Τσίπρας για ενέργεια: Επιδοτήσεις με αλώβητο τον μηχανισμό αισχροκέρδειας, είναι επιδότηση της αισχροκέρδειας
Σχέδιο έκτακτης ανάγκης με παρέμβαση του κράτους και πλαφόν σε χονδρική και λιανική παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους βιομηχάνων
Την εκτίμησή του ότι η κυβέρνηση «εδώ και πάρα πολλούς μήνες αφήνει ανεξέλεγκτο ένα ενεργειακό καρτέλ να διαμορφώνει τις τιμές με τρομακτικό κέρδος» καθώς και ότι οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία δεν έχουν ακόμα φανεί στην ακρίβεια, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) και με εκπροσώπους συνδέσμων Βιομηχανιών, στα γραφεία του κόμματος.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν εκπόνηση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης «out of the box» για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «αδιανόητο» αυτό που συμβαίνει με την «τρομακτική αύξηση του ενεργειακού κόστους», για να τονίσει ότι «αυτό πρέπει να σταματήσει». Υπογράμμισε ότι αν και «η ενεργειακή κρίση έχει μία διεθνή διάσταση, εδώ και πάρα πολλούς μήνες στην Ελλάδα αφήνεται τελείως ανεξέλεγκτο στην πραγματικότητα ένα ενεργειακό καρτέλ να διαμορφώνει τις τιμές με ένα τρομακτικό κέρδος».
Έκανε λόγο για ζημία προς την κοινωνία, την οικονομία και εν τέλει και την βιομηχανία και σημείωσε: «Αυτό πρέπει να σταματήσει. Το να επιδοτείς εκ των υστέρων τα νοικοκυριά αφήνοντας αλώβητο το μηχανισμό αισχροκέρδειας, στην πραγματικότητα είναι σαν να επιδοτείς την ίδια την αισχροκέρδεια», ενώ χαρακτήρισε «τεράστιο το περιθώριο κέρδους» όταν το κόστος παραγωγής είναι 200 ευρώ και αυτό της πώλησης 450 ευρώ. Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε πως μεταξύ των ηλεκτροπαραγωγών εταιριών «η ΔΕΗ κατέχει τη μερίδα του λέοντος σε αυτή τη διαδικασία».
Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την ανησυχία του πως «αυτό που έρχεται το επόμενο διάστημα θα είναι κάτι σφοδρότερο από αυτό που αντιμετωπίζουμε», καθώς «οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία ακόμα δεν έχουν φανεί στην πραγματική οικονομία» και «ενδεχομένως να αντιμετωπίσουμε και έκτακτες καταστάσεις έλλειψης προϊόντων πρώτων υλών».
Στο πλαίσιο αυτό είπε πως «είναι αναγκαίο να υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις, ακολουθώντας και αυτό που έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», οι οποίες -όπως τόνισε- πρέπει να συμπεριλαμβάνουν «πλαφόν στο κέρδος στη χονδρική αλλά και στη λιανική για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το τεράστιο ζήτημα που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις».
Διαβάστε επίσης Οικονόμου: Καμία συμφωνία Ελλάδας – Ισραήλ – Τουρκίας για το φυσικό αέριο
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως το έκτακτο αυτό σχέδιο πρέπει να είναι «»out of the box» γιατί είμαστε σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης» και να βασίζεται «στην ουσιαστική παρέμβαση του κράτους, τους ουσιαστικούς ελέγχους και τη ρύθμιση της αγοράς ενέργειας», με εργαλεία όπως «την ενίσχυση της προθεσμιακής αγοράς, την υποχρεωτικότητα διμερών συμβολαίων, και αν χρειαστεί για κάποιο διάστημα και την αναστολή του χρηματιστηρίου (ενέργειας) για να μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε τις τιμές».
Τέλος, ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές κατά των χειρισμών της κυβέρνησης για την αυτορρύθμιση της αγοράς, σημειώνοντας πως «εμείς έχουμε μία διαφορετική αντίληψη για τον ρόλο της αγοράς και τον ρόλο της κρατικής παρέμβασης σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, που δεν είναι εύκολο να αυτορρυθμιστεί η αγορά».
«Εκεί κατά την άποψή μας», σημείωσε, «είναι ο ρόλος της Πολιτείας και του κράτους να μπορέσει να παρέμβει για να διαμορφώσει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και ταυτόχρονα συνθήκες ομαλοποίησης αυτών των έκτακτων καταστάσεων», επισημαίνοντας επιπλέον ότι «η στήριξη της βιομηχανίας, όπως και των νοικοκυριών, είναι απαραίτητη».
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, Αντώνης Κοντολέων, είπε από την πλευρά του πως «βρεθήκαμε αθωράκιστοι στην κρίση», σημειώνοντας πως «οι τιμές στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν από τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη φαίνεται ότι οι αυξήσεις στην χονδρεμπορική αγορά τώρα περνούν στη λιανική».
Τόνισε δε, πως «αυτό σημαίνει ότι η ελληνική βιομηχανία από τον Οκτώβριο είχε υψηλότερες τιμές σε σχέση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές της». Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση, ο κ. Κοντολέων ανέφερε πως λύνουν μόνο μερικώς το πρόβλημα, σημειώνοντας πως «το βασικό ζήτημα είναι να γίνουν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στην χονδρεμπορική αγορά ενέργειας».
«Βρεθήκαμε αθωράκιστοι στην κρίση, έχοντας αδυναμία να προαγοράσουμε ή να κάνουμε διμερή συμβόλαια ώστε να αντισταθμίσουμε τον κίνδυνο από την εκτόξευση των τιμών» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ και τόνισε ότι η ενεργειακή κρίση μεγέθυνε ήδη υπαρκτά προβλήματα στον σχεδιασμό και την λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς.
- Ουκρανία: Ρωσικά στρατεύματα κυρίευσαν άλλα 2 χωριά στις περιφέρειες Χαρκόβου και Ντονέτσκ
- Τραμπ: Ονομάζει απεσταλμένο στη Λατινική Αμερική άτομο που είχε αποπεμφθεί εξαιτίας σχέσης με υφισταμένη του
- Βραζιλία: 10 μέλη της ίδιας οικογένειας ήταν οι επιβαίνοντες που σκοτώθηκαν σε συντριβή αεροσκάφους
- Γάζα: Μόλις 12 φορτηγά παρέδωσαν τρόφιμα και νερό τους τελευταίους 2,5 μήνες στη βόρεια Λωρίδα
- Μεξικό: 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πολιτεία όπου σαρώνει το κύμα της βίας
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών