Κι όμως, δεν είναι vegan!
Τι δουλειά έχει ο χυμός μήλου στη λίστα των ζωικών προϊόντων;
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Ποτέ δεν ήταν πιο εύκολο να γίνεις vegan. Η αγορά είναι γεμάτη με προϊόντα που σε επιτρέπουν να υποκαταστήσεις το κρέας, τα περισσότερα εστιατόρια έχουν προβλέψει έστω ένα πιάτο για τις ανάγκες σου και οι πληροφορίες που χρειάζεσαι για να τα καταφέρεις, είναι διαθέσιμες παντού. Πιο εύκολο από ποτέ, ωστόσο, δεν σημαίνει και «εύκολο» γενικώς. Εξακολουθούμε να ζούμε σε έναν κόσμο σχεδιασμένο για… σαρκοφάγους, και τα ζωικά προϊόντα βρίσκουν το δρόμο τους για περισσότερα αντικείμενα από ό,τι θα φανταζόσουν.
Έτσι, πέραν του μελιού, που είναι πλέον γνωστό ότι δεν θεωρείται vegan καθώς παράγεται από την εργασία των μελισσών, πολλά πράγματα καθημερινής χρήσης που θα μπορούσαν να είναι 100% φυτικά, κρύβουν παράξενες παγίδες. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι είσαι υποκριτής αν δεν καταφέρεις να τα αποφύγεις στο σύνολό τους. Όμως σκεφτήκαμε ότι ίσως θέλεις να ξέρεις ποια είναι, για αυτό και συγκεντρώσαμε μια λίστα με ορισμένα από τα πιο αναπάντεχα.
Ζαχαρωτά
Η πικρή αλήθεια για τα αγαπημένα σου φρουτένια γλυκά: δεν είναι πάντα 100% φρουτένια. Κάποια ζαχαρωτά, τσίχλες και μαρμελάδες περιέχουν ζελατίνη, μια ουσία που τους δίνει μεν τη μοναδική υφή τους, όμως προέρχεται από ζωικό κολλαγόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα βγάλεις από τη ζωή σου. Υπάρχουν επιλογές που χρησιμοποιούν φυτικούς πηκτικούς παράγοντες, όπως το αγάρ-αγάρ. Οπότε αρκεί να ακολουθήσεις τον ευρύτερο κανόνα του βιγκανισμού και να διαβάζεις πάντα με προσοχή τις ετικέτες.
Χυμός Μήλου
Όχι, δεν είναι vegan όλοι οι χυμοί. Ορισμένοι χρησιμοποιούν κύστες ψαριών ως φίλτρο από τυχόν κατάλοιπα, πράγμα που σημαίνει ότι και πάλι είναι σημαντικό να δείχνεις προσοχή.
Αλκοολούχα ποτά
Θέλεις μια μπύρα για να ξεχάσεις την ταλαιπωρία που περνάς ψάχνοντας για vegan πηγές βιταμίνης Β12; Δεν μπορείς να εφησυχάσεις. Αρκετές μπύρες και κρασιά χρησιμοποιούν επίσης κύστες ψαριών για το φιλτράρισμα, αλλά και μεδούλι, καζεΐνη και ζελατίνη, που όλα τους είναι ζωικά προϊόντα.
Αναψυκτικά, κόκκινα τρόφιμα, καλλυντικά
Τι δουλειά έχουν όλα αυτά μαζί; Συνδέονται από κάτι μικροσκοπικό – και ενδεχομένως σιχαμερό, αν και απολύτως ασφαλές για την ανθρώπινη υγεία. Πολλά από τα αντικείμενα, βρώσιμα και μη, με κόκκινο χρώμα, χρωματίζονται με μια χρωστική, την καρμίνη, που προέρχεται από ένα έντομο, την κοχιλλίνη, που ζει στη Νότια Αμερική. Συγκεκριμένα, προέρχεται από το ίδιο το έντομο, που αποξηραίνεται, αλέθεται και περνά από διάφορες διαδικασίες αφαίρεσης υπολειμμάτων. Αν δεις την ένδειξη «καρμίνη» στην ετικέτα, θα ξέρεις. Επίσης, μιας και αναφερθήκαμε σε καλλυντικά, πολλά από αυτά δοκιμάζονται σε ζώα – επομένως, επίσης δεν είναι vegan.
Λευκή Ζάχαρη
Ακούγεται απολύτως παράλογο, όμως πολλά είδη λευκής ζάχαρης δεν είναι vegan. Αιτία για αυτό, η ίδια η διαδικασία αποχρωματισμού της, που συνήθως γίνεται με οστικό άνθρακα. Για αυτό και ορισμένες μάρκες τονίζουν το γεγονός ότι είναι vegan στις ετικέτες τους.
Χαρτονομίσματα
Ήξερες ότι τα χαρτονομίσματα δεν περιέχουν καθόλου χαρτί; Τα περισσότερα αποτελούνται από μείγματα βαμβακιού και λινού ή από πολυμερή πλαστικού ενώ χρησιμοποιούν διάφορα προϊόντα για τον χρωματισμό τους, την εισαγωγή υδατογραφημάτων, κλπ. Σε ορισμένες χώρες, για την παραγωγή τους χρησιμοποιείται και ένα είδος ζωικού λίπους – η Βρετανία, μάλιστα, βρέθηκε τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο για αυτές τις πρακτικές. Πάντως τα χαρτονομίσματα του ευρώ που επανασχεδιάστηκαν τα τελευταία χρόνια, είναι 100% βαμβακερά και 100% vegan, οπότε μπορείς να έχεις ήσυχη τη συνείδησή σου στις καθημερινές σου συναλλαγές.
Προφυλακτικά
Μπορεί το λάτεξ, το κύριο συστατικό των προφυλακτικών, να προέρχεται από το καουτσουκόδεντρο και να είναι απολύτως φυτικό, όμως κατά την επεξεργασία του συχνά χάνει τις vegan περγαμηνές του. Ορισμένες εταιρείες χρησιμοποιούν καζεΐνη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο ζωικό γάλα, για να μαλακώσουν το λάτεξ και να το κάνουν πιο άνετο στην εφαρμογή, ενώ πολλά εξ αυτών δοκιμάζονται σε ζώα. Αυτό δεν είναι δικαιολογία για να παρακάμψεις την προστασία σου: στην αγορά κυκλοφορούν αρκετές 100% vegan επιλογές.
Τατουάζ
Ίσως είναι χρήσιμο την επόμενη φορά που θα θελήσεις να διακοσμήσεις το σώμα σου, να κάνεις πρώτα μια εις βάθος συζήτηση με τον tattoo artist. Και αυτό γιατί πολλά από τα μαύρα μελάνια που χρησιμοποιούνται για τα τατουάζ, αντλούν το χρώμα τους από οστικό άνθρακα.
Κηρομπογιές
Αν έχεις παιδιά – ή αν ασχολείσαι με τα εικαστικά – ίσως οι… κηρομπογιές να είναι η κερκόπορτα των ζωικών προϊόντων προς το σπίτι σου. Οι περισσότερες στη σύνθεσή τους περιέχουν στεατικό οξύ, μια ουσία που προέρχεται από το ζωικό λίπος και η οποία τους δίνει και τη χαρακτηριστική μυρωδιά τους. Ίσως το μολύβι ή οι τέμπερες να αποτελούν καλύτερη επιλογή για την τέχνη σου.
Πυροτεχνήματα
Η αλήθεια είναι ότι και να μην περιείχε το παραμικρό ζωικό προϊόν στη σύνθεσή του, δύσκολα θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει animal friendly ένα αντικείμενο που προκαλεί τον τρόμο στα κατοικίδια και τον θάνατο σε δεκάδες πουλιά. Ωστόσο, τα πυροτεχνήματα εκτός των άλλων περιέχουν επίσης στεατικό οξύ, προκειμένου να αποτρέψουν την οξείδωση των μεταλλικών σκονών και να μπορούν να συντηρηθούν για μεγαλύτερο διάστημα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις