Μπάιντεν: «Κάπως διστακτική» χαρακτήρισε τη στάση της Ινδίας απέναντι στη ρωσική εισβολή
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κριτίκαρε την στάση της Ινδίας στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
- Δολοφονία σε ξενοδοχείο στην Καλαμάτα - Συνελήφθη ύποπτος
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Δευτέρα ότι μόνο η Ινδία μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ αποτελεί εξαίρεση στην αντίδρασή της απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Την ώρα που οι υπόλοιπες χώρες της Quad –ΗΠΑ, Ιαπωνία και Αυστραλία—έχουν επιβάλει κυρώσεις σε πρόσωπα και οντότητες στη Ρωσία, η Ινδία δεν έχει πράξει το ίδιο και μάλιστα δεν έχει καν καταδικάσει τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.
«Σε αντίδραση σε αυτή την επιθετική ενέργεια, εμφανίσαμε κοινό μέτωπο στο ΝΑΤΟ και τον Ειρηνικό», δήλωσε ο Μπάιντεν χθες μιλώντας σε επιχειρηματικό φόρουμ.
«Η Quad – με την εξαίρεση της Ινδίας που είναι κάπως διστακτική σε κάποια θέματα – όμως η αντίδραση της Ιαπωνίας ήταν εξαιρετικά ισχυρή, όπως και της Αυστραλία στην αντιμετώπιση της επιθετικής ενέργειας του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν».
«Ενωμένο το ΝΑΤΟ»
Ο Ρώσος πρόεδρος «βασίζεται στο ότι είναι ικανός να διχάσει το ΝΑΤΟ», αλλά αντ’ αυτού «το ΝΑΤΟ δεν ήταν ποτέ ξανά στην ιστορία του πιο ισχυρό, πιο ενωμένο», εκτίμησε ο Μπάιντεν.
Έπειτα από τηλεδιάσκεψη που είχε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον με τον Ινδό ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι χθες Δευτέρα το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Αυστραλία κατανοεί τη θέση της Ινδίας στο θέμα της Ουκρανίας.
Αν και η Ινδία έχει ενισχύσει τους δεσμούς της με τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια και έχει ανάγκη τη στήριξη της Quad, εξακολουθεί να εξαρτάται από τις αγορές όπλων και πυρομαχικών από τη Ρωσία, την ώρα μάλιστα που βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Κίνα στα κοινά τους σύνορα στα Ιμαλάια και εν μέσω των συνεχών προστριβών με το Πακιστάν.
Εξάλλου η Ινδία εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο σε προνομιακή τιμή, με δύο ινδικές κρατικές εταιρείες να έχουν παραγγείλει πρόσφατα 5 εκατομμύρια βαρέλια.
Ινδοί αναλυτές και κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι και οι ευρωπαϊκές χώρες αγοράζουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις