Ύπνος και Διάθεση
Αν σας ρωτούσαν αν ο ύπνος επηρεάζει τη διάθεση, ή η διάθεση επηρεάζει τον ποιοτικό ύπνο, πού θα καταλήγατε;
- Νέος σεισμός στην Κρήτη - Καθησυχαστικός ο Λέκκας
- Αφαιρούν τα αντικλεπτικά και αρπάζουν τα ρούχα στα καταστήματα - Βίντεο ντοκουμέντο
- Συναγερμός στον ΕΟΔΥ για τον ιό mpox - 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα
- Χιονοθύελλα φέρνει χάος στα Βαλκάνια - Κροατία, Βοσνία, Σλοβενία δοκιμάζονται από την κακοκαιρία
Η πραγματικότητα είναι πως η κακή διάθεση μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου μας και, την ίδια ώρα, μια δύσκολη νύχτα με κακό ύπνο ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την διάθεσή μας στην αντιμετώπιση των απαιτήσεων της ημέρας. Ποια συνθήκη προηγείται της άλλης δεν είναι απολύτως σαφές, αλλά στην ουσία δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία, μιας και το ιδανικό για την ζωή μας είναι να συμβαίνουν και οι δυο παράγοντες στο καλύτερο βαθμό τους.
Η σωστή ανάπαυση μας βοηθά να ρυθμίσουμε τα συναισθήματά μας.
Όσοι κοιμούνται καλά, είναι πιο αισιόδοξοι, χαμογελαστοί, χαρούμενοι και με ενέργεια – κοινώς ζούνε καλύτερα – σε αντίθεση με όσους στερούνται τον ύπνο και είναι βλοσυροί, κατηφείς και απογοητεύονται εύκολα. Ο κακός ύπνος οδηγεί σε μικρότερη συναισθηματική ασφάλεια και πιο έντονες αντιδράσεις σε αρνητικές καταστάσεις. Ο ύπνος επηρεάζει αρνητικά την προσοχή και τη συγκέντρωση, οπότε είμαστε πιο παρορμητικοί, δεν αντιμετωπίζουμε με ευκολία τυχόν συγκρούσεις και έχουμε λιγότερη ενσυναίσθηση για όσους βρίσκονται γύρω μας. Όταν δεν έχουμε επαρκή ύπνο, η συναισθηματική μας νοημοσύνη μειώνεται έντονα και, συγχρόνως, μειώνει και την ικανότητά μας να είμαστε καλά με τους άλλους.
.
.
.
Γιατί, όμως, η έλλειψη ποιοτικού ύπνου προκαλεί προβλήματα ψυχολογίας και συμπεριφοράς;
Κάποιοι λόγοι είναι προφανείς. Για παράδειγμα, τα κουρασμένα μάτια είναι υπερκινητικά και δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Επιπλέον, η διαταραχή του ύπνου ανεβάζει τα επίπεδα των ορμονών του στρες, και έτσι αυξάνουν το στρες της επόμενης ημέρας. Επίσης, φαίνεται πως η έλλειψη ύπνου επιδρά στην ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται τα συναισθήματα και να αντιδρά σε ένα συναισθηματικό ερέθισμα με τον σωστό τρόπο. Συγκεκριμένα, με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικού τομογράφου σε σχετικά πειράματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι στερούνται ύπνου, παρουσιάζουν ανεπαρκή επικοινωνία μεταξύ της αμυγδαλής και του προμετωπιαίου λοβού, ο οποίος ελέγχει και στέλνει ανασταλτικά σήματα στο τμήμα του εγκεφάλου, που σχετίζεται με την περιοχή των συναισθημάτων.
Πρόσφατες έρευνες, μάλιστα, απέδειξαν ότι η συνεχής έλλειψη ύπνου προκαλεί, τελικά, κατάθλιψη. Μάλιστα, οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη εξαιτίας της έλλειψης ύπνου σε σύγκριση με τους άνδρες.
Τέσσερις συνήθειες θα βελτιώσουν τόσο τον ύπνο, όσο και τη διάθεση:
- Συχνή σωματική άσκηση
- Εκτεθείτε στον ήλιο, ειδικά το πρωί
- Διατηρήστε μια ρουτίνα
- Δοκιμάστε τον διαλογισμό
Ο κακός ύπνος επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις, την κοινωνική ζωή και τη σύνδεση με τους δικούς μας ανθρώπους. Αν και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι δυσκολεύονται να κοιμηθούν, όταν δοκιμάζονται συναισθηματικά, η σχέση ανάμεσα στις διαταραχές της διάθεσης και τον ποιοτικό ύπνο είναι αμφίδρομη. Όπως ακριβώς η αρνητική διάθεση μπορεί να κάνει τον καλό ύπνο να μοιάζει με φανταστικό σενάριο, ο συχνά ανεπαρκής και διακεκομμένος ύπνος ενδέχεται να οδηγήσει σε έντονο άγχος. Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει πρώτο, το συμπέρασμα είναι ότι η κακή διάθεση και ο κακός ύπνος είναι αλληλένδετα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις