Καρκίνος του μαστού: Τι συμβαίνει με την έλλειψη της ταμοξιφαίνης – Τι μπορούν να κάνουν οι ασθενείς
H ταμοξιφαίνη μπορεί να αποτρέψει την επανεμφάνιση του καρκίνου του μαστού. Ωστόσο για την ώρα το φάρμακο βρίσκεται σε έλλειψη. Τι μπορούν να κάνουν οι ασθενείς;
Μία ακόμη ανασφάλεια για τους ασθενείς με καρκίνο του μαστού, καθώς υπάρχουν τεράστια προβλήματα εφοδιασμού του φαρμάκου ταμοξιφαίνη, το οποίο χρησιμοποιείται από δεκάδες χιλιάδες για τη θεραπεία του καρκίνου εδώ και χρόνια.
«Ανησυχούν»
«Τα e-mail μας είναι γεμάτα από ερωτήσεις ανθρώπων που ανησυχούν», αναφέρει η Αντρέα Χάνε από το δίκτυο BRCA, το οποίο συμβουλεύει γυναίκες με καρκίνο του μαστού. «Ανησυχούν ότι ο καρκίνος θα επανέλθει, εάν η θεραπεία δεν συνεχιστεί».
Γυναικολόγοι και ογκολόγοι ασκούν πιέσεις ώστε οι προμήθειες να αυξηθούν σύντομα, αλλά παράλληλα επισημαίνουν ξεκάθαρα: Δεν υπάρχει λόγος πανικού.
Η ταμοξιφαίνη είναι γνωστή ως ένας από τους εκλεκτικούς ρυθμιστές των υποδοχέων οιστρογόνων (SERMs) και χρησιμοποιείται στη μετέπειτα φροντίδα των ασθενών – στόχος είναι να μειωθεί η πιθανότητα υποτροπής μακροπρόθεσμα.
«Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της θεραπείας ασθενών με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς», όπως αναφέρεται σε κοινή δήλωση, στην οποία προέβησαν πέντε επιστημονικοί σύλλογοι, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση.
Σύμφωνα με τον δείκτη φαρμάκων GKV, 27 έως 28 εκατ. ημερήσιες δόσεις συνταγογραφήθηκαν τα έτη 2019 έως 2021. Αυτό βασίζεται σε εκτιμήσεις ότι 120.000 έως 130.000 γυναίκες, αλλά και ορισμένοι άνδρες ασθενείς, θα μπορούσαν να επηρεαστούν από την έλλειψη της ταμοξιφαίνης.
«Τα αίτια αυτής της έλλειψης είναι πολλά», επισημαίνει το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Φαρμάκων και Ιατρικών Συσκευών (BfArM): Δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη αιτία, αλλά πολλές και διαφορετικές.
Οι ενώσεις του κλάδου εντοπίζουν μια πιθανή εξήγηση, μεταξύ άλλων, στην «αύξηση των συνταγών από το πρώτο τρίμηνο του 2020 εξαιτίας των μέτρων της καραντίνας λόγω της πανδημίας του κοροναϊού» και των αποθεμάτων που συγκέντρωσαν ορισμένοι ασθενείς την περίοδο εκείνη.
Η συμβουλευτική επιτροπή του ινστιτούτου BfArM εισήγαγε τώρα μέτρα για την άμβλυνση των ελλείψεων.
Τους επόμενους μήνες οι γιατροί δεν θα πρέπει «να εκδίδουν καμία συνταγή για αποθήκευση των φαρμάκων από τους ασθενείς». Επιπλέον, οι τελευταίοι θα πρέπει να λάβουν συνταγές για μικρότερα μεγέθη συσκευασίας.
«Eναλλακτικές λύσεις υπάρχουν»
Το ερώτημα ωστόσο παραμένει, αναφορικά με το τι πρέπει να κάνουν οι ασθενείς, σε περίπτωση που και οι υπάρχουσες προμήθειες εξαφανιστούν από την αγορά.
«Δεν υπάρχει εναλλακτική ισοδύναμη φαρμακευτική θεραπεία», αναφέρει ξεκάθαρα η επίσημη ανακοίνωση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Υγείας.
«Παρόλα αυτά εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν», τονίζει ο Μίχαελ Ουντχ, επικεφαλής γυναικολογίας στην κλινική Helios στο Βερολίνο.
Οι λεγόμενοι αναστολείς της αρωματάσης και οι ενέσεις που αναστέλλουν τις ορμόνες είναι διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις. Πρόκειται για φάρμακα που εμποδίζουν την παραγωγή οιστρογόνων.
«Να βρεθεί μια εναλλακτική θεραπεία»
«Το πιο σημαντικό μήνυμα είναι ότι πρέπει να βρεθεί μια εναλλακτική θεραπεία», σύμφωνα με τον Ουντχ, καθώς η διακοπή της θεραπείας θα μπορούσε να αυξήσει τα ποσοστά υποτροπής του καρκίνου.
Το πόσο καιρό θα διαρκέσουν ακόμη οι ελλείψεις και η συμφόρηση στην τροφοδοσία του φαρμάκου δεν είναι ακόμη σαφές.
Αναφορικά μάλιστα με τις εναλλακτικές λύσεις, η BfArM εξηγεί πως «η περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία παρασκευής φαρμακευτικών προϊόντων, που περιέχουν τη δραστική ουσία ταμοξιφαίνη διαρκεί αρκετές εβδομάδες», ενώ νέες παρτίδες αναμένονται «περί τα τέλη Απριλίου 2022».
Πηγή: Deutche Welle
- ΗΠΑ: «Σκανδαλώδη» κατά τον Μπάιντεν τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ για Νετανιάχου και Γκάλαντ
- ΗΠΑ: Την Παμ Μπόντι ονομάζει υπουργό Δικαιοσύνης ο Τραμπ – Πρώην εισαγγελέας και πιστή συνήγορός του
- Συρία: Στους 82 ανήλθαν οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Παλμύρα
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς