Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε για πρωθυπουργό την Έλσα Παπαδημητρίου
Λέγεται δε ότι η ιδέα αυτή του κ. Παπανδρέου προήλθε μετά από διαβουλεύσεις με τον αδερφό του Αντρίκο καθώς η Έλσα Παπαδημητρίου είχε καλές σχέσεις από παλιά με τους Παπανδρέου
Ήταν αρχές Δεκεμβρίου του 2011 όταν έγινε γνωστό από το ρεπορτάζ ότι στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που γίνονταν εκείνη την περίοδο για να παραδώσει την πρωθυπουργία ο Γιώργος Παπανδρέου ένα από τα ονόματα που είχαν πέσει στο τραπέζι ήταν αυτό της Έλσας Παπαδημητρίου.
Η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν σε πολύ δεινή θέση και είχε αρχίσει να καταρρέει καθώς αδυνατούσε να συνεχίσει μόνη της να σηκώνει το βάρος της μνημονιακής διαχείρισης της κρίσης. Αυτό άλλωστε είχε αρχίσει να γίνεται ορατό από το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς όταν έκανε την εμφάνισή του το κίνημα των «αγανακτισμένων» και των «πλατειών»..
Ενάμιση χρόνο μετά την υπογραφή και εφαρμογή του πρώτου μνημονίου το οποίο είχαν ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, η κυβέρνηση Παπανδρέου αναζητούσε λύση στο πολιτικό της αδιέξοδο.
Παράλληλα γίνονταν οι συζητήσεις που κατέληξαν το 2011 στη σύναψη της δεύτερης δανειακής σύμβασης η οποία συνοδεύτηκε από ένα δεύτερο μνημόνιο. Το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα στη χώρα ήταν έκρυθμο ενώ και στην Ευρώπη είχαν πέσει στο τραπέζι οι πρώτες σκέψεις, προτάσεις και διεξάγονταν υπό τη μορφή ερωτήματος ή και εκβιβαστικού διλήμματος συζητήσεις περί grexit.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είχε απορριφθεί από την τότε ηγεσία της ΕΕ με πρωτεργάτες την Άγκελα Μέρκελ και το Νικολά Σαρκοζί η πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα και μετά το «ξύλο» που έφαγε στην επεισοδιακή σύνοδο των Καννών ο τότε πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου επέστρεψε στην Ελλάδα, αποσύροντας την πρότασή του για δημοψήφισμα ενώ πήρε και ψήφο εμπιστοσύνης από την κοινοβουλευτική του ομάδα.
Διαβάστε επίσης Πέθανε η πρώην βουλευτής της ΝΔ Έλσα Παπαδημητρίου
Ωστόσο αυτό δεν μπόρεσε να ανακόψει τις διεργασίες για την αναζήτηση άλλης κυβερνητικής λύσης από την παρούσα εκείνη την περίοδο Βουλή. Έτσι ξεκίνησαν οι συζητήσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για την εξεύρεση προσώπου που θα ηγηθεί μιας κυβέρνησης συνεργασίας η οποία ουσιαστικά θα αναλάβει να ψηφίσει και να ξεκινήσει την εφαρμογή του δεύτερου μνημονίου.
Μέσα στα ονόματα που είχαν πέσει στο τραπέζι, πριν καταλήξουν όλες αυτές οι διαβουλεύσεις στον Λουκά Παπαδήμο που τελικά ηγήθηκε της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, ήταν δύο άλλα ονόματα: Το ένα ήταν του τότε προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου (1950-2020) και το άλλο της Έλσας Παπαδημητρίου.
Η Έλσα Παπαδημητρίου εκείνη την περίοδο ήταν ανεξάρτητη καθώς είχε πρόσφατα διαγραφεί από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ επειδή κόντρα στην επίσημη «αντιμνημονιακή» τότε γραμμή του κ. Σαμαρά είχε υπερψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης Παπανδρέου. Υπενθυμίζεται ότι εκτός ΝΔ είχε τεθεί και η Ντόρα Μπακογιάννη καθώς είχε ψηφίσει το πρώτο μνημόνιο κόντρα στη γραμμή του τότε προέδρου και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος βέβαια από το φθινόπωρο του 2011 έκανε στροφή στην πολιτική του και εγκατέλειψε τη λογική του «αντιμνημονίου».
Διαβάστε επίσης Έλσα Παπαδημητρίου: Η πορεία της στο πολιτικό στίβο και το όραμα για ένα κόμμα Κέντρου
Σύμφωνα με τότε δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» το βράδυ της 6ης Νοεμβρίου Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς συζήτησαν τα πιθανά πρόσωπα που θα μπορούσαν να αναλάβουν την πρωθυπουργία και το πρώτο όνομα που έριξε στο τραπέζι ο κ. Παπανδρέου ήταν αυτό της Έλσας Παπαδημητρίου, ωστόσο ο κ. Σαμαράς δεν θεωρούσε αξιόπιστη την πρόταση αυτή και κάπου εκεί τα πράγματα σκόνταψαν.
Λέγεται δε ότι η ιδέα αυτή του κ. Παπανδρέου προήλθε μετά από «οικογειακές» διαβουλεύσεις καθώς η Έλσα Παπαδημητρίου είχε καλές σχέσεις από παλιά με τους Παπανδρέου. Ο πατέρας της ήταν βουλευτής της Ένωσης Κέντρου, ενώ στις ΗΠΑ όπου σπούδαζε είχε γνωρίσει και προσωπικά τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Αυτή η στενή σχέση που είχε με την οικογένεια Παπανδρέου η Έλσα Παπαδημητρίου σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είχε διαφοροποιηθεί από την τότε αντιμνημονιακή γραμμή της ΝΔ και μάλιστα μετά τη διαγραφή της από την ΚΟ της ΝΔ είχε δώσει και ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Παπανδρέου ήταν από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν τον τότε πρωθυπουργό να την προτείνει ως διάδοχό του για μια κυβέρνηση «εθνικής συνεννόησης».
Ωστόσο η πρόταση δεν ευοδώθηκε πριν απ’ όλα λόγω της διαφωνίας του Αντώνη Σαμαρά, ενώ ανάλογη τύχη είχε και η πρόταση για τον Φίλιππο Πετσάλνικο. Κάπως έτσι τα πράγματα κατέληξαν στη συγκυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο που οδήγησε τη χώρα στις δίδυμες εκλογές του Μαΐου – Ιουνίου του 2012.
- Αγορές: H Wall Street έχει «λοκάρει» στην Nvidia – Θα συνεχιστεί το ράλι στα crypto;
- Μπερνάρ Αρνό: Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ευρώπης μήνυσε το X του Μασκ του πλουσιότερου στον κόσμο
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ζητάει την βελτίωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων για πόλεμο
- Αντώνης Σαμαράς: Πώς σχολιάζουν τουρκικά ΜΜΕ τη διαγραφή του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
- Βόλος-Πολυτεχνείο: Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες σε αστυνομικούς – Ένταση και ρίψη χημικών
- Ο «απρόβλεπτος» Τραμπ ως δικαιολογία