Λάρισα: Δημιουργεί τον Βοτανικό Κήπο του Ιπποκράτη
Ο Δήμος Λαρισαίων θέλει να εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης το έργο «Ιπποκράτειος Τόπος: Ανάδειξη - Αναβάθμιση μνημείου Ιπποκράτη και Δημιουργία Βοτανικού Κήπου». Μια πρόταση που αν εγκριθεί θα δημιουργήσει ένα ξεχωριστό τοπόσημο και παράλληλα θα λειτουργήσει εκπαιδευτικά και θεραπευτικά.
Στην περαιτέρω ανάδειξη της σχέσης του πατέρα της σύγχρονης Ιατρικής Ιπποκράτη με την περιοχή της Λάρισας στοχεύει η απόφαση της δημοτικής αρχής του Δήμου Λαρισαίων να προτείνει προς ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης του έργου «Ιπποκράτειος Τόπος: Ανάδειξη – Αναβάθμιση μνημείου Ιπποκράτη και Δημιουργία Βοτανικού Κήπου».
Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λαρισαίων ενέκρινε την σχετική μελέτη που προβλέπει παρεμβάσεις ύψους περίπου 1,5 εκατ. ευρώ. Οι παρεμβάσεις αφορούν τόσο στο ίδιο το μνημείο και τον περιβάλλοντα χώρο, ενώ το βασικό σκέλος της παρέμβασης αφορά τη δημιουργία Βοτανικού Κήπου, στο χώρο του πάρκου Αλκαζάρ και ακριβώς απέναντι από το μνημείο του Ιπποκράτη.
Όπως είναι γνωστό, η δημοτική αρχή του Δήμου Λαρισαίων με δράσεις και πρωτοβουλίες σε συνεργασία με το τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τον Ιατρικό Σύλλογο και φορείς της πόλης έχει θέσει ως στόχο την προβολή και ανάδειξη της σχέσης του Ιπποκράτη με την Λάρισα. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνονται κάθε Σεπτέμβριο εκδηλώσεις με τίτλο «Ιπποκράτης, η Αέναη Επιστροφή», ενώ μόλις πριν λίγους μήνες δρομολογήθηκε η αδελφοποίηση της Λάρισας με την Κω, όπου γεννήθηκε ο πατέρας της σύγχρονης Ιατρικής.
Η απόφαση για παρεμβάσεις στο χώρο του Μνημείου και η δημιουργία του Βοτανικού Κήπου, αποτελεί πάντως μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού για την υλοποίηση επεμβάσεων που αναδεικνύουν την πορεία της Λάρισας στην ιστορία. Για την πραγμάτωση του συγκεκριμένου στόχου συνδέονται κι ενεργοποιούνται μνημεία, αστικά τοπόσημα καθώς και ιστορικοί – μουσειακοί χώροι ως μέρη μιας συνολικής αφήγησης για την πόλη.
Οι γενικοί στόχοι της πρότασης είναι οι εξής:
- Η ανάδειξη του μνημείου του Ιπποκράτη μέσα από παρεμβάσεις στο ίδιο το μνημείο, τον περιβάλλοντά του χώρο αλλά και την επέκτασή του σε παρακείμενο χώρο εντός του Πάρκου Αλκαζάρ.
- Η δημιουργία ενός «Ιπποκράτειου Τόπου», ενός χώρου μνημειακού χαρακτήρα που θα αναδεικνύει τη ζωή και το έργο του καθώς και μίας βοτανικής συλλογής με φαρμακευτικά φυτά της αρχαιότητας.
- Η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής σύμφωνα με τις αρχές του σύγχρονου αστικού σχεδιασμού.
- Η ενοποίηση και η σύνδεση του μνημείου του Ιπποκράτη με το γενικότερο δίκτυο ενοποίησης τοπόσημων και μνημειακών σημείων της πόλης μέσω του Πάρκου Αλκαζάρ.
- Η προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών, τόσο κατοίκων όσο και περαστικών, και η μετατροπή του αδιαμόρφωτου σήμερα ανοιχτού χώρου σε ζωντανό δημόσιο χώρο προσβάσιμο για όλους τους πολίτες.
- Η προβολή της κοινωνικής διάστασης του έργου ως υπαίθριου χώρου της πόλης με ποικιλία νέων χρήσεων και αστικών δράσεων, με εναλλασσόμενες κοινωνικές εκδηλώσεις και η μετατροπή του σε έναν τόπο δημιουργικότητας και έκφρασης, αποτελώντας ταυτόχρονα σημείο συνάντησης και συζήτησης.
- Η εξασφάλιση της πρόσβασης και απρόσκοπτης κίνησης των ΑΜΕΑ σε όλους τους χώρους.
- Ο εμπλουτισμός όλων των χώρων με επιπλέον δενδροφυτεύσεις, καλλωπιστικό πράσινο και βότανα.
Οι παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Μνημείο αφορούν την πρόσβαση ΑΜΕΑ και τη θέρμανση /ψύξη εσωτερικά του χώρου και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Μνημείου, ενώ, όπως τονίστηκε, οι κύριες παρεμβάσεις της πρότασης αφορούν στη δημιουργία του Βοτανικού Κήπου στον χώρο του Πάρκου Αλκαζάρ.
Σύμφωνα με την μελέτη η σύνδεση με το Πάρκο Αλκαζάρ προτείνεται να γίνει με τη χρήση πεζοφάναρου ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να διασχίζουν με ασφάλεια τον δρόμο ταχείας κυκλοφορίας (Γρ. Λαμπράκη) που μεσολαβεί.
Νέα είσοδος προτείνεται να ανοιχτεί στην υφιστάμενη περίφραξη του πάρκου ευθέως απέναντι του μνημείου και η υφιστάμενη παρακείμενη είσοδος να διατηρηθεί ως πρόσβαση ΑΜΕΑ με την κατασκευή κατάλληλης ράμπας προς το εσωτερικό του πάρκου.
Βοτανικός κήπος με φαρμακευτικά φυτά, δένδρα και αμφιθέατρο
Η κεντρική ιδέα της πρότασης του «Βοτανικού Κήπου του Ιπποκράτη» απορρέει από την ανάγκη δημιουργίας μίας καλά οργανωμένης περιοχής αστικής φύσης σε αμφίδρομη σχέση με τον αστικό ιστό. Ο στόχος του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και της υλοποίησης του νέου χώρου είναι να μετατραπεί σε χώρο υψηλής αισθητικής και αναβαθμισμένου πρασίνου που ο επισκέπτης να ανακαλύπτει σταδιακά.
Πέραν των φυτεύσεων φαρμακευτικών φυτών και της διαμόρφωσης του Βοτανικού Κήπου, η μελέτη προβλέπει την κατασκευή αμφιθεάτρου 250 θέσεων. Η κατασκευή του αμφιθεάτρου αποτελεί μια ήπια επέμβαση στην περιοχή και δόθηκε μεγαλύτερη έκταση στην διάμετρο για να ικανοποιήσει τις ανάγκες χωρητικότητας και όχι στο ύψος. Εκατέρωθεν του αμφιθεάτρου υπάρχουν ανοιχτοί χώροι κατάλληλοι για διάφορες δράσεις και δραστηριότητες οι οποίοι μπορούν να φιλοξενήσουν εκδηλώσεις όπως και περιοδικές εκθέσεις.
Η πρόταση των φυτοτεχνικών διαμορφώσεων έχει ως σκοπό τη δημιουργία ενός ασφαλούς, λειτουργικού και αισθητικά αναβαθμισμένου περιβάλλοντος για τους επισκέπτες του χώρου, σε πλήρη εναρμόνιση με την αρχιτεκτονική πρόταση.
Πιο συγκεκριμένα, οι φυτοτεχνικές διαμορφώσεις αφορούν:
α) τον εμπλουτισμό της φύτευσης του περιβάλλοντα χώρου του μνημείου του Ιπποκράτη,
β) τη δημιουργία βοτανικού κήπου με φαρμακευτικά φυτά της αρχαιότητας που είναι γνωστά από την εποχή του Ιπποκράτη αλλά χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα και
γ) τον εμπλουτισμό του πρασίνου στο χώρο εντός του πάρκου Αλκαζάρ με τη χρήση δένδρων ιστορικού χαρακτήρα και επιβλητικής εμφάνισης: Κυπαρίσσια ορθόκλαδα και Ελιές αλλά και θάμνους όπως Μυρτιά, και Δάφνη Απόλλωνα σε χώρους καθιστικούς και συμπληρωματικά στις νέες δενδροστοιχίες.
Τα υφιστάμενα Πλατάνια διατηρούνται στο σύνολό τους, ορισμένα εκ των οποίων αναδεικνύονται με εγκιβωτισμό υπό τη μορφή «πεζούλας» δίνοντας την ευκαιρία επιπλέον χώρων υπαίθριων καθιστικών και στάσης.
Σημειώνεται ότι ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην επιλογή των φαρμακευτικών φυτών που θα απαρτίζουν τον βοτανικό κήπο. Μετά από βιβλιογραφική έρευνα και τη συνδρομή ακόμη του εργαστηρίου Τεχνολογίας Αρωματικών, Φαρμακευτικών & Αροτραίων Καλλιεργειών, του Τμήματος Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καταρτίστηκε λίστα με φαρμακευτικά φυτά και βότανα, που θα φυτευθούν.
- 15-0 ήταν και… πάει: Οι Σέλτικς έβαλαν τέλος στο σερί των Καβαλίερς (120-117)
- Κέιτ Μος: Η topless φωτογράφιση και η «τοξική» φιλία με την Κορίν Ντέι, τη γυναίκα που την έκανε διάσημη
- ISOMAT: Η λύση στην εξωτερική θερμομόνωση είναι συνώνυμη της υψηλής ποιότητας και της αξιοπιστίας
- Είδη πολυτελείας: Γιατί 50 εκατομμύρια άνθρωποι σταμάτησαν να τα αγοράζουν «μάρκες»
- Γενική Απεργία: Η απάντηση στην κυβερνητική άρνηση να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για αξιοπρεπή διαβίωση
- Ουκρανία: Ο Πούτιν είναι έτοιμος να συζητήσει με τον Τραμπ για κατάπαυση πυρός