Πιερρακάκης: Η χρηματοδότηση των έργων πληροφορικής δεν θα επηρεαστεί από τον πόλεμο
Ο κ. Πιερρακάκης έκανε λόγο για δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί το 100% της αναγκαίας στρατηγικής με στόχο την ψηφιακή μετάβαση της χώρας
Την βεβαιότητα ότι η χρηματοδότηση των έργων πληροφορικής δεν θα επηρεαστεί από τον πόλεμο της Ουκρανίας εξέφρασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο 24ο ετήσιο συνέδριο «Greek ICT Forum Infomobiltiy World».
Ο υπουργός επεσήμανε ότι «σε εβδομαδιαία βάση είναι πάρα πολλές οι δημοπρασίες των μεγάλων έργων» και πρόσθεσε ότι «η Βίβλος του ψηφιακού μετασχηματισμού χρηματοδοτείται από πάρα πολλούς διαθέσιμους πόρους. Οι πόροι αυτοί έχουν ως βάση το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι και το νέο ΕΣΠΑ, συνεπώς οι πόροι αυτοί έχουν προβλεφθεί και θα αξιοποιηθούν στην πορεία για το σύνολο των έργων, τα οποία και δημοπρατούνται συνεχώς. Μάλιστα έχουμε πει πως το 2022 είναι η χρονιά των μεγάλων δημοπρασιών των έργων πληροφορικής, άρα όλα τα έργα συνεχίζονται κανονικά».
Όπως δήλωσε μάλιστα «τα πράγματα βαίνουν σε μια τέτοια κατεύθυνση, που μας επιτρέπει να πούμε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και η Βίβλος του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι απολύτως υλοποιήσιμα και εφαρμόσιμα».
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ο τελικός στόχος είναι οι υπηρεσίες, που θα παραχθούν από τα έργα τα οποία θα δημοπρατηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, να είναι τέτοιες που να εξυπηρετήσουν τον πολίτη και την επιχείρηση στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Σ’ αυτό το πλαίσιο εμείς κοιτάζουμε το πως η εγχώρια αγορά πληροφορικής θα μπορέσει να έχει τον μέγιστο δυνατό πολλαπλασιαστή σε πολλά επίπεδα, όπως η προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού, στη μείωση των διοικητικών βαρών, αλλά και στην οικονομία- όπου θα φανεί ποια είναι η επίδραση όλων αυτών των έργων».
Όσον αφορά στους χρόνους υλοποίησης των έργων, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «με δεδομένο τον σχεδιασμό που κάνουμε εμείς οι ίδιοι στα έργα, έχουμε δει τους χρόνους υλοποίησης να μειώνονται, ακριβώς επειδή αποφεύγονται περιττά στάδια, τα οποία στο παρελθόν υπήρχαν στην ατζέντα».
Σχετικά με την κάλυψη της χώρας με οπτική ίνα, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε τα πλάνα των παρόχων, τα οποία αν πούμε ότι έχουμε 4,8 εκατομμύρια απολήξεις από το Fiber to the home, απ’ αυτές φανταστείτε ότι χονδρικά τα 2,8 εκατομμύρια τα είχαμε προγραμματίσει πριν από τα Χριστούγεννα, όμως νομίζω ότι σιγά σιγά προσεγγίζουμε τον στόχο της πλήρους κάλυψης… δηλαδή θα μας λείπουν περίπου 500.000 γραμμές. Με βάση τα στοιχεία που έχω, θεωρώ πως ο στόχος αυτός θα είναι επιτεύξιμος μέχρι το 2027, άρα μαζί με το Ultra Fast Broadband, το οποίο καλύπτει 812 χιλιάδες γραμμές, νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε μία διαδρομή όπου θα καλυφθεί το σύνολο της χώρας με οπτική ίνα το προσεχές χρονικό διάστημα».
Αναφερόμενος στην κινητή τηλεφωνία, ο υπουργός εξήγησε ότι «ο λόγος που τα πήγαμε καλά είναι ότι εκεί πέρα έγιναν οι σχετικές επενδύσεις εδώ και χρόνια, ενώ στη σταθερή τηλεφωνία γίνονται τώρα. Γι’ αυτό το λόγο θα τις κάνουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα, με όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν να γίνει η επένδυση στην πράξη».
Στο μεταξύ, ο κ. Πιερρακάκης έκανε λόγο για δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί το 100% της αναγκαίας στρατηγικής με στόχο την ψηφιακή μετάβαση της χώρας λέγοντας ότι «σε κάθε υπουργείο υπάρχει μια πλήρης καταγραφή του τι λείπει και του τι χρειάζεται, ενώ υπάρχει για πρώτη φορά στη χώρα μας η δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί το 100% της αναγκαίας στρατηγικής, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτή τη μετάβαση.
»Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο η στρατηγική όπως υλοποιείται αυτή τη στιγμή θα συνεχιστεί, μέσα από τις μικρές νίκες στα μικρά έργα και θα συνεχιστεί με μεγάλες νίκες στα μεγάλα έργα τα οποία δημοπρατούμε παράλληλα. Όλα αυτά οικοδομούν μαζί το νέο ψηφιακό κράτος, το οποίο αν θέλετε αποκρυσταλλώνεται στην ενιαία ψηφιακή πύλη του δημοσίου, στο gov.gr που είναι το σημείο στο οποίο οι πολίτες αλληλεπιδρούν με το κράτος για πάνω από χίλιες υπηρεσίες και θα αλληλεπιδρούν για ολοένα και περισσότερες».
Καταλήγοντας ο υπουργός τόνισε ότι στους στόχους του υπουργείου είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που επιτρέπουν σε κάθε ιδέα να ανθίζει. «Πρέπει να δημιουργήσουμε τις βέλτιστες δυνατές συνθήκες επώασης ιδεών, γιατί οι ανάγκες της κοινωνίας είναι δεδομένες και το κράτος πρέπει να ψηφιοποιηθεί στο 100%. Να μπορέσουμε να θεμελιώσουμε ένα κράτος, που θα επιτρέπει σε κάθε καλή ιδέα και σε κάθε επιχειρηματία να βρει τον δρόμο που του αρμόζει».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Επιχείρηση Τάλως: Δικογραφίες σε βάρος 5 ατόμων για πορνογραφία ανηλίκων και κακοποίηση ακόμη και νηπίων
- Παναθηναϊκός: Με Γερεμέγεφ η ενδεκάδα κόντρα στον Παναιτωλικό
- Εθισμός στη νίκη, φόβος στις αράχνες: Ο Μαξ Φερστάπεν δεν λέει να σταματήσει
- Ο Γεραπετρίτης, ο Φιντάν, η αντιπολίτευση και ο ελληνοτουρκικός διάλογος
- Ειρήνη Μουρτζούκου: «Είχε στο ψυγείο το παιδί της 4 μέρες, μου ζήτησε να πληρώσω την κηδεία», λέει ο θείος της
- LIVE: Σαουθάμπτον – Λίβερπουλ