Γερμανία: Στρατηγική ασφάλειας για τη νέα εποχή
Τους νέους στόχους της εξωτερικής πολιτικής και στρατηγικής ασφάλειας υπό τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία παρουσίασε στο Βερολίνο η Αναλένα Μπέρμποκ.
Μια νέα γεωστρατηγική πολιτική ασφάλειας για τη Γερμανία, με μια σαφή πυξίδα αξιών». Αυτό είναι το γενικό περίγραμμα της νέας στρατηγικής πολιτικής για τη γερμανική εξωτερική πολιτική υπό τη βαριά σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, την οποία παρουσίασε χθες στο Βερολίνο η υπ. Εξωτερικών από τους Πρασίνους Αναλένα Μπέρμποκ.
Δεδομένης της ρωσικής επιθετικότητας «η Γερμανία δεν μπορεί να παραμένει ουδέτερη σε ζητήματα πολέμου και ειρήνης, δικαίου και αδίκου». «Πρέπει να σταθούμε στο πλευρό εκείνων, η ζωή και τα δικαιώματα των οποίων απειλούνται» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι πρόκειται εν τέλει για ζήτημα ιστορικής ευθύνης της Γερμανίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αναγκαία η ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ
Σε αυτό το πλαίσιο η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών ανακοίνωσε την πρόθεση της Γερμανίας για ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και με γερμανική συμμετοχή, η οποία θα πρέπει να σχεδιαστεί «μακροπρόθεσμα» με «στρατιωτικές ασκήσεις που αντικατοπτρίζουν τη νέα πραγματικότητα», δεδομένου ότι οι ανατολικές χώρες του ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν μια νέα απειλή.
Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων ξεπερνούν στην πράξη τη μέχρι τώρα γραμμή της δυτικής συμμαχίας για τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Το γεγονός ότι οι πρωθυπουργοί των χωρών της Βαλτικής, ανέφερε η Αν. Μπέρμποκ, έστειλαν το μήνυμα ότι «μια επίθεση στις χώρες αυτές, θα είναι επίθεση εναντίον όλων» αποδεικνύει ότι η σημερινή νατοϊκή στρατηγική στην περιοχή δεν αρκεί πλέον.
Στόχος του ΝΑΤΟ παραμένει επίσης «ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά», όμως στο πλαίσιο της αποτροπής ενός πυρηνικού ολέθρου «όλα τα κράτη με πυρηνικά όπλα θα πρέπει να κάνουν αξιόπιστα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση». Η Γερμανία κρίνει επίσης επιτακτική την ενίσχυση μιας αποτελεσματικής ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας αλλά και τις δυνατότητες αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων, που αποτελούν «κεντρικό στοιχείο των νέων μορφών πολέμου».
Συμμαχίες, ενεργειακή απεξάρτηση, κλιματική αλλαγή
Καθοριστικής σημασίας είναι επίσης η σύναψη νέων πολυεπίπεδων συμμαχιών, με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα, τις χώρες του Ειρηνικού αλλά και την Αφρική. Όπως εξήγησε μάλιστα η υπ. Εξωτερικών χθες το βράδυ, μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης, είναι αναγκαία η προσήλωση στη διπλωματία και η διεκδίκηση εμπορικών συνεργασιών, εφιστώντας ωστόσο την προσοχή στον κίνδυνο «οικονομικών εξαρτήσεων από αυταρχικές χώρες».
Η νέα γερμανική στρατηγική ασφάλειας, τέλος, σύμφωνα με την υπ. Εξωτερικών, είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την ενεργειακή απεξάρτηση αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κάτι άλλωστε που είχε καταστεί σαφές ήδη από την παρουσίαση της συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων. Όπως ανέφερε χθες στην κρατική τηλεόραση είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το ενεργειακό και το κλιματικό ζήτημα δεν είναι απλώς ένα «περιβαλλοντικό ζήτημα» αλλά πρόκειται για «ζήτημα ασφάλειας».
Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο
- Η ανάρτηση – «φωτιά» του Φουρνιέ για την αναβολή του παιχνιδιού Παρί – Φενερμπαχτσέ (pic)
- Praktiker Hellas: Επανεγκαίνια του πλήρως ανακαινισμένου καταστήματος της στην Καλαμάτα
- Παππάς: Οι μειώσεις των τραπεζικών προμηθειών δεν είναι «θαύμα» Μητσοτάκη, προβλέπονται από την ΕΕ
- Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Δεν υπήρξαν συμφωνίες της Κωνταντινούπολης, ήταν η απάντηση στο τελεσίγραφο της Ρωσίας
- Το «άσχημο» χριστουγεννιάτικο πουλόβερ που όλοι αγαπάμε να μισούμε
- Ολυμπιακός: «Ερυθρόλευκη» Φλόγα ελπίδας και ζωής (pics)