Πόλεμος στην Ουκρανία: Επέζησε σε 4 στρατόπεδα συγκέντρωσης και πέθανε στα 96 του από βομβαρδισμό στο Χάρκοβο
Η Σοβιετική Ένωση πλήρωσε τεράστιο φόρο αίματος και θρήνησε εκατομμύρια νεκρούς όχι μόνο στα πεδία των μαχών πολεμώντας τον ναζισμό, αλλά και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
- Συνεχίζεται ο «πόλεμος» καταγγελιών στον ΣΥΡΙΖΑ για νοθεία - Τη σκυτάλη παίρνει η Επιτροπή Νομιμοποίησης
- Έλινορ, Τζάκι, Μισέλ, Μελάνια, Τζιλ - Η διπλωματία της μόδας και οι πρώτες κυρίες των ΗΠΑ
- Η Μπιγιονσέ έπαθε... Πάμελα Άντερσον και το διαδίκτυο έχασε το μυαλό του
- Ακρόαση Τζιτζικώστα: «Βγάλτε τον έξω» φώναζε η Βόζεμπεργκ όταν επιχείρησε να ρωτήσει ο Παπαδάκης
Ο Μπόρις Ροματσένκο θα έκλεινε τα 96 του χρόνια. Ήταν επιζών του Ολοκαυτώματος. Τότε που στον δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο οι ναζί δολοφονούσαν μαζικά εβραίους, κομμουνιστές, ρομά, και ομοφυλόφιλους.
Ο Μπόρις δεν ήταν Εβραίος. Ήταν Σοβιετικός πολίτης. Κομμουνιστής. Στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο συνελήφθη στη Σοβιετική Ένωση και οι ναζί τον έστειλαν στον βέβαιο θάνατο.
Καθημερινά έβλεπε τη ζωή του να σχοινοβατεί. Είτε θα τον φώναζαν να κάνει ντους, και θα την γλίτωνε την τελευταία στιγμή, είτε θα τον έστελναν να κουβαλήσει με γυμνά χέρια και μόνο με τη ριγέ στολή πέτρες μέσα στο χιόνι, είτε θα περνούσαν και επειδή φορούσε το κόκκινο αναποδογυρισμένο τρίγωνο στο πέτο του, θα τον χτυπούσαν αλύπητα.
Ο Μπόρις επέζησε στα κολαστήρια του Μπούχενβαλντ, του Πινεμούντε, του Μιτελμπάου – Ντόρα και του Μπέργκεν Μπέλσεν. Πέθανε πριν λίγες ώρες στα 96 του, όταν οι Ρώσοι βομβάρδισαν και ισοπέδωσαν την πολυόροφη πολυκατοικία όπου έμενε στο Χάρκοβο στην Ουκρανία.
1/2
Wie wir von Angehörigen erfahren haben, wurde unser Freund Boris Romantschenko, der die KZs #Buchenwald, #Peenemünde, #Dora und #BergenBelsen überlebt hatte, am vergangenen Freitag bei einem Bombenangriff auf sein Wohnhaus in #Charkiw getötet. Wir sind zutiefst bestürzt. pic.twitter.com/SOMAdpQn35— Stift. Gedenkstätten Buchenwald und Mittelbau-Dora (@Buchenwald_Dora) March 21, 2022
Ο Μπόρις είχε τάξει τη ζωή του να πολεμάει τον ναζισμό και τον φασισμό. Μάλιστα ήταν αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Buchenwald-Dora, αναφέρει το γερμανικό ίδρυμα, σε ανάρτηση του.
Το 2012, Ο Ρομαντσένκο είχε εκφωνήσει λόγο στην επέτειο της απελευθέρωσης από τους Συμμάχους των κρατούμενων στο Μπούχενβαλντ. Είχε αναγνώσει μάλιστα έκκληση επιζώντων του στρατοπέδου για το χτίσιμο ενός «νέου κόσμου ειρήνης και ελευθερίας».
Μέσα στα στρατόπεδα
Ο Μπόρις φωτογραφήθηκε μπροστά στην είσοδο του στρατιοπέδου συγκέντρωσης πριν λίγα χρόνια. Φορούσε την ασπρόμαυρη στολή με τις κάθετες ρίγες και στο αριστερό του στήθος πάνω από την καρδιά είχε ένα ανάποδο κόκκινο τρίγωνο ραμμένο, σημάδι ότι ήταν κομμουνιστής. Πάνω στο τρίγωνο ήταν γραμμένο όπως τότε το γράμμα «R».
Boris Romantschenko survived the concentration camps #Buchenwald, #Peenemünde, #Dora and #BergenBelsen. Now he has been killed by a bullet that hit his house in #Charkiv, #Ukraine. He was 96 years old. We are stunned. pic.twitter.com/ZZIK2OdbAu
— Stift. Gedenkstätten Buchenwald und Mittelbau-Dora (@Buchenwald_Dora) March 21, 2022
Το κάθε γράμμα επάνω στο κόκκινο ανάποδο τρίγωνο σήμαινε και τη χώρα του κρατούμενου το «R» τη Σοβιετική ένωση, το «B» τους Βέλγους, το «F» τους Γάλλους το «I» τους Ιταλούς, το «P» τους Πολωνούς το «S» τους Ισπανούς το «T» τους Τσέχους και το «U» τους Ούγγρους.
Υπήρχαν και άλλα χρωματιστά διακριτικά επάνω στις στολές των κρατουμένων. Δύο κίτρινα τρίγωνα τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο προς αντίθετες κατευθύνσεις που σχηματίζουν το Αστέρι του Δαβίδ σήμαινε ότι ο κρατούμενος είναι Εβραίος.
Ροζ ανεστραμμένο τρίγωνο τοποθετημένο πάνω σε ένα κίτρινο τρίγωνο προς αντίθετες κατευθύνσεις, σχηματίζοντας το Αστέρι του Δαβίδ σήμαινε ομοφυλόφιλος Εβραίος.
Μαύρο ανεστραμένο τρίγωνο ήταν για άστεγους ή Ρομα. Ήταν επίσης για γυναίκες φυλακισμένες για «αντικοινωνική συμπεριφορά», για παράδειγμα λεσβίες, πόρνες ή κάποια γυναίκα που έκανε χρήση κάποιας μορφής αντισύλληψης.
Πράσινο ανεστραμμένο τρίγωνο ήταν για τους κοινούς εγκληματίες.
Ροζ ανεστραμμένο τρίγωνο για τους ομοφυλόφιλους.
Μωβ ανεστραμμένο τρίγωνο για τους Μάρτυρες του Ιεχωβά.
Κόκκινο ανεστραμμένο τρίγωνο για τους κομμουνιστές όπως ο Μπόρις Ρομαντσένκο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις