικά ο Ιανουάριος 2022 έκλεισε με πραγματική, ετησιοποιημένη «απόδοση» που ανήλθε στο 30%!  Οπότε, όσοι επιλέξουν το ΗΡΩΝ ΕΝ.Α. θα έχουν υψηλότερες εκπτώσεις, όχι μόνο όσο η διάρκεια της ηλιοφάνειας μεγαλώνει, αλλά και όσο οι τιμές χονδρεμπορικής αγοράς ανεβαίνουν.

Το ΗΡΩΝ ΕΝ.Α. παρέχει ευελιξία στο ποσό της συμμετοχής, αλλά και ελευθερία ως προς το χρόνο αποχώρησης από το πρόγραμμα. Ο καταναλωτής που θέλει να διακόψει τη συμμετοχή του δεν επιβαρύνεται με  ποινή πρόωρης αποχώρησης και εισπράττει το ποσό της συμμετοχής του, όπως αυτό θα έχει διαμορφωθεί κατά το χρόνο της αποχώρησής του, μετά την αφαίρεση των εκπτώσεων που θα έχει ήδη λάβει.

Sports in

Πρεμιέρα στον «κόκκινο» Βόλο για τον Ολυμπιακό – Οι σκέψεις του Μεντιλίμπαρ

Ο Βόλος υποδέχεται τον Ολυμπιακό στις 20:00, στην πρεμιέρα των δύο ομάδων στη Super League και αναμένονται χιλιάδες οπαδοί των Πειραιωτών στο Πανθεσσαλικό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024