Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία αλλάζει στρατηγική – Φόβοι για αιματοκύλισμα αμάχων
Στη νεότερη ενημέρωσή του για την κατάσταση στα μέτωπα της Ουκρανίας, το βρετανικό υπουργείο Αμύνης προειδοποιεί για αλλαγή στην τακτική του ρωσικού στρατού που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους αμάχων
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Με τα κέρδη της Ρωσίας στο πολεμικό πεδίο να είναι ελάχιστα στις τρεις και πλέον εβδομάδες εχθροπραξιών, συνεχίζεται η εισβολή στην Ουκρανία.
Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να καταλάβουν το Κίεβο, αλλά συνεχίζουν να προκαλούν χάος και καταστροφές με τις επιχειρήσεις να έχουν επικεντρωθεί τις τελευταίες ώρες στη Μαριούπολη, ενώ και το χτεσινό «χτύπημα» στη Λβιβ αλλάζει τα μέχρι τώρα δεδομένα.
Έπειτα από τρεις και πλέον εβδομάδες ανηλεών βομβαρδισμών και πολιορκίας, ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στο κέντρο της Μαριούπολης, όπου 350.000 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι με ελάχιστες έως καθόλου προμήθειες σε τρόφιμα, δίχως πρόσβαση σε πόσιμο νερό και φάρμακα, και χωρίς θέρμανση εν μέσω ψύχους.
Αλλαγή στρατηγικής;
Στη νεότερη ενημέρωσή του για την κατάσταση στα μέτωπα της Ουκρανίας, το βρετανικό υπουργείο Αμύνης προειδοποιεί για αλλαγή στην τακτική του ρωσικού στρατού που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους αμάχων.
«Το Κρεμλίνο έχει μέχρι στιγμής αποτύχει στους αντικειμενικούς του στόχους» αναφέρουν οι Βρετανοί, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έχει εκπλαγεί από την κλίμακα και την αγριότητα της ουκρανικής αντίστασης.
Εκτιμά, δε, ότι: «η Ρωσία έχει αναγκασθεί να αλλάξει την επιχειρησιακή της προσέγγιση και τώρα επιδιώκει μία στρατηγική φθοράς.
Αυτό είναι πιθανόν να εμπλέκει την χρήση πυρών αδιακρίτως οδηγώντας σε περισσότερες απώλειες αμάχων, καταστροφές ουκρανικών υποδομών και ένταση της ανθρωπιστικής κρίσης».
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 19 March 2022
Find out more about the UK government’s response: https://t.co/iXd9G8IiA0
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/6fYJwelqMP
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) March 19, 2022
Ζελένσκι: Ώρα για ουσιαστικές συνομιλίες με τη Ρωσία
Την ίδια στιγμή, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε εκ νέου να γίνουν ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, διαμηνύοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η άλλη πλευρά θα χρειαστεί ολόκληρες γενιές για να συνέλθει από τις απώλειες που υφίσταται από τον πόλεμο.
Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο πάντα προσέφερε λύσεις για την ειρήνη και τασσόταν υπέρ ουσιαστικών και έντιμων διαπραγματεύσεων για την ειρήνη και την ασφάλεια χωρίς καθυστέρηση.
«Θέλω να με ακούσουν όλοι τώρα, ειδικά στη Μόσχα. Είναι ώρα για μια συνάντηση, είναι ώρα να μιλήσουμε» είπε.
«Έχει έρθει η ώρα να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα και να αποδοθεί δικαιοσύνη για την Ουκρανία. Σε διαφορετική περίπτωση οι απώλειες της Ρωσίας θα είναι τέτοιες που θα σας πάρει αρκετές γενιές να συνέλθετε» πρόσθεσε.
Οι δύο πλευρές διεξάγουν συνομιλίες εδώ και εβδομάδες, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη σημαντικής προόδου, πέρα από τις επιμέρους συμφωνίες για την απομάκρυνση αμάχων από πολιορκούμενες ουκρανικές πόλεις.
Ο κ. Ζελένσκι κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι εμποδίζουν εσκεμμένα την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε αστικά κέντρα που έχουν βάλει στο στόχαστρο.
«Αυτή είναι εσκεμμένη τακτική» υποστήριξε. «Πρόκειται για έγκλημα πολέμου και (οι Ρώσοι) θα λογοδοτήσουν για αυτό, 100%».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις