Η Βρετανία προμηθεύει αντιαεροπορικούς πυραύλους Starstreak στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα στο BBC ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας.

«Τους προμηθεύουμε αυτούς – θα ενταχθούν στις μάχες», ανέφερε ο υπουργός.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας είχε ενημερώσει ότι ελήφθη η απόφαση για την προμήθεια του εν λόγω πυραυλικού συστήματος.

Ικανό να καταρρίψει αεροπλάνο

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο σύστημα είναι ικανό να καταρρίψει αεροπλάνο, ελικόπτερα και φυσικά UAV. Μπορεί να εκτοξευτεί είτε από κάποιο όχημα είτε ακόμη και από κάποιον άνθρωπο.

Ο Βρετανικός στρατός τον έχει στο οπλοστάσιο του και τον χρησιμοποιεί από το 1997. Είναι κατασκευασμένος από βολφράμιο και μόλις προσκρούσει στο στόχο καθυστερεί κλάσματα του δευτερολέπτου να ενεργοποιηθεί δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους τρεις διατρητικούς πυραύλους να τον διαπεράσουν.

Μέγιστη ζημιά

Μετά γίνεται η έκρηξη και το βολφράμιο θρυμματίζεται προκαλώντας έτσι τη μέγιστη ζημιά στο εσωτερικό.

Αν και είναι πύραυλος εδάφους – αέρος, το Starstreak έχει δοκιμαστεί με επιτυχία και σε τεθωρακισμένα οχήματα. Εκτός από την μεγάλη του ταχύτητα (φτάνει τα 4.500 χλμ/ωρα) έχει και άλλα δυο πλεονεκτήματα. Δεν μπλοκάρεται από αντίμετρα και δεν μπορούν να τον πετύχουν άλλοι πύραυλοι.