Οδυσσέας Κυριακόπουλος: Ο βιομήχανος που πούλησε την επιχείρησή του στους Γάλλους
Η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά -πρώην Βαρυτίνη- ανήκε στην οικογένεια Κυριακόπουλου από το 1934. Την είχε ιδρύσει ο παππούς του και στη συνέχεια ανέλαβε η μητέρα του
Σε ηλικία 7ο ετών πέθανε ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος, μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο.
Ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος ανακάλυψε ότι προσβλήθηκε από καρκίνο πριν από ένα χρόνο. Τότε νοσηλεύτηκε σε κλινική για την θεραπεία του καρκίνου στη Λοζάνη της Ελβετίας.
Ωστόσο, η κατάστασή του επιδεινώθηκε ραγδαία και πριν από 10 ημέρες όταν του ανακοινώθηκε ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη και επέρχεται το μοιραίο επέστρεψε οικογενειακώς στην Αθήνα με το ιδιωτικό του αεροπλάνο, προκειμένου να περάσει τις τελευταίες μέρες της ζωής του, στο σπίτι του μαζί με τη σύζυγό του και τα τρία τους παιδιά
Ποιος ήταν ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος
Ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος γεννήθηκε το 1952 στη Νέα Υόρκη και σπούδασε Μηχανικός Μεταλλείων στο Πανεπιστήμιο Montanuniversitaet Leoben της Αυστρίας και στο Πανεπιστήμιο του Newcastle-upon-Tyne στην Αγγλία.
Πήρε πτυχίο MBA στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διοίκησης Επιχειρήσεων (INSEAD) στο Fontainebleau της Γαλλίας.
Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του ΙΟΒΕ και της Lamda Development A.E αλλά και του ΔΣ της IMERYS Group και της ASK Chemicals GmbH.
Την περίοδο 2000-2006 διετέλεσε πρόεδρος του ΣΕΒ (Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών). Επιπλέον, είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της Business Europe (UNICE) και των Ελληνικών Χρηματιστηρίων Α.Ε., πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (2006-2009), μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Τραπέζης της Ελλάδος (2002-2011) και πρόεδρος του ΙΟΒΕ (2011 – 2014).
O Οδυσσέας Κυριακόπουλος ανέλαβε τα ηνία της οικογενειακής εταιρείας S&B, την οποία πώλησε στον γαλλικό κολοσσό Imerys το 2014.
Η απόφαση να πουλήσει την οικογενειακή επιχείρηση
Η πώληση της S&B στους Γάλλους της Imerys πριν από περίπου το 2014 προκάλεσε αίσθηση στην αγορά. Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει πως μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες της χώρας, με βαριά παράδοση και ιστορία θα περνούσε στον έλεγχο ξένης πολυεθνικής.
Πως η οικογένεια Κυριακόπουλου θα αποφάσιζε να παραδώσει τον έλεγχο σε ξένους και θα περιορίζονταν σε ρόλο… παρατηρητή.
Να σημειωθεί ότι στο τιμόνι της εταιρείας από το 1970 ήταν η κυρία Καίτη Κυριακοπούλου, η «τρομερή κυρία της βιομηχανίας», μητέρα του Οδυσσέα, η οποία πέθανε πέρυσι τον Μάιο. Πρόκειται για όμιλο που ίδρυσε ο πατέρας της Γιώργος Ηλιόπουλος το 1934.
Γιατί όμως έφθασε μια τόσο μεγάλη επιχείρηση σε αυτό το σημείο; Τι ρόλο έπαιξε η κρίση; Υπήρχε εναλλακτική λύση; Ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος, τρία περίπου χρόνια μετά μιλώντας σε δημοσιογράφους άφησε να εννοηθεί πως η πώληση ήταν σχεδόν μονόδρομος.
Όπως είπε, οι συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την περίοδο στην ελληνική οικονομία ήταν αφόρητες για την επιχειρηματική κοινότητα. Πως ο δανεισμός θα ήταν σχεδόν αδύνατος ακόμη και για εταιρείες όπως η S&B, με διεθνές αποτύπωμα και σημαντικές εξαγωγές.
«Δεν πίστεψα ποτέ ότι θα επηρεαζόμασταν τόσο από τις διεθνείς αγορές. Πως όταν θα πήγαμε να φτιάξουμε ομόλογο στο εξωτερικό θα μας αντιμετώπιζαν έτσι και θα μας προσέφεραν τόσο ψηλά επιτόκια», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Χαρούμενος για την επιλογή του
Τότε, αντιλαμβάνεται πως το σχέδιο που είχε θέσει σε εφαρμογή δεν μπορούσε πλέον να εφαρμοστεί και ξεκινάει αμέσως την αναζήτηση επενδυτή, με βασικό στόχο να εξασφάλιζε το μέλλον της επιχείρησης και την μακροπρόθεσμη ανάπτυξή της.
Τον επενδυτή που αναζητούσε, τον βρήκε τελικά στο πρόσωπο της Imerys. Ο κολοσσός στο χώρο των εξειδικευμένων ορυκτών με τζίρο 5 δισ. Ευρώ και 18.000 εργαζόμενους συγκέντρωνε όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει. Έτσι, οι δυο πλευρές δεν άργησαν να δώσουν τα χέρια και να προχωρήσουν σε ένα από τα μεγαλύτερα deal που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.
Η Imerys δεν ήταν άγνωστη στον Οδ. Κυριακόπουλο. Αντίθετα, λίγους μήνες είχε προσπαθήσει να εξαγοράσει την S&B ανεπιτυχώς.
Ο κ. Κυριακόπουλος δηλώνει χαρούμενος για την επιλογή του, καθώς όπως λέει έτσι γλίτωσε πολλές θέσεις εργασίας που διαφορετικά θα χάνονταν, προκαλώντας ζημιά στην ελληνική οικονομία.
Χαρούμενοι δηλώνουν και οι Γάλλοι, με τον Gilles Michel, πρόεδρο και CEO να επισημαίνει πως η απόκτηση της S&B βοήθησε στην μεγέθυνση του ομίλου και την εδραίωση της παρουσίας του σε αρκετές χώρες.
Να σημειωθεί πως ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος κατείχε το 5% της Imerys.
- Η αναστηλωμένη Φοντάνα ντι Τρέβι επιστρέφει πάνω στην ώρα για την νέα χρονιά
- Ο Τομ Χάρντι προσφέρθηκε να δώσει 300.000 ευρώ για τους απλήρωτους εργαζόμενους στη νέα του σειρά
- Trend Micro: Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται όπλο στα χέρια εγκληματιών του Διαδικτύου
- LIVE: ΠΑΟΚ – Ατρόμητος
- Μαγδεμβούργο: Συγκλονίζει η μητέρα του 9χρονου που έχασε τη ζωή του στο μακελειό – Η σπαρακτική ανάρτησή της
- Τι σημαίνει για την Ελλάδα προϋπολογισμός εποχής Ψυχρού Πολέμου για αμυντικές δαπάνες