Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα χτυπήματα της Ρωσίας με υπερηχητικούς πυραύλους
H Μόσχα ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε υπερηχητικούς πυραύλους της στην Ουκρανία, καταστρέφοντας χώρο αποθήκευσης καυσίμων, στο νότο της χώρας.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
H Ρωσία έπληξε την Ουκρανία με πυραύλους κρουζ από πλοία της στη Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία Θάλασσα, ενώ εκτόξευσε υπερηχητικούς πυραύλους από τον εναέριο χώρο της Κριμαίας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ιγκόρ Κονασένκοφ, δήλωσε ότι η Ρωσία πραγματοποίησε πλήγματα κατά της στρατιωτικής υποδομής της Ουκρανίας το βράδυ του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής.
«Πύραυλοι κρουζ εκτοξεύτηκαν από τα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας εναντίον του εργοστασίου Νιζχίν που επισκευάζει ουκρανικά τεθωρακισμένα που υπέστησαν ζημιές στις μάχες» είπε ο εκπρόσωπος.
«Η Ρωσία» πρόσθεσε «εκτόξευσε πυραύλους κρουζ ‘Kalibr’ από την Κασπία Θάλασσα και υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal από τον εναέριο χώρο της Κριμαίας, για να καταστρέψει μια εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων που χρησιμοποιείται από τον ουκρανικό στρατό, ισχυρίστηκε ο Κονασένκοφ.
#BREAKING Russia says has again fired hypersonic missiles in Ukraine pic.twitter.com/5DG8iuek0h
— AFP News Agency (@AFP) March 20, 2022
Ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν σχολείο με 400 αμάχους στη Μαριούπολη
Την ίδια στιγμή, για βομβαρδισμό σχολείου στην υπό πολιορκία Μαριούπολη, όπου είχαν βρει καταφύγιο περίπου 400 κάτοικοι, μιλούν οι Ουκρανοί, ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες από τη χθεσινή επίθεση, αν και το δημοτικό συμβούλιο τόνισε ότι το κτίριο καταστράφηκε και ότι υπήρχαν θύματα κάτω από τα χαλάσματα.
Στο σχολείο σύμφωνα με τις Αρχές, βρίσκονταν γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι.
Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναφορές αυτές από ανεξάρτητη πηγή.
Σύμφωνα με τις Αρχές της Μαριούπολης, «οι Ρώσοι κατακτητές έριξαν βόμβες στο καλλιτεχνικό σχολείο G12 στην περιοχή της Αριστερής Όχθης της Μαριούπολης, όπου κρύβονταν περίπου 400 κάτοικοι- γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Είναι γνωστό ότι το κτίριο καταστράφηκε και άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Τα φασιστικά ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν τη γενοκτονία του ουκρανικού λαού και των αμάχων στη Μαριούπολη. Κάθε εγκληματίας πολέμου θα λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του κατά της ανθρωπότητας, κατά του λαού της Μαριούπολης».
In the last few minutes, #Mariupol officials have said that #Russia‘s forces bombed a school sheltering 400 people. This comes come after intense fighting on the streets of Mariupol on Saturday.https://t.co/XfJX7H1MFZ#EUToday #PutinsWarCrimes #UkraineRussiaWar #UkraineWillWin pic.twitter.com/Uvehq3jFrQ
— EU today (@EU_today) March 20, 2022
Τι είναι ο υπερηχητικός πύραυλος
Ο Kh-47M2 Kinzhal, τον οποίο η Μόσχα λέει ότι χρησιμοποίησε για πρώτη φορά στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, είναι ρωσικός πυρηνικός υπερηχητικός πύραυλος αέρος-εδάφους.
Γνωστός και ως «στιλέτο», έχει ισχυρό βεληνεκές άνω των 2.000 χλμ, ταχύτητα 10 Mach και ικανότητα να εκτελεί ελιγμούς αποφυγής σε κάθε στάδιο της πτήσης του.
Μπορεί να φέρει τόσο συμβατικές όσο και πυρηνικές κεφαλές και μπορεί να εκτοξευθεί από βομβαρδιστικά Tu-22M3 ή αναχαιτιστικά MiG-31K.
Ο Kinzhal εισήχθη στην ρωσική πολεμική φαρέτρα τον Δεκέμβριο του 2017 και είναι ένα από τα έξι νέα ρωσικά στρατηγικά όπλα που αποκαλύφθηκαν από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, την 1η Μαρτίου 2018.
«Υπερνικούν κάθε σύστημα αεράμυνας»
Ο πύραυλος έχει σχεδιαστεί για να χτυπάει πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που αποτελούν απειλή για στρατηγικά πυραυλικά συστήματα στην ευρωπαϊκή Ρωσία, και για να καταστρέφει το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ και τα αμυντικά πλοία βαλλιστικών πυραύλων καθώς και τα αντικείμενα ξηράς κοντά στα ρωσικά σύνορα.
Φέρεται να έχει σχεδιαστεί για να υπερνικούν οποιαδήποτε γνωστά συστήματα αεροπορικής ή πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των MIM-104 Patriot , Terminal High Altitude Area Defense και Aegis Combat System.
Μπορεί να χτυπήσει στατικούς και κινητούς στόχους, όπως αεροπλανοφόρα. Μέσα σε δευτερόλεπτα από την εκτόξευση, ο πύραυλος επιταχύνει σε υπερηχητική ταχύτητα και εκτελεί ελιγμούς σε όλα τα στάδια της πτήσης για να αποφεύγει την αντιπυραυλική άμυνα του εχθρού.
Η υψηλή ταχύτητα του Kinzhal πιθανότατα του δίνει πολύ καλύτερα χαρακτηριστικά διείσδυσης στόχου από τους ελαφρύτερους υποηχητικούς πυραύλους κρουζ, όπως ο Tomahawk . Οντας τρεις φορές πιο βαρύς και σχεδόν δώδεκα φορές πιο γρήγορος από τον Tomahawk, ο Kinzhal έχει πάνω από 432 φορές την κινητική ενέργεια ενός πυραύλου Tomahawk.
Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι το βεληνεκές του πυραύλου είναι 2.000 χλμ, όταν μεταφέρεται από το MiG-31K και 3.000 χλμ όταν μεταφέρεται από το Tu-22M3.
O Ministério da Defesa da Rússia afirmou que eles destruíram um grande depósito de munição em Ivano-Frankivsk Oblast (Ucrânia Ocidental) com mísseis hipersônicos Kh-47M2 Kinzhal. pic.twitter.com/ofNeow1xI6
— Heber (@Heber84259709) March 19, 2022
Ιστορικό χρήσης
Τον Μάιο του 2018, δέκα MiG-31K ικανά να χρησιμοποιούν πυραύλους Kinzhal βρίσκονταν σε καθεστώς πειραματικής μάχης και έτοιμα να αναπτυχθούν. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018, αεροσκάφη οπλισμένα με πυραύλους Kinzhal είχαν πραγματοποιήσει 89 εξορμήσεις πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία Θάλασσα.
Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019, τα πληρώματα των MiG-31K Kinzhal είχαν πραγματοποιήσει περισσότερες από 380 εκπαιδευτικές εξορμήσεις με τον πύραυλο, εκ των οποίων τουλάχιστον 70 είχαν χρησιμοποιήσει ανεφοδιασμό στον αέρα. Το όπλο έκανε το δημόσιο ντεμπούτο του κατά τη διάρκεια του διεθνούς διαγωνισμού Aviadarts τον Αύγουστο του 2019.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, η πρώτη εκτόξευση του Kinzhal πραγματοποιήθηκε στην Αρκτική στα μέσα Νοεμβρίου 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε από ένα MiG- 31K από την αεροπορική βάση Ολένια. Ο πύραυλος χτύπησε έναν επίγειο στόχο στο πεδίο δοκιμών «Πεμπόι», φτάνοντας την ταχύτητα των 10 Mach.
Τον Ιούνιο του 2021, ένας πύραυλος Kinzhal εκτοξεύτηκε από ένα MiG- 31K από την αεροπορική βάση Κμειμίμ, σε έναν επίγειο στόχο στη Συρία.
Επίσημα ανεπιβεβαίωτες αναφορές στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου 2022 ανέφεραν ότι αρκετά MiG-31 οπλισμένα με πυραύλους Kinzhal στάλθηκαν από την αεροπορική βάση Σόλτσι, της περιφέρειας Νοβγκορόντ, στη Ναυτική Αεροπορική Βάση Τσερνιακόφσκ, που βρίσκεται στο δυτικό θύλακα του Καλίνινγκραντ της Ρωσίας.
Η Αεροδιαστημική Δύναμη της Ρωσίας εκτόξευσε με επιτυχία υπερηχητικούς αεροβαλλιστικούς πυραύλους Kinzhal στις 19 Φεβρουαρίου 2022.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις