Σάββατο 17 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Διαχρονικές γεύσεις, υπερσύγχρονες μέθοδοι

Διαχρονικές γεύσεις, υπερσύγχρονες μέθοδοι

Εσύ ξέρεις πώς φτιάχνονται τα αγαπημένα σου μπισκότα;

Μέσα σε έναν αιώνα αλλάζουν πολλά. Για την ακρίβεια, σχεδόν όλα. Αν μεταφερόμασταν με μια χρονομηχανή στο κέντρο της Αθήνας του 1922, τα κτίρια που θα αναγνωρίζαμε θα ήταν λιγοστά. Οι γκρίζες πολυκατοικίες θα έλειπαν, το ίδιο και το κυκλοφοριακό χάος και τα μεγάλα πολυκαταστήματα. Πολλές από τις ανέσεις του σήμερα δεν θα υπήρχαν ακόμη – κι όσες υπήρχαν είναι αμφίβολο αν θα μας ήταν προσιτές. Τα ρούχα των ανθρώπων γύρω μας θα έμοιαζαν περίεργα. Όμως, αν τριγυρνούσαμε αρκετά, θα διαπιστώναμε πως κάτι παραμένει αναλλοίωτο: η γεύση και τα συστατικά των αγαπημένων μας Πτι-Μπερ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ.

Φωτογραφία του Νίκου Μάρκου από το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης

Το χθες και το σήμερα

Φυσικά, δεν ισχύει το ίδιο και για την εμφάνιση, τη συσκευασία ή τις μεθόδους παραγωγής τους. Τα μπισκότα που ξεκίνησαν την πορεία τους στην Ελλάδα μέσα από έναν οικιακό φούρνο, κάπου στην οδό Ασκληπιού, στο μεταξύ έχουν μεταναστεύσει εσωτερικώς στο εργοστάσιο της εταιρείας ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ στη Θεσσαλονίκη – και πλέον η ετήσια παραγωγή τους μετριέται σε εκατομμύρια, συμπληρώνοντας μαζί με τα Μιράντα, τα Digestive, τα Γεμιστά, τα αλμυρά μπισκότα Pick και τα μπισκότα με επικάλυψη σοκολάτας τους 17.000 τόνους.

Φωτογραφία Νίκου Μάρκου από το εργοστάσιο του Βόλου

Τα Cream Crackers, τα Digestive Bars, τα Κριτσίνα, τα Cookies, τα μπισκότα Βρώμης, τα Pick Batonettes και τα Mamas «γεννιούνται» στο εργοστάσιο της Πέτρου Ράλλη, στην Αθήνα, που συνεχίζει αδιαλείπτως τη λειτουργία του από το 1957. Εκεί κάθε χρόνο παράγονται και συσκευάζονται πάνω από 5.000 τόνοι μπισκότων. Ίδια είναι και η ετήσια ποσότητα των Caprice, που ξεκινούν για τις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού από τον Βόλο, ενώ στο εργοστάσιο των Οινοφύτων ξεφουρνίζονται και συσκευάζονται σε ετήσια βάση περισσότεροι από 20.000 τόνοι ψωμιού και αρτοσκευασμάτων.

Φωτογραφία Νίκου Μάρκου από το εργοστάσιο της Πέτρου Ράλλη στην Αθήνα

Το μεράκι συναντά τις τεχνολογίες αιχμής:

Πολλά από τα παραπάνω προϊόντα προστέθηκαν στον κατάλογο της εταιρείας ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ χρόνια μετά το 1922, όταν ο ιδρυτής της έφτασε στην Ελλάδα από την Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, έχουν όλα τους ένα κοινό: το μεράκι στη σύλληψη και την ανάπτυξή τους και την επιμονή στα αγνά υλικά υψηλής ποιότητας και τις παραδοσιακές συνταγές.

Φωτογραφία του Νίκου Μάρκου από το εργοστάσιο στα Οινόφυτα

Στις συνταγές των αγαπημένων μας λιχουδιών πρωταγωνιστούν τα δημητριακά, όπως το σιτάρι, αλλά και η σίκαλη, η βρώμη και το κριθάρι, υποστηρίζοντας τις προσπάθειές μας για μια ισορροπημένη διατροφή – και προσφέροντάς μας την ενέργεια που έχουμε ανάγκη, καθώς περιέχουν υδατάνθρακες αλλά και πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, λιπαρά φυτικής προέλευσης, βιταμίνες και μέταλλα.

Φωτογραφία του Νίκου Μάρκου από το εργοστάσιο στα Οινόφυτα

Το μόνο που έχει αλλάξει στον αιώνα που μεσολάβησε από τη στιγμή που οι Αθηναίοι δοκίμασαν τη γεύση των Πτι-Μπερ για πρώτη φορά, είναι η εισαγωγή τεχνολογιών αιχμής, που όχι μόνο επιτρέπει τα μεγέθη της παραγωγής του σήμερα, αλλά και την επιστημονική πια εξακρίβωση της αρτιότητας και της ποιότητας των προϊόντων και την περαιτέρω αναβάθμιση των αγαπημένων μας γεύσεων.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της κας Ιωάννας Παπαδοπούλου, Προέδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου της Βιομηχανίας Μπισκότων & Ειδών Διατροφής Ε.Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε. στα εγκαίνια της έκθεσης ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ100: «Ένα προϊόν τόσο απλό όσο το μπισκότο φτιάχνεται εδώ και έναν αιώνα με τα ίδια συστατικά, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Δεν ζεις έναν αιώνα εάν στη συνταγή των υλικών δεν έχεις βάλει το μεράκι, τις θεμιτές φιλοδοξίες και την ίδια σου την ψυχή».

Φωτογραφία Νίκου Μάρκου από το εργοστάσιο της Πέτρου Ράλλη, στην Αθήνα

Αυτή η ένωση του «χθες» με το «σήμερα» αποτυπώνεται με τον πλέον απολαυστικό τρόπο στα animations που δημιούργησε ο designer, κ. Χριστόφορος Μπρέλλης στο πλαίσιο των δράσεων ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ100, και τα οποία μας αποκαλύπτουν τα μυστικά της παραγωγής των προϊόντων που από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας βρίσκουν τη θέση τους στο καλάθι μας. Οι εικόνες των υπερσύγχρονων γραμμών παραγωγής, που ζυμώνουν, πλάθουν, ψήνουν και συσκευάζουν ασταμάτητα εκατομμύρια λιχουδιές αφήνουν μια βαθιά αίσθηση ικανοποίησης στον θεατή. Όμως σας προειδοποιούμε: είναι τόσο εθιστικές, όσο και μια συσκευασία Cream Crackers Παπαδοπούλου.

Παρακολουθήστε τα Πτι-Μπερ στο σύγχρονο ταξίδι τους:

Η παραγωγή των Caprice, τόσο απολαυστική όσο και η αγαπημένη μας ομαδική (ή και όχι) λιχουδιά:

Διπλοφουρνίζοντας τις πιο τραγανές φρυγανιές:

Υπερσύγχρονες μέθοδοι για χωριανό ψωμί:

Τα μυστικά της πρώτης μπάρας δημητριακών από μπισκότο:

Γιατί κάποια από τα πράγματα που αγαπάμε, γίνονται ακόμη πιο θελκτικά όταν γνωρίζουμε πώς φτιάχνονται.

Sports in

Πρεμιέρα στον «κόκκινο» Βόλο για τον Ολυμπιακό – Οι σκέψεις του Μεντιλίμπαρ

Ο Βόλος υποδέχεται τον Ολυμπιακό στις 20:00, στην πρεμιέρα των δύο ομάδων στη Super League και αναμένονται χιλιάδες οπαδοί των Πειραιωτών στο Πανθεσσαλικό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024