Κοροναϊός: Δεκάδες φαρμακευτικές θα παράγουν γενόσημα της θεραπείας της Pfizer
Στόχος να καλυφθούν οι ανάγκες 95 χωρών χαμηλού και μέσου εισοδήματος.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Συνολικά 35 φαρμακευτικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο θα παράγουν φθηνότερες βερσιόν του χαπιού της Pfizer κατά της Covid-19, με στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες 95 φτωχών χωρών.
Η Pfizer κατέληξε πέρυσι σε συμφωνία με την Δεξαμενή Ιατρικών Πατεντών (MPP) του ΟΗΕ για την παραγωγή γενοσήμων που θα διατεθούν σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος. Την Πέμπτη ανακοίνωσαν σε ποιες φαρμακοβιομηχανίες θα αναθέσουν την παραγωγή.
Το χάπι της Pfizer αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό όπλο κατά της πανδημίας, καθώς οι κλινικές μελέτες έδειξαν ότι μειώνει κατά 90% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου σε ασθενείς υψηλού κινδύνου. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο από την αποτελεσματικότητα της αντίστοιχης θεραπείας της MSD (Meck στις ΗΠΑ), η οποία μειώνει τον κίνδυνο κατά περίπου 30%.
Τόσο η Pfizer όσο και η Merck συμφώνησαν με την MPP για την παραγωγή γενοσήμων, μια σπάνια κίνηση για φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες συνήθως προστατεύουν σθεναρά την πνευματική ιδιοκτησία τους για τη διάρκεια ισχύος των πατεντών τους.
Δεκάδες φαρμακοβιομηχανίες έχουν αναλάβει να παράγουν φθηνές βερσιόν του χαπιού της Merck, οι οποίες είναι ήδη διαθέσιμες σε ορισμένες χώρες.
Διαβάστε επίσης:
- Συμβιβαστική συμφωνία για τις πατέντες των εμβολίων στις φτωχές χώρες
- Η BioNTech διαβεβαιώνει ότι δεν θα επιβάλει τις πατέντες της στην Αφρική
- Η Νότια Αφρική αντέγραψε το εμβόλιο της Moderna χωρίς άδεια
Οι 25 εταιρείες που θα παράγουν τη θεραπεία της Pfizer βρίσκονται σε 12 χώρες. Η λίστα περιλαμβάνει ορισμένους από τους μεγαλύτερους παρασκευαστές γενοσήμων όπως η ισραηλινή Teva, η ινδική Sun και η αμερικανική Viatris.
Έξι εταιρείες θα παράγουν τις δραστικές ουσίες, εννέα θα μετατρέπουν τις ουσίες αυτές στο τελικό προϊόν και οι υπόλοιπες θα κάνουν και τα δύο.
Η Pfizer δεν θα λαμβάνει αμοιβή από την πώληση των γενοσήμων για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία.
Κατόπιν αυτού, θα λαμβάνει ποσοστό 10% από τις πωλήσεις στον ιδιωτικό τομέα χωρών υψηλού και μέσου εισοδήματος και 5% από τις πωλήσεις στο Δημόσιο. Στις χώρες χαμηλού εισοδήματος θα συνεχίσει να μην λαμβάνει αμοιβή.
Η ίδια η Pfizer σχεδιάζει να παραγάγει φέτος αρκετή ποσότητα για τις ανάγκες 120 εκατομμυρίων ασθενών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις