Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία χρησιμοποιεί υπερηχητικά όπλα
Το Reuters σημειώνει ότι δεν έχει επαληθεύσει τις εν λόγω ανακοινώσεις με ανεξάρτητο τρόπο
- «Δεν είναι η πρώτη φορά» - Περιγραφές σοκ από την επίθεση 33χρονου σε 29χρονη στα Εξάρχεια
- Τραμπ: Ο επιλεγείς για τη Λατινική Αμερική είχε αποπεμφθεί για... ερωτοδουλειές
- Πωλητήριο και σε… κάστρα στην Ευρώπη – Πόσο κοστίζει η απόκτησή τους
- Το κόστος διαμονής σε δημοφιλείς προορισμούς - Ελαφρώς προς τα πάνω οι τιμές ενόψει Χριστουγέννων
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι χρησιμοποιήθηκαν υπερηχητικοί πύραυλοι (Kh-47M2 Kinzhal) ή «στιλέτο» προκειμένου να καταστραφεί υπόγεια αποθήκη πυραύλων και πυρομαχικών για αεροσκάφη στη δυτική Ουκρανία.
Ανέφερε επίσης ότι καταστράφηκαν εξοπλισμός ραδιοεπικοινωνιών και κέντρα αναγνώρισης κοντά στο λιμάνι της Οδησσού, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Οι υπερηχητικοί πύραυλοι, με σχεδιασμό που τους επιτρέπει να εκτελούν περίπλοκους ελιγμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης και να φθάνουν ταχύτητες ως ακόμη και 10 Mach, είναι αδύνατο σήμερα να καταρριφθούν από οποιοδήποτε σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, τουλάχιστον σύμφωνα με τη Μόσχα.
Η χρήση τους στον πόλεμο στην Ουκρανία έγινε για πρώτη φορά, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Το Reuters σημειώνει ότι δεν έχει επαληθεύσει τις εν λόγω ανακοινώσεις με ανεξάρτητο τρόπο.
💥 Кадры объективного контроля уничтожения высокоточным оружием разведывательно-диверсионного подразделения ВСУ ➡️ https://t.co/jfdj81ZVDy pic.twitter.com/4HDtELlltQ
— Минобороны России (@mod_russia) March 19, 2022
Αλλαγή στρατηγικής από τη Μόσχα;
Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, σε νεότερη ενημέρωσή του για την κατάσταση στα μέτωπα της Ουκρανίας, προειδοποιεί για αλλαγή στην τακτική του ρωσικού στρατού που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους αμάχων.
«Το Κρεμλίνο έχει μέχρι στιγμής αποτύχει στους αντικειμενικούς του στόχους» αναφέρουν οι Βρετανοί, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έχει εκπλαγεί από την κλίμακα και την αγριότητα της ουκρανικής αντίστασης.
Εκτιμά, δε, ότι: «η Ρωσία έχει αναγκασθεί να αλλάξει την επιχειρησιακή της προσέγγιση και τώρα επιδιώκει μία στρατηγική φθοράς.
Αυτό είναι πιθανόν να εμπλέκει την χρήση πυρών αδιακρίτως οδηγώντας σε περισσότερες απώλειες αμάχων, καταστροφές ουκρανικών υποδομών και ένταση της ανθρωπιστικής κρίσης».
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 19 March 2022
Find out more about the UK government’s response: https://t.co/iXd9G8IiA0
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/6fYJwelqMP
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) March 19, 2022
Μάχες για τον έλεγχο της Αζοφικής
Στο μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του έχασαν «προσωρινά» την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα, καθώς στρατεύματα της Ρωσίας σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τη Μαριούπολη.
«Οι δυνάμεις κατοχής εν μέρει πέτυχαν» τον στόχο τους στον «τομέα επιχειρήσεων του Ντανιέτσκ, στερώντας προσωρινά από την Ουκρανία την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.
Το υπουργείο δεν διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του εάν οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν μπορέσει να ανακτήσουν την πρόσβαση.
Η Ρωσία ανέφερε χθες Παρασκευή ότι οι δυνάμεις της «σφίγγουν τον κλοιό» γύρω από τη Μαριούπολη, όπου οι τοπικές αρχές λένε πως το 80% των σπιτιών της πόλης έχουν υποστεί ζημιές και ότι κάπου 1.000 άνθρωποι μπορεί να έχουν παγιδευτεί σε καταφύγιο κάτω από κατεστραμμένο θέατρο.
Η Μαριούπολη, πόλη στρατηγικής σημασίας καθώς βρίσκεται πάνω στις ακτές της Ουκρανίας στην Αζοφική Θάλασσα, μπήκε στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων από την αρχή του πολέμου, τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Φεβρουαρίου, όταν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε να αρχίσει αυτή που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Η πόλη βρίσκεται πάνω στην οδό από δυσμάς, τη χερσόνησο της Κριμαίας, που η Μόσχα προσάρτησε το 2014, προς ανατολάς, προς την περιφέρεια Ντανιέτσκ, που εν μέρει ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές.
Η Ρωσία είχε υποστηρίξει ήδη από την 1η Μαρτίου πως οι δυνάμεις της έχουν κόψει την πρόσβαση των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων στην Αζοφική Θάλασσα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις