Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ ενισχύουν με σοβιετικά συστήματα αεράμυνας το Κίεβο
Το δημοσίευμα επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους και αναφέρει ότι οι ΗΠΑ ενισχύουν την αεράμυνα της Ουκρανίας με σοβιετικά συστήματα αεράμυνας που απέκτησε κρυφά πριν από δεκαετίες
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- Οι «must» προορισμοί για τα Χριστούγεννα - Ποιες περιοχές μαγνητίζουν το ενδιαφέρον
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
- Χειμώνιασε για τα καλά: Βροχές και χιόνια στα ορεινά, πτώση της θερμοκρασίας
Την ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας με αντιαεροπορικά συστήματα από τις ΗΠΑ, καταδεικνύει άρθρο που δημοσιεύτηκε στη Wall Street Journal, το οποίο επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους και αναφέρει πως «οι ΗΠΑ στέλνουν στην Ουκρανία σοβιετικά αντιαεροπορκά συστήματα που έχουν προμηθευτεί κρυφά πριν από δεκαετίες, για να ενισχύσουν τον ουκρανικό στρατό, που προσπαθεί να αποκρούσει ρωσικές αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις».
Τα κρυφά σοβιετικά συστήματα
Στα συστήματα αυτά, σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο περιλαμβάνονται τα SA-8 (OSA A/K), τα οποία αποκτήθηκαν μυστικά από τις ΗΠΑ, ώστε να μπορούν «να εξετάσουν την τεχνολογία που χρησιμοποιεί ο ρωσικός στρατός και την οποία έχει εξάγει η Μόσχα σε όλο τον κόσμο».
Οι «κρυφές» προσπάθειες των ΗΠΑ ήρθαν στη δημοσιότητα το 1994 όταν ένα τεράστιο μεταφορικό αεροπλάνο σοβιετικής κατασκευής εθεάθη στο αεροδρόμιο Huntsville της Αλαμπάμα, μπροστά σε έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι το αεροπλάνο μετέφερε το σύστημα αεράμυνας S-300 που είχαν αποκτήσει «μυστικά» οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Λευκορωσία, σε ένα project που κόστισε 100 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με πρώην αξιωματούχο που συμμετείχε στην αποστολή.
Μερικά από τα όπλα σοβιετικού τύπου φυλάσσονταν στο στρατόπεδο «Redstone Arsenal» στην Αλαμπάμα, το οποίο χρησιμεύει ως «κέντρο του Στρατού για προγράμματα πυραύλων».
Η Ουκρανία διαθέτει ήδη ορισμένα ρωσικά συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων των S-300. Χρειάζεται όμως περισσότερα τέτοια συστήματα, τα οποία μπορούν να επιχειρούν σε μεσαίο και μεγάλο βεληνεκές για να αντιμετωπίσουν τις πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας. Οι πύραυλοι Stinger που οι ΗΠΑ και οι χώρες του ΝΑΤΟ παρέχουν στην Ουκρανία είναι αποτελεσματικά μόνο κατά ελικοπτέρων και αεροσκαφών που πετούν χαμηλά.
Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι η παροχή πρόσθετης αεράμυνας θα επιτρέψει στην Ουκρανία να δημιουργήσει μια de facto ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ έχουν αποκρούσει τις ουκρανικές εκκλήσεις για την επιβολή απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα.
«Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους μας και τους εταίρους μας για να αυξήσουμε τη βοήθεια στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων αντιαεροπορικών συστημάτων σοβιετικής ή ρωσικής προέλευσης και των απαραίτητων πυρομαχικών «, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.
Τα εμπόδια στη Σλοβακία
Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα τη Σλοβακία για να διερευνήσει εάν η χώρα θα έστελνε S-300 από το οπλοστάσιό της στην Ουκρανία. Η Σλοβακία έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση εάν οι ΗΠΑ της παρείχαν άλλα κατάλληλα οπλικά συστήματα προκειμένου να αντικαταστήσουν τους S-300. Κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί.
Όπλα αμερικανικής κατασκευής, όπως το σύστημα αεράμυνας Patriot, βρίσκονται σε έλλειψη και απαιτούν αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό ή πολύμηνη αμερικανική εκπαίδευση για να λειτουργήσουν. Οι γερμανικές και ολλανδικές μονάδες Patriot θα μπορούσαν να αποσταλούν στη Σλοβακία ως προσωρινή λύση, δήλωσαν οι κυβερνήσεις των δύο κρατών.
«Έχουμε συζητήσει» με τις ΗΠΑ, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Όστιν την Πέμπτη. «Σε περίπτωση που υπάρξει η κατάλληλη αντικατάσταση ή ότι έχουμε εγγυήσεις ότι θα μας παρασχεθεί σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τότε θα ήμασταν πρόθυμοι να συζητήσουμε την αποστολή των S-300″
συστήματος».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις