Στάση αναμονής για τις εξελίξεις στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο τηρούν οι άνθρωποι του τουρισμού, επισημαίνοντας ότι είναι ακόμα νωρίς για να εκτιμηθεί με ακρίβεια το αποτύπωμα της παρούσας κρίσης στον ελληνικό τουρισμό.

Το βέβαιο είναι ότι φέτος θα χαθούν για τη χώρα μας έως 830.000 αεροπορικές θέσεις από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία. Ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες του τουρισμού, οι αγορές αυτές δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά το συνολικό αποτέλεσμα για τον ελληνικό τουρισμό.

Σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις τουριστικών πακέτων, αυτή τη στιγμή μπορεί να μην υπάρχει «πάγωμα» από τις μεγάλες αγορές, ωστόσο δεν υπάρχει ο ρυθμός των κρατήσεων των προηγούμενων εβδομάδων.

Tα «ερωτηματικά» του 2022

«Ερωτηματικά» για το 2022 θα αποτελέσουν κυρίως οι αγορές της Πολωνίας και της Ρουμανίας, καθώς παραμένει άγνωστο εάν πλέον τα νοικοκυριά των χωρών αυτών θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν, έπειτα από τις μεγάλες ροές ουκρανών προσφύγων στις δύο χώρες.

Πρόκειται για δύο μεγάλες αγορές που τροφοδοτούν τον ελληνικό τουρισμό, κατά βάση μέσω των οδικών μετακινήσεων – αφίξεων.

Επίσης, υπό διερεύνηση παραμένει η συμπεριφορά των αμερικανών τουριστών που αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη αγορά για την Ελλάδα, μετά τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. «Εάν η σύρραξη στην Ουκρανία λάβει διαφορετική τροπή, θα επηρεάσει και άλλες αγορές, με κύρια αυτή των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί είναι πιθανό να δυσκολευτούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη εάν συνεχιστούν οι απρόοπτες εξελίξεις» επισημαίνει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) Αλέξανδρος Βασιλικός.

Στο κάδρο και η Τουρκία

Στο κάδρο της φετινής τουριστικής σεζόν μπαίνει και η Τουρκία, αφενός λόγω της επαμφοτερίζουσας στάσης της στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο και αφετέρου λόγω της συνεχιζόμενης επιθετικότητάς της έναντι της Ελλάδας. Η Τουρκία, μέσα στην κρίση και με το εθνικό νόμισμά της να υφίσταται συνεχή πίεση, προσδοκά – εκτός των άλλων – να αυξήσει τις τουριστικές ροές από τη Ρωσία, κρατώντας ανοιχτό τον εναέριο χώρο της για τα ρωσικά αεροσκάφη.

Ηδη το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης τουλάχιστον έως τις 28 Μαΐου, που η Ευρωπαϊκή Ενωση θα έχει κλειστό τον εναέριο χώρο της για όλα τα ρωσικά αεροσκάφη, θα λειτουργεί ως κόμβος για τις μετακινήσεις των Ρώσων προς την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι στη χώρα μας χιλιάδες Ρώσοι έχουν αγοράσει κατοικίες, τις οποίες επισκέπτονται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι μετακινήσεις αυτές θα εξυπηρετούνται κυρίως μέσω του αεροδρομίου «Κεμάλ Ατατούρκ».

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα προσελκύει αρκετούς τούρκους επισκέπτες κάθε χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από την εκδήλωση της πανδημίας της Covid-19 οι τούρκοι επισκέπτες είχαν φτάσει το 1 εκατομμύριο, έναντι περίπου 150.000 Ελλήνων που επισκέπτονται ετησίως την Τουρκία και κυρίως την Κωνσταντινούπολη. Η Ελλάδα, όπως επισημαίνουν διπλωματικά στελέχη, αποτελεί διαχρονικά για τους Τούρκους τον σημαντικότερο και δημοφιλέστερο προορισμό για τις αποδράσεις τους στο εξωτερικό, μία προτίμηση η οποία δεν διαφοροποιήθηκε σε σημαντικό βαθμό τόσο σε περιόδους έντασης στις διμερείς σχέσεις όσο και στις σοβαρές μεταβολές στη συναλλαγματική ισοτιμία.

Tα τουριστικά γραφεία

Οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, υπό το πρίσμα του ευρωπαϊκού τουρισμού, συζητήθηκαν πρόσφατα σε έκτακτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ταξιδιωτικών Πρακτόρων και Τour Operators (ECTAA). Μέχρι στιγμής δεν καταγράφονται ακυρώσεις ταξιδιωτικών προγραμμάτων, όμως η ροή των κρατήσεων έχει ανακοπεί.

Η ελληνική πλευρά πρότεινε τη δημιουργία ενός στρατηγικού σχεδίου προώθησης του ευρωπαϊκού τουρισμού σε μακρινές αγορές όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Λατινική Αμερική, η ΝΑ Ασία – Κίνα, η Αυστραλία, η Αφρική, τα ΗΑΕ και η Ινδία, προκειμένου τα κράτη-μέλη της ΕΕ να αντισταθμίσουν τις τουριστικές απώλειες από τη ρωσική αγορά το 2022, αλλά και να ενισχυθούν οι τουριστικές ροές από τις αγορές αυτές προς τους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Σημειώνεται ότι η ρωσική αγορά είναι σημαντική όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Φινλανδία, η Εσθονία, η Γερμανία και η Ιταλία. Ολες αυτές οι ευρωπαϊκές χώρες θα επιχειρήσουν να αντικαταστήσουν τους ρώσους τουρίστες με άλλες εθνικότητες. Για τον λόγο αυτόν, λένε οι εκπρόσωποι των ελλήνων ξενοδόχων, «ο ανταγωνισμός για τα μερίδια στις υφιστάμενες αγορές θα είναι πολύ σκληρός».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΒΗΜΑ