Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν ζητά «αυτοκάθαρση της ρωσικής κοινωνίας» από «μπάσταρδους και προδότες»
Ο ρώσος πρόεδρος απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τους ρώσους «προδότες», τους οποίους, όπως είπε, η Δύση θέλει να χρησιμοποιήσει ως «πέμπτη φάλαγγα» για να καταστρέψει τη χώρα
- ΣΥΡΙΖΑ: Το πρώτο debate υποψηφίων προέδρων – Κάλεσμα συμμετοχής από την Κουμουνδούρου – Στο ίδιο κάδρο αποστάτες – διαπλοκή
- Γιατί εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σταμάτησαν να αγοράζουν είδη πολυτελείας;
- Πότε θα καταβληθεί το έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων και τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι
- Ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 15 ετών στους δολοφόνους της 41χρονης εγκύου
Σε ιδιαίτερα πρωτοφανείς τόνους απευθύνθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν προς τον ρωσικό λαό και τη Δύση την Τετάρτη, την ώρα που τα σχέδιά του στον πόλεμο της Ουκρανίας δεν φαίνεται να πηγαίνουν όπως θα επιθυμούσε, όπως άλλωστε πρόσφατα παραδέχτηκε συνεργάτης του.
Ο ρώσος πρόεδρος μίλησε για «προδότες και μπάσταρδους», για «πέμπτη φάλαγγα», ενώ έκανε λόγο για «αυτοκάθαρση της κοινωνίας», αγνοώντας τις χιλιάδες πολιτών που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα υπό τον φόβο επιστράτευσης ή σοβαρής οικονομικής κρίσης στη Ρωσία.
Αυστηρή προειδοποίηση
Κατά την ομιλία του, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα Business Insider, υποστήριξε ότι η Ρωσία θα πρέπει να υποβληθεί σε «αυτοκάθαρση της κοινωνίας» για να απαλλαγεί από τους «μπάσταρδους και τους προδότες».
Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση προσπαθεί να διχάσει τη Ρωσία και να προκαλέσει εμφύλια αντιπαράθεση με τη βοήθεια της «πέμπτης φάλαγγάς» της. «Και υπάρχει ένας στόχος, η καταστροφή της Ρωσίας» ισχυρίστηκε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα αποκρούσει τέτοιες προσπάθειες.
«Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η φυσική και αναγκαία αυτοκάθαρση της κοινωνίας μόνο θα ενισχύσει τη χώρα μας, την αλληλεγγύη, τη συνοχή και την ετοιμότητά μας να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση».
Όπως τόνισε, κάθε λαός, ειδικά ο ρωσικός, «είναι σε θέση να διακρίνει τους αληθινούς πατριώτες από τους μπάσταρδους και τους προδότες και θα τους φτύσει».
Πρωτοφανής δήλωση
Ο τόνος των δηλώσεων ήταν πρωτοφανής ακόμη και για τον Πούτιν, ο οποίος εδώ και χρόνια καταπνίγει τους εγχώριους αντιπάλους και εξαπολύει μύδρους κατά της Δύσης.
Μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η έκφραση διαφωνιών στη Ρωσία έχει γίνει ακόμη πιο επικίνδυνη. Νόμος που ψηφίστηκε στις 4 Μαρτίου καθιστά παράνομες τις δημόσιες ενέργειες που αποσκοπούν στην «απαξίωση» του ρωσικού στρατού και απαγορεύει τη διάδοση ψευδών ειδήσεων ή τη «δημόσια διάδοση σκόπιμα ψευδών πληροφοριών σχετικά με τη χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί ενώ διαμαρτύρονται κατά του πολέμου, τον οποίο η Ρωσία αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση για την αποστρατιωτικοποίηση και την «αποναζιστικοποίηση» του γείτονά της. Αρκετοί κορυφαίοι ανεξάρτητοι οργανισμοί μέσων ενημέρωσης έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.
Όπου φύγει – φύγει οι Ρώσοι
Την ίδια στιγμή, χιλιάδες Ρώσοι προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω του φόβου για επιβολή στρατιωτικού νόμου, κλείσιμο των συνόρων, σύλληψη και οικονομικές δυσκολίες. Πολλοί ταξιδεύουν σε χώρες όπως η Αρμενία, η Γεωργία, το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιστάν και το Καζακστάν. Στα χερσαία σύνορα με τη Λετονία -τα οποία είναι ανοικτά μόνο σε όσους διαθέτουν ευρωπαϊκή βίζα- οι ταξιδιώτες υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι η αναμονή μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες.
«Δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο σε καιρό ειρήνης» δηλώνει στους New York Times ο Konstantin Sonin, ρώσος οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. «Δεν υπάρχει πόλεμος στο ρωσικό έδαφος».
Ορισμένοι από αυτούς που έχουν διαφύγει είναι μπλόγκερ, δημοσιογράφοι ή ακτιβιστές που φοβήθηκαν τη σύλληψη βάσει του νέου νόμου της Ρωσίας που ποινικοποιεί ό,τι το κράτος θεωρεί «ψευδείς πληροφορίες» σχετικά με τον πόλεμο.
Άλλοι είναι μουσικοί και καλλιτέχνες που δεν βλέπουν κανένα μέλλον για τις τέχνες στη Ρωσία. Επίσης, υπάρχουν εργαζόμενοι στην τεχνολογία και άλλες βιομηχανίες που είδαν την προοπτική μιας άνετης ζωής να διαλύεται εν μιά νυκτί.
Άφησαν πίσω τους δουλειές και οικογένειες, καθώς και χρήματα σε ρωσικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους δεν έχουν πλέον πρόσβαση. Φοβούνται ότι θα στιγματιστούν ως Ρώσοι στο εξωτερικό, καθώς η Δύση απομονώνει τη χώρα για τη θανατηφόρα εισβολή της.
«Δεν πήραν απλώς το μέλλον μας» δηλώνει η Polina Borodina, θεατρική συγγραφέας από τη Μόσχα, για τον πόλεμο της κυβέρνησής της στην Ουκρανία. «Μας πήραν και το παρελθόν μας», με κάποιος Ρώσους μάλιστα να εκτιμούν ότι «τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις