Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για το ρωσικό χρέος: Γιατί οι αγορές φοβούνται την 25η Μαΐου
Μπορεί η Μόσχα να κατάφερε να περάσει το πρώτο τεστ στις αγορές ομολόγων, ωστόσο ο δρόμος είναι στρωμένος με αγκάθια
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Μπορεί η Ρωσία να τα κατάφερε, από ό,τι όλα δείχνουν, και να κατέβαλε τους οφειλόμενους τόκους σε δύο κρατικά ομόλογα σε δολάρια, που έληγαν την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο το φορτωμένο πρόγραμμα πληρωμών που ακολουθεί ενισχύει τις ανησυχίες της αγοράς.
Κι αυτό γιατί οποιαδήποτε αποτυχία πληρωμής θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρώτη εξωτερική χρεοκοπία των ρωσικών ομολόγων εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιπτώσεις στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι.
Την περασμένη Παρασκευή, το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας δήλωσε ότι έχει εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις του.
Κι όπως αναφέρει το Reuters, ορισμένοι ευρωπαίοι κάτοχοι ομολόγων δήλωσαν ότι έλαβαν οφειλόμενα κεφάλαια σε δολάρια ΗΠΑ, ενώ δύο πιστωτές στην Ταϊβάν είπαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι τα κεφάλαια βρισκόταν σε διαδικασία εξόφλησης. Αξίζει ωστόσο, ότι δεν ήταν σαφές εάν οι εγχώριοι κάτοχοι των ομολόγων, στους οποίους περιλαμβάνονται μερικοί από τους μεγαλύτερους δανειστές της χώρας, είχαν λάβει πληρωμές.
Τα κουπόνια έληγαν την Τετάρτη, αλλά η Ρωσία είχε περίοδο χάριτος 30 ημερών για την πληρωμή.
Οι κρίσιμες ημερομηνίες
Η είδηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές των ρωσικών ομολόγων, με το ομόλογο του 2043, μια από τις εκδόσεις για τις οποίες οφειλόταν ένα κουπόνι, να αυξάνεται στα 45 σεντς ανά δολάριο. Και σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, ενώ οι όγκοι συναλλαγών ήταν χαμηλοί, σημειώθηκε άνοδος από το χαμηλό ρεκόρ των 12 σεντς που σημειώθηκε στις 8 Μαρτίου.
Η Ρωσία έχει περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξωτερικά ομόλογα σε κυκλοφορία, τα μισά από τα οποία βρίσκονται στα χέρια ξένων επενδυτών.
Οι πληρωμές της περασμένης εβδομάδας ήταν οι πρώτες από τις πολλές που πρέπει να κάνει η Ρωσία για να διατηρήσει τον περίπλοκο ιστό εξωτερικού δανεισμού της.
Πρέπει να πληρώσει άλλα 615 εκατομμύρια δολάρια σε τόκους αυτόν τον μήνα, ενώ στις 4 Απριλίου θα πρέπει να αποπληρωθεί ένα τεράστιο ομόλογο 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Συνολικά, περισσότερα από 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε τόκους και λήξεις οφείλονται μέχρι το τέλος του έτους.
Και το επόμενο διεθνές «κουπόνι» που αναμένεται στις 21 Μαρτίου είναι μια πληρωμή 66 εκατομμυρίων δολαρίων για ένα ομόλογο δολαρίου 2029, το οποίο όπως και άλλα που πωλήθηκαν μετά το 2018, αναφέρει το ρούβλι ως εναλλακτική επιλογή νομίσματος. Έχει επίσης περίοδο χάριτος 30 ημερών.
Ο αναλυτής της JPMorgan, Jonny Goulden, δήλωσε ότι οι επερχόμενες πληρωμές μπορεί να αντιμετωπίζουν τους επενδυτές διαφορετικά “είτε επειδή αυτά τα ομόλογα εκκαθαρίζονται μέσω του ρωσικού μηχανισμού διακανονισμού NSD είτε επειδή έχουν ένα ρούβλι ως νόμισμα πληρωμής, το οποίο η ρωσική κυβέρνηση μπορεί να κοιτάξει να πληρώσει σε ρούβλια.
Τι συμβαίνει με την 25η Μαΐου
Αλλά έχουν προκύψει ερωτήματα σχετικά με το τι συμβαίνει με τα ρωσικά ομόλογα που λήγουν μετά τις 25 Μαΐου.
Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων των ΗΠΑ (OFAC) εξέδωσε τη γενική άδεια 9Α στις 2 Μαρτίου, εξουσιοδοτώντας τα άτομα των ΗΠΑ να λαμβάνουν μερίσματα και πληρωμές ομολόγων σε ρωσικούς τίτλους από το υπουργείο Οικονομικών, την κεντρική τράπεζα ή το εθνικό ταμείο περιουσίας — όλα τα οποία υπόκεινται σε κυρώσεις.
Αυτή η εξαίρεση εξαντλείται στις 25 Μαΐου, αφήνοντας σε υπόλοιπο σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξωτερικές πληρωμές κρατικών ομολόγων που λήγουν μέχρι το τέλος του 2022.
Ο Christopher Granville, διευθύνων σύμβουλος της TS Lombard εκτιμά ότι η ροή των χρημάτων θα συνεχιστεί, με πιθανές περαιτέρω εξαιρέσεις από το OFAC.
Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία έχουν αποκόψει τη Ρωσία από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και έχουν μπλοκάρει το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων της σε χρυσό και συνάλλαγμα, ενώ η Μόσχα με τη σειρά της ανταπέδωσε, με αποτέλεσμα οι συναλλαγές να περιπλέκονται.
Όπως υπογραμμίζει το Reuters, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών είχε σχεδιάσει να στείλει το ισοδύναμο ποσό πληρωμής τόκων σε ρούβλια εάν οι πληρωμές σε δολάρια δεν έφταναν σε ξένους κατόχους ομολόγων, κάτι που ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch είπε ότι θα συνιστούσε κρατική χρεοκοπία, εάν δεν διορθωθεί εντός περιόδου χάριτος 30 ημερών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις