Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο μυαλό του τσετσένου προέδρου, Ραμζάν Καντίροφ
Εξαιρετικά ενεργός στα κοινωνικά δίκτυα, ο τσετσένος ηγέτης έχει πολλά να πει για τις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης
Πολύ πριν την εισβολή στην Ουκρανία, μόλις λίγο καιρό αφότου ο Μπόρις Γέλτσιν τον έβγαλε από την αφάνεια και τον τοποθέτησε στη θέση του πρωθυπουργού της Ρωσίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε βρεθεί (;) αντιμέτωπος με μια ακόμη εκτεταμένη στρατιωτική επιχείρηση: τον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας.
Για τις παράξενες τροπές της ιστορίας που έφεραν τη Ρωσία εκ νέου σε ανοιχτό πόλεμο με την αυτονομιστική περιοχή το 1999, την κυριολεκτική ισοπέδωση της πρωτεύουσάς της, του Γκρόζνι, αλλά και για την ανάδυση του Αχμάτ Καντίροφ, του μουφτή που στη διάρκεια του πρώτου πολέμου είχε πολεμήσει ενάντια στη Ρωσία, ως νέου προέδρου, με τις ευλογίες του Πούτιν, στην ενταγμένη πια στη Ρωσική Ομοσπονδία Τσετσενία, έχει χυθεί τόση μελάνη όσο και αίμα. Και η προσωπικότητα του σημερινού τσετσένου προέδρου, του γιου και διαδόχου του Καντίροφ μετά τη δολοφονία του από δυσαρεστημένους από την έκβαση του πολέμου συμπατριώτες του, έχει απασχολήσει ξανά τα διεθνή μέσα, από όταν έγινε γνωστό ότι ο Ραμζάν Καντίροφ έχει μεταβεί με τσετσενικές δυνάμεις στην Ουκρανία, που πολεμούν αυτή τη φορά στο πλευρό του ρώσου προέδρου.
Όμως υπάρχει και άλλη μια πηγή που καταγράφει διαρκώς την – φημολογούμενη – παρουσία του λίγο έξω από το Κίεβο: το κανάλι του στο Telegram, όπου ο Καντίροφ επιχειρεί να πείσει τους ακολούθους του για τον ηρωισμό του στο μέτωπο του πολέμου.
Όπως σχολιάζει σκωπτικά το POLITICO, οι απόπειρες του Καντίροφ να δημιουργήσει ένα ημερολόγιο πολέμου επικού χαρακτήρα, πέφτουν θύμα της απουσίας τεκμηρίων ακόμη και για την παρουσία του στο πεδίο της μάχης, ενώ ο πολεμόχαρος στενός συνεργάτης του Πούτιν, στον οποίο ο ρώσος πρόεδρος πιστώνει τη «νίκη» κατά της τρομοκρατίας στην Τσετσενία – και πολλά διεθνή παρατηρητήρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων μια ατέλειωτη σειρά από βαναυσότητες – ενίοτε καταλήγει αντί για γενναίος, να εμφανίζεται κωμικός.
Ως παράδειγμα, παρουσιάζει ηχητικό μήνυμά του, στο οποίο ο τσετσένος ηγέτης διαβεβαίωνε ότι η φωνή ανήκει στον ίδιο, απλώς… είναι κρυωμένος και έχει βραχνιάσει. Με φωνή που σπάει, ο Καντίροφ ξεκαθαρίζει στις 4 Μαρτίου: «Εγώ είμαι, ο Ραμζάν Αχμάτοβιτς Καντίροφ, ηγέτης, ήρωας της Ρωσίας, στρατηγός και φαντάρος του Πούτιν. Με μαχητικό πνεύμα και ατσάλινη θέληση. Πηγαίνω μόνο μπροστά».
Ο πόλεμος κατά τον Καντίροφ
Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου
Ο πόλεμος για τον Καντίροφ ξεκινά με μια παρέλαση μπροστά στο παλάτι του κυβερνήτη στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας.
Οι άνδρες του ίσως ετοιμάζονται να πολεμήσουν στις μάχες του Πούτιν, όμως ο ίδιος ο Καντίροφ κάποτε ανήκε στους τσετσένους αντάρτες, και συγκεκριμένα σε εκείνους που το 1994 ρίχτηκαν στη μάχη κατά της Ρωσίας υπό την καθοδήγηση του πατέρα του, μέχρι να κατασταλούν από τις ρωσικές αρχές που ισοπέδωσαν το Γκρόζνι.
Στη διάρκεια του δεύτερου πολέμου της Τσετσενίας, που ξεκίνησε το 1999 και οδήγησε τον Πούτιν στην προεδρία της Ρωσίας, οι Καντίροφ άλλαξαν στρατόπεδο και πολέμησαν με το μέρος των Ρώσων. Το 2007, το Κρεμλίνο τον επιβράβευσε για τη δράση του, χρίζοντάς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τσετσενίας στην ηλικία των 30 ετών.
Ο αποκαλούμενος «λυσσασμένο σκυλί του Πούτιν» Καντίροφ, έκτοτε έχει φανεί εξαιρετικά πιστός απέναντι στο ρώσο πρόεδρο, ο οποίος με τη σειρά του του έχει επιτρέψει να μετατρέψει την Τσετσενία σε προσωπικό του φέουδο. Έχει καλλιεργήσει ένα πολιτικό περιβάλλον προσωπολατρείας, αυτοπαρουσιαζόμενος άλλοτε ως βάναυσος, άλλοτε ως εκκεντρικός, αλλά κυρίως ως πολέμαρχος.
Κι έτσι, μια μέρα μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, ο Καντίροφ δημοσίευσε ένα καλογυρισμένο βίντεο όπου διακρίνονταν 12.000 ένοπλοι μαχητές, ντυμένοι στα μαύρα ή με καμουφλάζ, παρατεταγμένοι μπροστά του. Το βίντεο περιλάμβανε και σκηνές που είχαν γυριστεί από drone.
«Δηλώνω επισήμως ότι τσετσένοι μαχητές θα καταλάβουν τα πιο καυτά επίκεντρα στην Ουκρανία», λέει ο Καντίροφ στους στρατιώτες. Απευθυνόμενος στις τσετσενικές ένοπλες δυνάμεις, συμπληρώνει: «Αν θέλετε πραγματικά να μας συναντήσετε εκεί, σας προσκαλώ με μεγάλη χαρά».
«Αχμάτ!», φωνάζει. Είναι το όνομα του νεκρού του πατέρα.
«Δύναμη!», του απαντούν οι στρατιώτες.
«Αλάχου Ακμπάρ!», φωνάζουν στη συνέχεια.
Έπειτα, οι στρατιώτες επιστρέφουν στα σπίτια τους. Η παρέλαση δεν ήταν παρά ένα σόου. Οι πραγματικοί μαχητές του Καντίροφ βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία, με τις τσετσενικές μονάδες της Ρωσικής Εθνικής Φρουράς, τη γνωστή Rosgvardia, που είχαν γίνει αντιληπτές να εγκαταλείπουν την Τσετσενία ήδη από τις 2 Φεβρουαρίου.
Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου
Την τρίτη ημέρα του πολέμου, έρχονται στην επιφάνεια πληροφορίες ότι οι δυνάμεις του Καντίροφ έχουν εμπλακεί άμεσα στη ρωσική εισβολή και οι πρώτες αναφορές για απώλειες μεταξύ των ανδρών του.
Ο Καντίροφ αναρτά βίντεο, στα οποία απεικονίζεται ένας από τους διοικητές του, ο Χουσείν Μεζχίντοφ, να εγείρει τη ρωσική σημαία σε μια ουκρανική στρατιωτική βάση. Ο Μεζχίντοφ δείχνει μια ταμπέλα επί της οποίας αναγράφεται το όνομα της βάσης.
Είναι η στρατιωτική βάση του Χοστομέλ, μόλις 30 χιλιόμετρα από το Κίεβο, κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αντόνοφ που είχε καταληφθεί – φαινομενικά αμαχητί – σε μια από τις πρώτες επιδρομές των ρωσικών ελικοπτέρων.
Όμως ο Καντίροφ ανησυχούσε για άλλα ζητήματα: κυκλοφορούσαν φήμες ότι δυο άλλοι κορυφαίοι διοικητές του, ο Μαγκομέντ Τουσάεφ και ο Ανζόρ Μπισάεφ, είχαν πέσει νεκροί.
Σε ζωντανή μετάδοση στα κοινωνικά δίκτυα, ο Καντίροφ εμφανίστηκε με ένα καφέ φούτερ με κουκούλα. Περιμένοντας τους θεατές να μπουν στο Live του, ακουγόταν να βήχει και φαινόταν να φτιάχνει τα μαλλιά του. Κάποια στιγμή, ζήτησε συγγνώμη από τους θεατές για την εμφάνισή του, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει κοιμηθεί.
«Γιατί βγαίνω ζωντανά; Γιατί κυκλοφορούν πολλές φήμες», εξήγησε.
Οι παραστρατιωτικές του δυνάμεις, γνωστές και ως Kadyrovtsy, είναι μέρος της Ρωσικής Εθνικής Φρουράς, η οποία υπόκειται απευθείας στον Πούτιν. Στην πραγματικότητα, είναι ο προσωπικός στρατός του τσετσένου ηγέτη.
«Κάποιοι λένε ότι πολλοί μαχητές μας έχουν σκοτωθεί», σημείωσε. «Σας δηλώνω επισήμως ότι μέχρι σήμερα, μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν έχει χαθεί ούτε ένας άντρας, δεν έχει τραυματιστεί ούτε ένας άντρας».
Όμως οι φήμες συνεχίζονταν, μέχρι να κορυφωθούν με τους ισχυρισμούς του επίσημου ουκρανικού στρατού το ίδιο απόγευμα, ότι ο Τουσάεφ είχε σκοτωθεί.
Στις 11:48 το βράδυ, ο Καντίροφ ανέβασε και νέο βίντεο. Τραβηγμένο από πίσω του, τον δείχνει να μιλά στο κινητό του που είναι σε ανοιχτή ακρόαση. Στην οθόνη αναγράφεται το όνομα Άνζορ. Μιλάνε για δύο λεπτά στα τσετσενικά και γελούν.
Λίγο αργότερα, ο τσετσένος ηγέτης επανέρχεται με νέο βίντεο. Επιμένει ότι οι διοικητές του είναι ζωντανοί.
«Μίλησα με τα παιδιά. Είναι πιο ζωντανοί από όλους τους ζωντανούς – και πολύ πιο ζωντανοί από εκείνους που διαδίδουν ψεύτικες ιστορίες από τον καναπέ τους», λέει.
«Τα παιδιά έχουν μαχητικό πνεύμα, ούτε μια γρατσουνιά και άφθονες προμήθειες σπιτικά αποξηραμένου κρέατος (θα τους δώσει δύναμη ακόμη και στην πιο δύσκολη εκστρατεία), και λυπούνται που η μέρα έχει μόνο 24 ώρες. Αλλιώς η επιχείρηση θα είχε τελειώσει σήμερα».
Κυριακή 27 Φεβρουαρίου
Την τέταρτη μέρα, ο Καντίροφ έχει αρχίσει να κουράζεται.
Εμφανώς ενοχλημένος από την έλλειψη προόδου, παραπονιέται σε ανάρτηση στο Telegram ότι η Ρωσία έχει μαλακώσει στις μάχες της με τους Banderovtsy. Πρόκειται για έναν υποτιμητικό όρο, με τον οποίο αποκαλούνταν οι ουκρανοί παραστρατιωτικοί πολέμησαν με τα εθνικιστικά τάγματα του Στεπάν Μπαντέρα, ο οποίος συνεργάστηκε με τους Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Δεν καταλαβαίνω γιατί συνεχίζουμε να χαϊδεύουμε τους Banderovtsy», γράφει. «Στο κάτω-κάτω, από την πρώτη μέρα είναι σαφές ότι οι εθνικιστές δεν καταλαβαίνουν άλλη γλώσσα πέρα από την ισχύ»
«Πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε και να κινηθούμε μπροστά χωρίς να κοιτάζουμε πίσω. Ό,τι είναι να γίνει, ας γίνει. Στον πόλεμο υπάρχει θάνατος και καταστροφή. Δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλος τρόπος».
Οι φήμες για νεκρούς τσετσένους στρατιώτες καλά κρατούσαν.
Βίντεο αυτόπτη μάρτυρα από τη Μπούτσα, μια πόλη κοντά στο Χοστομέλ, δείχνει ένα κατεστραμμένο κομβόι τεθωρακισμένων στην κεντρική οδό.
«Αυτοί είναι οι γαμημένοι Kadyrovtsy», ακούγεται να λέει ο άνδρας που τραβά το βίντεο, ανάμεσα σε άλλες ρωσικές βρισιές. «Ήρθαν εδώ και εγκατέλειψαν τα εγκόσμια, οι γαμημένοι μπάσταρδοι. Αυτό έμεινε από εκείνους. Αυτοί οι γαμημένοι έχουν γίνει ανταλλακτικά τώρα».
Ως απάντηση, ο Καντίροφ ανεβάζει ένα σύντομο βίντεο με τέσσερις τσετσένους διοικητές – ανάμεσά τους και ο Τουσάεφ και ο Μπισάεφ – που φωνάζουν την πολεμική κραυγή: «Αχμάτ Σίλα!» (Αχμάτ Δύναμη) και κάνουν νόημα ότι όλα είναι καλά.
Περισσότερα βίντεο ακολουθούν το ίδιο απόγευμα, ενός κομβόι τσετσένων στρατιωτών, που είναι σταματημένο σε έναν δασικό δρόμο. Σε ένα από αυτά, οι στρατιώτες προσεύχονται. Σε ένα άλλο, ο Τουσάεφ περπατά προς την κάμερα, κάνει χειραψία με έναν στρατιώτη και χαμογελά.
Τις επόμενες ημέρες, ακολουθούν πλάνα από το ταξίδι του Καντίροφ στη Μόσχα για να συναντηθεί με αξιωματούχους του Κρεμλίνου. Επιβεβαιώνει ότι δυο Τσετσένοι έχουν πεθάνει στη μάχη και έξι έχουν τραυματιστεί, όμως αρνείται ότι υπάρχουν άλλες απώλειες.
Η προπαγάνδα πυκνώνει και ο επικεφαλής του Ουκρανικού Εθνικού Συμβουλίου για την Άμυνα και την Ασφάλεια, Ολέκσι Ντανίλοφ, υποστηρίζει ότι πράκτορας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών ενημέρωσε το Κίεβο ότι μια τσετσενική αποστολή αυτοκτονίας είχε φτάσει στη χώρα για να δολοφονήσει τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Τρίτη 3 Μαρτίου
Βίντεο που ανάρτησε ο Καντίροφ παρουσιάζει τον Μεζχίντοφ να λέει ότι έχει νικήσει 2.500 ουκρανούς στρατιώτες και να δείχνει τα όπλα που φέρεται να τους απέσπασε. «Σας δείχνουμε ποιοι είναι», λέει στην κάμερα.
Ο Καντίροφ προσθέτει: «Τα παιδιά σπεύδουν προς το Κίεβο και καίγονται από την επιθυμία να εξηγήσουν στους Banderovtsy ότι χωρίς αμφιβολία δεν κάνουν πια κουμάντο εδώ. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουν».
Στην πατρίδα του, όμως, ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης δημοσίευαν άρθρα ότι ο Καντίροφ και οι στενοί του συνεργάτες έχουν στείλει τις οικογένειές τους στο Ντουμπάι, φοβούμενοι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε ταραχές στην Τσετσενία.
Ο έφηβος γιος του, Αχμάτ, αναρτά τότε βίντεο στο Instagram, στο οποίο ο ίδιος και οι δυο αδερφοί του είναι ντυμένοι με στρατιωτικές στολές. «Για τους φαντασιόπληκτους και τους προβοκάτορες που δεν έχουν ζωή και κατασκεύασαν την ιστορία ότι έχουμε εγκαταλείψει την Τσετσενία, απαντάω: Εσείς ήσασταν, δειλοί, που φύγατε. Εμείς είμαστε εδώ, στην αγαπημένη μας πατρίδα, και δεν φοβόμαστε. Αχμάτ Σίλα! Αλάχου Ακμπάρ!».
Τετάρτη 4 Μαρτίου
Το απόγευμα, ο Καντίροφ αποφασίζει να ανεβάσει βίντεο στο οποίο εμπαίζει τους Ουκρανούς για την στρατιωτική τους τακτική και τους κατηγορεί ότι διαδίδουν ψεύδη. Αποκλείει οποιονδήποτε συμβιβασμό στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
«Καμιά υποχώρηση!», γράφει. «Μόνο μπροστά και ούτε βήμα πίσω. Έχουμε όση δύναμη χρειαζόμαστε για να τελειώσουμε αυτό που αρχίσαμε».
Ο διοικητής του, Μεζχίντοφ, εμφανίζεται σε άλλο βίντεο. Διαβεβαιώνει τους ρωσόφωνους πολίτες που κρύβονται σε ένα υπόγειο καταφύγιο πως «όλα θα πάνε καλά. θα σας προστατεύσουμε». Η σκηνή κλείνει με εκείνον στο πλάνο. Στα χέρια του κρατά ένα μωρό.
Το POLITICO παρατηρεί καυστικά ότι στα βίντεο που έρχονται στο φως της δημοσιότητας οι τσετσένοι διοικητές αλληλεπιδρούν πολύ με τους πολίτες – αλλά δεν πολεμούν. Αυτό, λέει δυτικός αναλυτής, αντανακλά τον βοηθητικό ρόλο της Εθνοφρουράς, που είναι εκεί για να αδειάσει και να κρατήσει την περιοχή πίσω από το μέτωπο.
«Στην πραγματικότητα δεν πολεμούν», λέει στο POLITICO ο Χάρολντ Τσάμπερς του Jamestown Foundation, μιας δεξαμενής σκέψης που είχε ιδρυθεί για την υποστήριξη των αντιφρονούντων που εγκατέλειπαν τη Σοβιετική Ένωση. «Ωστόσο, τρομοκρατούν τους αμάχους. Και εγείρονται ερωτήματα για το πόσο καλοί είναι πραγματικά στις επιχειρήσεις καταστολής της αντίστασης».
Πίσω στο Γκρόζνι, νέο βίντεο των γιων του Καντίροφ βλέπει το φως της δημοσιότητας. Φορούν και πάλι στρατιωτικές στολές και ένας άνδρας που συστήνεται ως διοικητής των ειδικών δυνάμεων λέει ότι έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους.
«Το μόνο μέρος που θα πάνε αν κριθεί απαραίτητο είναι η Ουκρανία», λέει. «Θα ακολουθήσουμε όποια εντολή δώσει ο Ραμζάν Αχμάτοβιτς Καντίροφ».
Τις επόμενες μέρες, στα βίντεο που αναρτά ο Καντίροφ κατηγορεί τον Ζελένσκι ότι εγκατέλειψε την Ουκρανία.
Δευτέρα 7 Μαρτίου
Ο Καντίροφ αναρτά άλλο ένα βίντεο του Μεζχίντοφ μπροστά στην ένοπλη μονάδα του. Η κάμερα γυρίζει και δείχνει μια ταμπέλα στην πόλη Μπαμπίντσι. Φαίνεται πως ο Μεζχίντοφ και οι άνδρες του έχουν μετακινηθεί 30 χιλιόμετρα στα μετόπισθεν.
Ακολουθεί δεύτερο βίντεο, στο οποίο εμπαίζει τους Ουκρανούς: «Πού έχετε πάει; Σας ψάχνω», λέει και τους καλεί να έρθουν να πολεμήσουν.
Ένα κανάλι της τσετσενικής αντιπολίτευσης ξεμπροστιάζει τον Μεζχίντοφ: «Οι Kadyrovtsy έχουν υποχωρήσει τριάντα χιλιόμετρα από το μέτωπο και αναρωτιούνται πού είναι οι Ουκρανοί».
Ακολουθούν άλλα βίντεο που επιχειρούν να παρουσιάσουν τους Τσετσένους ως ισχυρούς και τους Ουκρανούς ως δειλούς και ηττημένους.
Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι πραγματική αποστολή των Kadyrovtsy είναι κάτι πιο σκοτεινό: είναι αποσπάσματα, όπως αυτά του Κόκκινου Στρατού του Στάλιν, που εκτελούν τους ρώσους στρατιώτες που τραυματίζονται, υποχωρούν ή λιποτακτούν.
Παρασκευή 11 Μαρτίου
Ο Καντίροφ βρίσκει χρόνο να αναρτήσει κείμενο 5.000 λέξεων στην ιστοσελίδα της κυβέρνησής του, όπου επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς του Πούτιν ότι η Ουκρανία είναι ναζιστικό κράτος και η Ρωσία εισέβαλε για να απελευθερώσει τους Ουκρανούς.
Προς το παρόν έχει παραδεχτεί μόνο δυο θανάτους Τσετσένων στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το Kavkaz.Realii, μια ιστοσελίδα που λειτουργεί με την υποστήριξη του αμερικανικών συμφερόντων Radio Liberty, 110 στρατιώτες από την περιοχή του Βορείου Καυκάσου και της νότιας Ρωσίας έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία.
Κυριακή 13 Μαρτίου
Έρχονται στην επιφάνεια πληροφορίες ότι ο Καντίροφ επισκέφθηκε το πεδίο της μάχης. Σε βίντεο, εμφανίζεται σε ένα σκοτεινό δωμάτιο να ενημερώνεται από τους διοικητές του. Ανάμεσά τους και ο Ντανιίλ Μαρτίνοφ, που φέρεται να «προσέχει» τον Καντίροφ εκ μέρους των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.
Στο τέλος της ενημέρωσης, ο Καντίροφ λέει: «Όταν σας δοθεί η εντολή, αποστολή σας θα είναι να καταλάβετε το Κίεβο».
Σε επόμενο βίντεο, οι Τσετσένοι υποστηρίζουν ότι βρίσκονται στο Χοστομέλ – πράγμα που σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση δεν έχουν προχωρήσει καθόλου.
Απευθυνόμενος στους Ουκρανούς μέσω Telegram λέει με θεατρική μανία:
«Έι, Ναζί του Κιέβου, πλησιάζουμε. Μαντέψτε πόσο κοντά είμαστε! Είναι καλύτερα να παραδοθείτε και να έρθετε με το μέρος μας, αφού όπως σας είπα έρχεται το τέλος σας. Η προσφορά μου ισχύει ακόμη, όμως όχι για πολύ».
Δευτέρα 14 Μαρτίου
Ο Καντίροφ επιστρέφει σε αυτό που τον έκανε πραγματικά διάσημο στο internet: στους δημόσιους καβγάδες στα κοινωνικά δίκτυα.
Βρίζει τον Έλον Μασκ που μόλις έχει γράψει στο Twitter ότι καλεί τον Πούτιν σε… μονομαχία για τα μάτια της Ουκρανίας.
«Έλον Μασκ, δεν θα σε συμβούλευα να τα βάλεις με τον Πούτιν. Απλώς δεν είστε στην ίδια κατηγορία κιλών», έγραψε, προτείνοντας στον Μασκ να πάει στην Τσετσενία για να εκπαιδευτεί στη μάχη και τις πολεμικές τέχνες.
«Μπορείς να το φανταστείς; Είσαι απλώς ένας επιχειρηματίας και blogger. Ο Πούτιν είναι παγκόσμιος ηγέτης, στρατηγός και η νέμεση της Δύσης. Δεν θα ήταν ωραίο ο Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς να νικήσει έναν αδύναμο αντίπαλο».
Το κράξιμο συνεχίζεται και την επόμενη μέρα, με τον Καντίροφ να αμφισβητεί τον ανδρισμό του Μασκ, φωνάζοντάς τον «Ελόνα». Ο επιχειρηματίας αλλάζει το όνομά του στο Twitter σε Ελόνα Μασκ.
Δευτέρα 21 Μαρτίου
Ο Καντίροφ υποστηρίζει ότι τα στρατεύματά του κινούνται προς τη Μαριούπολη υπό την καθοδήγηση του «αδερφού του», Αντάμ Ντελιμχάνοφ. «Στο άμεσο μέλλον θα απελευθερώσουμε πλήρως τη Μαριούπολη από τους εθνικιστές και τον Μπαντέρα, θα αποκαταστήσουμε την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη στην πόλη», γράφει. «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να λογοδοτήσει και ο τελευταίος εθνικιστής και ακόλουθος του Μπαντέρα».
Λίγο νωρίτερα, ανάμεσα στα πλάνα από Τσετσένους που «βοηθούν» αμάχους να εγκαταλείψουν την πόλη, ο Καντίροφ αποφάσισε να δώσει τέλος στις φήμες ότι οι γενναίοι του άνδρες δεν πολεμούν και πολύ.
Αναρτώντας βίντεο στο οποίο εμφανίζονται νεκροί ουκρανοί στρατιώτες στο έδαφος, έγραψε: «Διαβάζω συχνά ότι οι Τσετσένοι είναι άπραγοι ή έρχονται δεύτεροι ή τρίτοι στη μάχη. Ή ότι γυρίζουν μόνο βίντεο με αμάχους και δεν παίρνουν μέρος σε πραγματικές μάχες.
«Δεν ήθελα να δείξω τέτοιο υλικό, και δεν θα το ξανακάνω για λόγους ηθικές. Όμως θέλω να δώσω τέλος σε αυτό το ερώτημα. Υπάρχει πολύ τέτοιο υλικό από τις εχθροπραξίες με τους διαλυμένους ακολούθους του Μπαντέρα, αλλά δεν θέλω να γίνω σαν τους Ναζί και να ανεβάζω τέτοια πράγματα συχνά.
«Ανεβάζω αυτό το βίντεο για να το δείτε».
Ωστόσο, κάποιος πιο καχύποπτος, ενδεχομένως θα παρατηρούσε ότι το βίντεο των νεκρών στρατιωτών δεν αποδεικνύει από μόνο του κάτι για την ταυτότητα του δράστη.
- Η Google πιέζεται να πουλήσει το Chrome, η OpenAI αναπτύσσει δικό της browser
- Μπαρτσελόνα: Εξαετές συμβόλαιο και ρήτρα 1 δισ. ευρώ για τον Γιαμάλ
- Κύπρος: Αξιωματούχος λέει ότι τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ είναι δεσμευτικά από άποψη αρχής
- Γιώτα Πούλου: «Μπροστά δεν ξέρω τι θα βρω και πίσω δεν γυρίζω» – Μάλλον θα καταλήξω στο κόμμα Κασσελάκη
- O κορσές της Vivienne Westwood κουβαλάει ιστορία και στιλάτη σαγήνη
- Μητσοτάκης: Η πολυκατοικία στους Αμπελόκηπους θα αποκατασταθεί πλήρως από το Δημόσιο