Σύμπλευση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την ταχύτερη διείσδυση των ΑΠΕ
Έρευνα της ΡΑΕ για «ουρανοκατέβατα» κέρδη σε ηλεκτροπαραγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου. Πως πληρώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ και πως επιδοτούν τους λογαριασμούς ρεύματος.
Κοινή πολιτική γραμμή ως προς την αναγκαιότητα της επίσπευσης των διαδικασιών αδειοδότησης και ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για φθηνότερη ενέργεια και απεξάρτηση από γεωπολιτικά συμφέροντα εμφάνισαν κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης στη Βουλή ο πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με αφορμή την όξυνση της ενεργειακής κρίσης που έχει πυροδοτήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για το μείγμα των μέτρων οικονομικής στήριξης των νοικοκυριών κι επιχειρήσεων αλλά και για το προτεινόμενο από την Κομισιόν μέτρο της έκτακτγς φορολόγησης των λεγόμενων «ουρανοκατέβατων» κερδών στην ενέργεια από τις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.
Ωστόσο, με τις ομιλίες τους φανέρωσαν τη συμφωνία τους ως προς τη σημασία της επικράτησης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας. Είτε πρόκειται για χερσαία αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα είτε για υπεράκτιες ανεμογεννήτριες.
Φθηνότερη ενέργεια οι ΑΠΕ
«Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι η φθηνότερη πηγή ενέργειας την οποία έχει σήμερα στη διάθεσή της η χώρα μας. Είναι εγχώρια, κανείς δεν μπορεί να μας την πάρει, κανείς δεν μπορεί να μας την χρεώσει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Και οφείλουμε να υλοποιήσουμε πλήρως το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και να υπερδιπλασιάσουμε την παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2030. Είτε μιλάμε για ενέργεια από τον αέρα, στην ξηρά αλλά και στη θάλασσα -διότι ανοίγεται μια πολύ μεγάλη ευκαιρία σήμερα να μπορέσουμε να χωροθετήσουμε μεγάλα αιολικά πάρκα και στις θαλάσσιες ζώνες μας- είτε μιλάμε για τον ήλιο, είτε μιλάμε για ακόμα πιο καινοτόμες μορφές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που ενδεχομένως να μπορούν να αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.
Αλλά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη ανέδειξε την πολιτική κατεύθυνση του κόμματος του και τη στήριξη του στην κυβερνητική πολιτική των ΑΠΕ: «Δυόμισι χρόνια κυβερνάτε και δεν κάνατε κάτι για επενδύσεις στις ΑΠΕ. Μόνο σχέδια είστε. Εμείς μαζί σας είμαστε για τις ΑΠΕ και για τα πλωτά, αλλά μόνο σχέδια κάνετε», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε επίσης υπογραμμίσει την ανάγκη περαιτέρω απλοποίησης του ρυθμιστικού πλαισίου για τις ΑΠΕ.
Τα υπερκέρδη
Ο πρωθυπουργός επίσης ανήγγειλε την πιθανότητα επιβολής έκτακτης εισφοράς σε μεγάλες ενεργειακές εταιρείες αν από την έρευνα της ΡΑΕ προκύψουν υπερκέρδη εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου της Ουκρανίας. Είναι ένα μέτρο που έχει συστήσει η Ευρ. Επιτροπή στα κράτη – μέλη προκειμένου να στηρίξουν οικονομικά τους καταναλωτές απέναντι στις μεγάλες αυξήσεις των ορυκτών καυσίμων (φυσικό αέριο και πετρέλαιο).
«Οι αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου, του ρεύματος, του πετρελαίου είμαι βέβαιος -θα φανεί αυτό όταν τελειώσει αυτή η άσκηση- έχει οδηγήσει σε αυξημένα κέρδη στις επιχειρήσεις ενέργειας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός δείχνοντας τους ηλεκτροπαραγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστρεψε τα βέλη του στην ανάγκη έκτακτης φορολόγησης της ΔΕΗ. Επικαλέστηκε στοιχεία για την ηλεκτροπαραγωγή φυσικού αερίου λέγοντας ότι το μέσο κόστος της στο οκτάμηνο (Ιουλίου 21 – Φεβρουαρίου 22) ήταν στα 153 ευρώ/Μεγαβατώρα και η μέση τιμή πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας ήταν στα 202 ευρώ/Μεγαβατώρα. Κατά τον Αλέξη Τσίπρα προκύπτει υπερκέρδος στο φυσικό αέριο 59 ευρώ/Μεγαβτώρα όταν πέρυσι ήταν μόλις 2 με 3 ευρώ/Μεγαβατώρα. Ο ίδιος υπολόγισε ότι συνολικά οι ηλεκτροπαραγωγοί φυσικού αερίου κέρδισαν 1,7 δισ. ευρώ και αφαιρουμένων των επιστροφών και εκπτώσεων στους καταναλωτές προκύπτει υπερκέρδος 1,4 δισ. ευρώ. «Το 1 δισ. ευρώ ανήκει στη ΔΕΗ», υπογράμμισε.
Ο κ. Μητσοτάκης αμφισβήτησε τα στοιχεία υπογραμμίζοντας πως «θα πρέπει να δημοσιευτούν οι ισολογισμοί και να πιστοποιηθούν τα στοιχεία από ορκωτούς λογιστές. Αν η ΔΕΗ έχει υπερκέδη με διάταξη θα φορολογήσω το 90%», πρόσθεσε.
Οι ΑΠΕ
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ με βάση τον σημερινό τρόπο λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς δεν πληρώνονται με βάση την υψηλότερη τιμή (Οριακή Τιμή Συστήματος).
Η αμοιβή τους είναι εκείνη που συμφώνησαν κατόπιν διαγωνισμών της ΡΑΕ που προηγήθηκαν για την ανάπτυξη των έργων ΑΠΕ. Αυτές οι τιμές έχουν ένα εύρος από 50 έως 70 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Όταν στη χονδρεμπορική αγορά η τιμή κλεισίματος και πληρωμής είναι π.χ. τα 250 ευρώ/MWh δεν αποζημιώνονται με αυτή αλλά με τις κλειδωμένες χαμηλότερες τιμές των 50 – 70 ευρώ/MWh.
Η διαφορά που θα έπρεπε να εισπράξουν μέχρι τα 250 ευρώ/MWh, κατευθύνεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης από το οποίο επιδοτούνται οι λογαριασμοί ρεύματος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων. Ουσιαστικά οι ΑΠΕ είναι εκείνες που ενισχύουν τους καταναλωτές για να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις των τιμών των ορυκτών καυσίμων.
Πηγή: ot.gr
- Το προφίλ του νέου αστυνομικού της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία
- Μαγδεμβούργο: Νέο βίντεο με τον δράστη – Έπινε χαμογελαστός μπύρες σε σνακ μπαρ 24 ώρες πριν από το μακελειό
- Σεισμός τώρα στην Κρήτη – 4,7 Ρίχτερ
- Φιντάν σε αλ Σάρα: Δεν υπάρχει χώρος για Κούρδους στη Συρία
- Megasports: Πρώτος ο Ολυμπιακός
- Τσακωμοί, Κάμερα, Πάμε: To «The Jerry Springer Show» έστρωσε τον δρόμο για την trash τηλεόραση