Τετράμηνη παράταση θητειών και απαγόρευση πρυτανικών εκλογών στα 10 ΑΕΙ που άλλαζαν διοικήσεις την Άνοιξη
Τροπολογία του υπουργείου Παιδείας στην Βουλή
- Υπό κράτηση η Ειρήνη Μουρτζούκου – Την Παρασκευή στο αυτόφωρο για συκοφαντική δυσφήμηση
- Στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας η πισίνα στο ακίνητο του Στέφανου Κασσελάκη στις Σπέτσες
- Ο Ρίτσαρντ Γκιρ θυμάται την πρώτη του συνάντηση με την Τζούλια Ρόμπερτς με αφορμή το «Pretty Woman»
- «Καλπάζουν» οι τιμές του φυσικού αερίου
Απαγορεύει το υπουργείο Παιδείας στα δέκα ΑΕΙ που είχαν εκλογές φέτος την Άνοιξη, να αλλάξουν πρυτανικές αρχές πριν καταθέσει τον νέο Νόμο Πλαίσιο που σχεδιάζει για την ανώτατη εκπαίδευση. Στον νόμο αυτό, που θα καταθέσει για δημόσια διαβούλευση τον επόμενο μήνα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας φιλοδοξεί να συμπεριλάβει διάταξη για νέο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ.
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, στην έκτακτη Σύνοδο πρυτάνεων που έγινε την περασμένη εβδομάδα, ζήτησε από τις διοικήσεις των δέκα ΑΕΙ που κανονικά θα προκήρυσσαν άμεσα πρυτανικές εκλογές, να μην ξεκινήσουν τις σχετικές διαδικασίες. Στο αίτημα της αυτό, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της στα θέματα διοίκησης των πανεπιστημίων.
Πέραν αυτού όμως, σήμερα αποφασίστηκε και να τους το απαγορεύσει, δίνοντας παράλληλα τετράμηνη παράταση σε όσες διοικήσεις χρειάζεται…
Η σχετική τροπολογία, από εκπροσώπους της διοίκησης μεγάλων ΑΕΙ, χαρακτηρίζεται ως παρέμβαση στον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα τους.
Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στην διάταξη που κατατίθεται σήμερα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Η προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών και των κοσμητόρων σχολών στα ΑΕΙ, η θητεία των οποίων λήγει την 31η/8/2022, δεν δύναται να εκδοθεί πριν την 30η/6/2022 κατά παρέκκλιση του άρθρου 19 του ν.4692/2020 (Α’111) και του άρθρου 19 παρ.3 του ν.4485/2017 9Α’114) αντίστοιχα. Εάν για οποιονδήποτε λόγο εκδοθεί προκήρυξη για την ανάδειξη οργάνων της παρούσας πριν την 30η/6/2022, οι εκλογές θεωρούνται αυτοδικαίως άκυρες».
Παράλληλα, η ίδια τροπολογία αναφέρει ότι «εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της ανάδειξης των μονομελών οργάνων της παρ.1 του παρόντος άρθρου έως την 1η/9/2002, η θητεία των υπηρετούντων πρυτανικών αρχών των ΑΕΙ και κοσμητόρων Σχολών των ΑΕΙ που λήγει την 31η/8/2022 παρατείνεται αυτοδικαίως έως την ολοκλήρωση των διαδικασιών ανάδειξης των νέων μονομελών οργάνων και για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβεί την 31η/12/2022».
Το θέμα όπως είναι προφανές αφορά την νέα «μάχη» που φαίνεται ότι ξεκινάει για την διοικήσεις των ΑΕΙ, η οποία και «γυρίζει τον χρόνο» δέκα χρόνια νωρίτερα, όταν το πανεπιστημιακό και πολιτικό debate της περιόδου, αφορούσε το αν οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων θα εκλέγονται ή θα διορίζονται από τα Συμβούλια διοίκησης τους.
Η νέα πρόταση του υπουργείου Παιδείας
Για τα θέματα διοίκησης των ΑΕΙ το υπουργείο Παιδείας έχει καταθέσει ήδη σκληρή πρόταση που υποβαθμίζει τους πρυτάνεις των ΑΕΙ και την Σύγκλητο τους, η οποία όμως δεν έχει πάρει ακόμη το «πράσινο φως», λόγω των αντιδράσεων που ήδη προκαλεί.
Επιπλέον γιατί έχει ήδη νομοθετηθεί από τη νυν ηγεσία του υπουργείου Παιδείας νόμος που αφορούσε τις πρυτανικές εκλογές στα ΑΕΙ (το καλοκαίρι του 2020), ο οποίος επανέφερε τα ενιαία ψηφοδέλτια πρυτάνεων-αντιπρυτάνεων και την εκλογή τους μόνο από τα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ).
Η νέα πρόταση του υπουργείου, όπως αναφέρουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες, δίνει τέλος στην εκλογή πρυτάνεων απευθείας από το εκλογικό σώμα των ΑΕΙ. Οι πρυτάνεις προτείνεται να επιλέγονται μεταξύ των εσωτερικών μελών των νέων Συμβουλίων των ΑΕΙ, ενώ θα ασχολούνται μόνο με ακαδημαϊκά θέματα των ΑΕΙ, όχι με την οικονομική ή άλλη διαχείρισή τους.
Τα συμβούλια αυτά προτείνεται να είναι πανίσχυρα και ο μόνος πόλος εξουσίας στα ΑΕΙ χωρίς έλεγχο από κανέναν, καθώς η σύγκλητος υποβαθμίζεται. Η συγκρότηση των συμβουλίων προτείνεται να γίνεται ως εξής: Εκλογή έξι εσωτερικών μελών από την ακαδημαϊκή κοινότητα κάθε ιδρύματος με ψήφο μόνο των μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ). Τα εσωτερικά μέλη θα επιλέγουν τα υπόλοιπα πέντε εξωτερικά, μεταξύ ΑΕΙ Ελλάδας ή εξωτερικού και ενδεχομένως άλλων φορέων. Τα μέλη συμβουλίων (στο σύνολό τους) θα επιλέγουν πρύτανη (μεταξύ των εσωτερικών μελών).
Τα πανεπιστήμια που είχαν κανονικά πρυτανικές εκλογές την Άνοιξη είναι τα Γεωπονικό, Πειραιώς, Μακεδονίας, Ιωαννίνων, Πολυτεχνείο Κρήτης, Δημοκρίτειο Θράκης, Αιγαίου, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου και Ελληνικό Μεσογειακό (πρώην ΤΕΙ Κρήτης)
- Ουκρανία: Ρωσία και ΗΠΑ μάχονται για το πλεονέκτημα εν όψει της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ
- ΙΟΒΕ:Μείζον εθνικό πρόβλημα η μείωση και γήρανση του πληθυσμού – Αρνητικό το φυσικό ισοζύγιο σε 13 περιφέρειες
- Φαντασιώσεις, αποδράσεις και έρωτας: Όλα όσα γνωρίζουμε για το νέο άλμπουμ της Lady Gaga πριν κυκλοφορήσει
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις