Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Είναι ο Πούτιν βαριά άρρωστος;

Πόλεμος στην Ουκρανία: Είναι ο Πούτιν βαριά άρρωστος;

Η βρετανική εφημερίδα παραθέτει πέντε στοιχεία που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα

Μία σοβαρή ασθένεια μπορεί να φταίει για την εισβολή στην Ουκρανία και τις επιχειρήσεις των Ρώσων κατά αμάχων Ουκρανών – «αδελφών τους», σύμφωνα με όσα είχε πει το περασμένο καλοκαίρι ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Δυτικοί αναλυτές και ρώσοι αντιφρονούντες επισημαίνουν ότι ο αδικαιολόγητος πόλεμος που έχει εξαπολύσει ο ρώσος πρόεδρος δεν οφείλεται σε συνέπειες από τη διετή σχεδόν απομόνωσή του λόγω κοροναϊού, στην κατάσταση της ψυχικής υγείας του ή στην επιθυμία του να γίνει ο νέος τσάρος της αναστημένης ρωσικής αυτοκρατορίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, ο 69χρονος Πούτιν μπορεί να πάσχει από κάποια σοβαρή αρρώστια.

Η βρετανική εφημερίδα παραθέτει πέντε στοιχεία που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα:

1) Η όψη του

Το τελευταίο διάστημα, ο ρώσος πρόεδρος φαίνεται ολοένα και περισσότερο πρησμένος στο πρόσωπο και τον λαιμό, και κάποιοι λένε ότι ίσως αυτό να οφείλεται σε στεροειδή αναβολικά που παίρνει για κάποια θεραπεία.

Στις παρενέργειες των αναβολικών συγκαταλέγονται αυξημένη πιθανότητα μολύνσεων και ιώσεων και αλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά.

«Μερικές φορές, όταν λαμβάνονται σε μεγάλες δόσεις, τα στεροειδή μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση ή αλλαγές στον τρόπο σκέψης, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται περίεργες ή τρομακτικές σκέψεις» σύμφωνα με ειδικούς.

Κατά την Φιόνα Χιλ, πρώην σύμβουλο του Λευκού Οίκου για τη Ρωσία, ο Πούτιν, τελευταία, «δεν φαίνεται και τόσο καλά».

Η ίδια, που τον έχει συναντήσει αρκετές φορές, είπε στην Telegraph: «Φαίνεται πρησμένος στο πρόσωπο. Ξέρουμε ότι είχε πόνους στην πλάτη. Ακόμα και αν δεν είναι κάτι πιο σοβαρό, μπορεί να παίρνει μεγάλες δόσεις στεροειδών ή κάτι άλλο. Αυτή η εισβολή ίσως είναι αποτέλεσμα και προσωπικών του παραγόντων».

2) Τα μακριά τραπέζια

Οσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό, είτε λόγω υποκείμενου νοσήματος είτε λόγω λήψης ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά από Covid ή άλλες μολύνσεις.

Αυτό σκέφτηκαν όσοι είδαν τα τεράστια τραπέζια μήκους έξι μέτρων στα οποία κάθισαν ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ολαφ Σολτς, όταν τον επισκέφθηκαν στο Κρεμλίνο, για να τηρήσουν τις αποστάσεις προστασίας από τον κορονοϊό.

Στο ίδιο τραπέζι κάθισε και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ σε μεγάλη απόσταση τοποθετήθηκαν και οι σύμβουλοί του στο περιβόητο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Από την άλλη βέβαια, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Πούτιν, στα μέσα Φεβρουαρίου, κάθισε δίπλα στον ανεμβολίαστο και αντιεμβολιαστή Ζαΐρ Μπολσονάρο, χωρίς να δείχνει ότι φοβάται να κολλήσει, όπως και στον λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ενώ φωτογραφήθηκε και ανάμεσα σε πολλές αεροσυνοδούς, την ώρα που έριχνε τις βόμβες του στην Ουκρανία.

Αυτό δεν αποκλείει οι εν λόγω να υποβλήθηκαν σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις για Covid -πράγμα που αρνήθηκαν να κάνουν οι Μακρόν και Σολτς- ή να είχαν ήδη νοσήσει.

Από την αρχή της πανδημίας, υπήρχαν αναφορές από διάφορες πλευρές ότι ο Πούτιν βρισκόταν ιδιαίτερα προστατευμένος σε μια «φούσκα», ότι τον έβλεπαν ελάχιστοι και συγκεκριμένοι συνεργάτες του και ότι έκανε μήνες να μεταβεί στο Κρεμλίνο.

Οποιος ήθελε να τον δει, έπρεπε να μείνει σε καραντίνα δύο εβδομάδων σε ειδικά ξενοδοχεία, ενώ πριν φτάσει στο γραφείο του, περνούσε από ένα τούνελ, όπου ψεκαζόταν με απολυμαντικό.

3) Οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών

Ο Μάρκο Ρούμπιο, Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, είναι και μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών στο Κογκρέσο, όπου έχει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών.

«Μακάρι να μπορούσα να πω περισσότερα, αλλά προς το παρόν, μπορώ να πω μόνο ότι είναι εμφανές πως κάτι δεν πάει καλά με τον Πούτιν. Ηταν πάντα δολοφόνος, αλλά τώρα το πρόβλημα φαίνεται διαφορετικό και σοβαρό. Φαίνεται να έχει κάποια θέματα υγείας νευρολογικής φύσης» είπε ο Ρούμπιο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Πάντως, πληθαίνουν οι φωνές, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, προς τους Αμερικανούς να δημοσιοποιήσουν ό,τι πληροφορίες έχουν για την υγεία του Πούτιν.

Αντίστοιχες υποψίες για την υγεία του ρώσου προέδρου έχουν και οι Γάλλοι μετά τη δίωρη συνάντησή του με τον Μακρόν, ο οποίος τον είχε συναντήσει και δύο χρόνια νωρίτερα. «Δεν είναι ο ίδιος Πούτιν» επισήμαναν γάλλοι αξιωματούχοι. Ηταν πιο «σκληροπυρηνικός και άκαμπτος» και σε κάποια θέματα «φάνηκε εκτός ελέγχου».

4) Τι είπε ένας ρώσος ακαδημαϊκός

Τον Νοέμβριο του 2020, ο Πούτιν, σε μια συνάντηση που μεταδιδόταν τηλεοπτικά, άρχισε να βήχει πολύ. Τότε είχε πει ότι δεν είχε κορονοϊό και ο βήχας του κόπηκε από τη μετάδοση.

Ο καθηγητής Βαλέρι Σολοβέι, πρώην ιστορικός στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, είχε πει ότι ο Πούτιν ίσως να έχει Πάρκινσον ή καρκίνο και ότι ίσως έπρεπε να παραιτηθεί το 2021, για λόγους υγείας.

Τότε, ο Ντμίτρι Πεσκόφ είχε αποκαλέσει τη δήλωση «απόλυτη ανοησία», λέγοντας ότι όλα είναι καλά με τον πρόεδρο και ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί. Το 2019, ο Σολοβέι παραιτήθηκε από το ινστιτούτο, όπου ήταν επικεφαλής δημοσίων σχέσεων, λόγω «πολιτικών πιέσεων», όπως είπε. Αργότερα, συνελήφθη σε μια αντικαθεστωτική διαδήλωση.

5) Το χρονοδιάγραμμά του

Στην προσωπική «αποστολή» του να «αναστήσει» τη ρωσική αυτοκρατορία, ο Πούτιν, μέχρι τώρα, δεν έδειχνε να βιάζεται. Το 2008, εισέβαλε στη Γεωργία στηρίζοντας τις αυτοανακηρυχθείσες Δημοκρατίες της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.

Εξι χρόνια αργότερα, προχώρησε στην προσάρτηση της Κριμαίας.

Με τις αλλαγές που προώθησε στο ρωσικό Σύνταγμα, μπορεί να παραμείνει πρόεδρος έως το 2036. Οι δυτικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι ο ρώσος πρόεδρος θα συνέχιζε την τακτική του να εισβάλει και να καταλαμβάνει μικρής έκτασης περιοχές από γειτονικές χώρες, χωρίς να προκαλεί την ουσιαστική αντίδραση της Δύσης. Ομως, τώρα, προσπαθούν να καταλάβουν γιατί άλλαξε την τακτική του και πήρε τόσο μεγάλο ρίσκο, επιχειρώντας να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία, τη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης, μετά τη Ρωσία, και μάλιστα χωρίς να έχει κατάλληλα προετοιμασμένο στρατό.

Μπορεί να είναι κι αυτή μια ένδειξη ότι η υγεία του χειροτερεύει, καταλήγει η βρετανική εεφημερίδα.

Must in

Τι σημαίνουν τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ

Ανεξαρτήτως πρακτικής εφαρμογής, τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ενισχύουν την πίεση προς τις δυτικές κυβερνήσεις να μετατοπιστούν από την υποστήριξη των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024