«Βόμβα» Ζελένσκι: Όποιοι συμβιβασμοί με τη Ρωσία θα πρέπει να τεθούν σε δημοψήφισμα
Σε συνέντευξή του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι το ενδεχόμενο αποδοχής κάποιου συμβιβασμού με τη Ρωσία θα πρέπει να έχει την έγκριση από δημοψήφισμα
- Τι είναι το shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης και τι είναι το ταβάνι του χρέους;
- Όταν ο Μακρόν αποκαλούσε το Πρωθυπουργικό Μέγαρο «το κλουβί με τις τρελές»
- Έκλεβαν πολυτελή οχήματα SUV και τα πωλούσαν στο εξωτερικό – Το αιματηρό επεισόδιο με τον αρχηγό της σπείρας
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
«Δεν θα υποκύψουμε ποτέ σε ρωσικά τελεσίγραφα για τον τερματισμό του πολέμου», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του. Ωστόσο ανέφερε ότι οποιοσδήποτε συμβιβασμός της χώρας του με την Ρωσία, είναι μια απόφαση που πρέπει να παρθεί με δημοψήφισμα, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η αναφορά αυτή ίσως σηματοδοτεί ότι οι ηγέτες της χώρας εξετάζουν τις πρακτικές λεπτομέρειες κάποιου είδους ειρηνευτικού διακανονισμού.
«Ο λαός θα πρέπει να μιλήσει και να πάρει θέση σε αυτή ή εκείνη τη μορφή συμβιβασμού. Και ποιοι θα είναι αυτοί (οι συμβιβασμοί) είναι το αντικείμενο των συνομιλιών μας και της συνεννόησης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας», δήλωσε σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε από την ουκρανική δημόσια ραδιοτηλεοπτική εταιρεία Suspilne.
Τα θέματα που θα μπορούσαν να τεθούν σε δημοψήφισμα θα μπορούσαν να αφορούν εδάφη που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, ή εγγυήσεις ασφαλείας που θα προσφερθούν στην Ουκρανία από κράτη προκειμένου να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα
«Η Ουκρανία δεν μπορεί να δεχτεί κανένα τελεσίγραφο της Ρωσίας. Θα πρέπει πρώτα να μας καταστρέψουν όλους, μόνο τότε θα τηρηθούν τα τελεσίγραφά τους», είπε ακόμα ο Ουκρανός πρόεδρος σε συνέντευξή του.
«”Εμείς (οι Ρώσοι) απευθύνουμε τελεσίγραφο, ιδού όλα τα σημεία, τηρήστε τα και κατόπιν θα σταματήσουμε τον πόλεμο”: δεν είναι σωστό, δεν θα υπάρξουν αποτελέσματα», συνέχισε, επαναλαμβάνοντας ότι «ο λαός είναι ενωμένος».
Η Μόσχα θα ήθελε για παράδειγμα να παραδοθούν οι πόλεις του Χαρκόβου, της Μαριούπολης ή του Κιέβου, εξήγησε ο Ζελένσκι. Όμως «ούτε οι κάτοικοι του Χαρκόβου, ούτε εκείνοι της Μαριούπολης ή του Κιέβου, ούτε εγώ ο ίδιος, ο πρόεδρος, δεν μπορούμε να το κάνουμε», υπογράμμισε. «Και το βλέπουμε στις κατεχόμενες πόλεις της Μελιτόπολης, του Μπερντιάνσκ (…) οι άνθρωποι αντιστέκονται. (Οι Ρώσοι) υψώνουν μια σημαία, οι άνθρωποι την βγάζουν», συνέχισε.
«Τι θέλετε; Καταστρέψτε μας όλους. Για αυτό απαντώ: δεν θα μπορέσουμε να υπακούσουμε σ’ αυτό το τελεσίγραφο παρά μόνο αν δεν θα είμαστε πλέον εδώ», κατέληξε.
Συνεχίζεται η αιματοχυσία στην Ουκρανία
Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για 26η ημέρα με το κόστος σε ανθρώπινες ζωές να αυξάνεται. Το γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 2.421 θύματα μεταξύ των αμάχων στην Ουκρανία –925 σκοτώθηκαν και 1.496 τραυματίστηκαν– μέχρι τα μεσάνυχτα της 20ής Μαρτίου.
Παράλληλα, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανακοίνωσε πως σχεδόν 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της Ουκρανίας ως άμεσο αποτέλεσμα του πολέμου, με βάση μια έρευνα που διεξήγαγε μεταξύ 9 και 16 Μαρτίου.
«Η κλίμακα του ανθρώπινου πόνου και του αναγκαστικού εκτοπισμού λόγω του πολέμου ξεπερνά κατά πολύ κάθε σχεδιασμό για το χειρότερο σενάριο», δήλωσε ο Αντόνιο Βιτορίνο, Γενικός Διευθυντής του ΔΟΜ. Πρόσθεσε ότι ομάδες του Οργανισμού παρείχαν βοήθεια σε χιλιάδες ανθρώπους, αλλά η πρόσβαση σε όσους βρίσκονται σε περιοχές που επλήγησαν σοβαρά παραμένει ανέφικτη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις