«Πρέπει να βάλουμε λουκέτο στην οικονομία της Ρωσίας»
Μιλάει στα «ΝΕΑ» ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, ηγέτης της μειοψηφίας στην ισχυρή Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου, ο οποίος πρότεινε νομοθεσία για επιβολή εξοντωτικών κυρώσεων στη Μόσχα
Της Μαρίας Βασιλείου
«Οσο ο Πούτιν μπορεί ακόμα να έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση δεν θα αποθαρρύνεται εντελώς» τονίζει ο γερουσιαστής Τζιμ (Τζέιμς) Ριτς, ηγέτης της μειοψηφίας στην ισχυρή Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ». Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, ο οποίος πρότεινε νομοθεσία για επιβολή εξοντωτικών κυρώσεων στη Ρωσία σημειώνει ότι «ο Πούτιν δεν θα αποθαρρυνθεί χωρίς περισσότερη δράση από τη Δύση.
Πρέπει να βάλουμε λουκέτο στην οικονομία στη Ρωσία επιβάλλοντας δευτερεύουσες κυρώσεις στις τράπεζες που αναλαμβάνουν συναλλαγές με τη Ρωσία». Ο Ριτς, ο οποίος ως πρόεδρος τότε της επιτροπής επί προεδρίας Τραμπ είχε υποστηρίξει την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία, δηλώνει ότι ΗΠΑ και Δύση θα έπρεπε να είχαν αποτρέψει τον Πούτιν νωρίτερα. «Ζήτησα επανειλημμένα από την κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να αποτρέψει τον Πούτιν. Η αποτροπή προέρχεται από δύναμη, αλλά ποτέ δεν δείξαμε στον Πούτιν πόσο δυνατοί ήμασταν διατεθειμένοι να είμαστε».
Ποιες προκλήσεις βλέπετε στην περίπτωση ενός παρατεταμένου και ατελέσφορου πολέμου; Θεωρείτε ότι ο Πούτιν θα σταματήσει στην Ουκρανία ή θα κάνει επιπλέον κινήσεις, αποσταθεροποιώντας περαιτέρω την Ευρώπη;
Εάν δεν σταματήσουμε την απρόκλητη εισβολή ενός αυταρχικού καθεστώτος σε ένα κυρίαρχο έθνος, άλλοι κακόβουλοι παίκτες είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Πρέπει να υποστηρίξουμε τον ουκρανικό λαό καθώς θωρακίζει την υπόλοιπη Ευρώπη από την επιθετικότητα του Πούτιν, διαφορετικά μια ρωσική εισβολή στο έδαφος του ΝΑΤΟ θα καταστεί μια πολύ πραγματική πιθανότητα.
Προτείνατε νομοθεσία, τη «Never Yielding Europe’s Territory» για την υποστήριξη του λαού της Ουκρανίας και την επιβολή εξοντωτικών κυρώσεων στη Ρωσία. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη επιβάλει σκληρές κυρώσεις στον Πούτιν, όπως και η ΕΕ. Ποιες περαιτέρω ενέργειες χρειάζονται και πότε οι κυρώσεις εκτιμάτε ότι θα σταματήσουν τη σύρραξη; Μέχρι στιγμής βλέπουμε τη Ρωσία, παρά τις βαριές κυρώσεις, να εντείνει τις επιθέσεις της κατά των ουκρανικών πόλεων.
Ο Πούτιν δεν θα αποθαρρυνθεί χωρίς περισσότερη δράση από τη Δύση. Πρέπει να βάλουμε λουκέτο στην οικονομία στη Ρωσία επιβάλλοντας δευτερεύουσες κυρώσεις στις τράπεζες που αναλαμβάνουν συναλλαγές με τη Ρωσία. Αυτό ήταν στη νομοθεσία NYET, αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έκανε αυτό το βήμα. Οσο ο Πούτιν μπορεί ακόμα να έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω άλλων διευθετήσεων, δεν θα αποθαρρύνεται εντελώς. Θα πρέπει να υποστηρίξουμε τους συμμάχους μας, που παρέχουν αεροσκάφη και άλλο εξοπλισμό για την υποστήριξη της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της παροχής περισσότερων αντιαεροπορικών πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς, πυρομαχικών κάθε διαμετρήματος, εξοπλισμού επικοινωνιών και προστατευτικού εξοπλισμού.
Θα μπορούσε η Δύση να είχε αντιδράσει διαφορετικά για να αποτρέψει τον Πούτιν τα τελευταία χρόνια ή ακόμα και τις εβδομάδες πριν από την εισβολή ή ο στόχος του Πούτιν να αποκαταστήσει την παραδοσιακή σφαίρα επιρροής της Ρωσίας στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη δεν θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί;
Μια κατάσταση όπως η Ουκρανία δεν συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Ο Πούτιν είδε τη Δύση απρόθυμη να βοηθήσει την Ουκρανία όταν εισέβαλε το 2014 και ανήμπορη να σταματήσει τη χρήση των χημικών του όπλων στη Συρία. Η κυβέρνηση Μπάιντεν τού έδωσε το πράσινο φως για τον αγωγό Nord Stream 2 την περασμένη άνοιξη και αρνήθηκε να παράσχει στρατιωτικό εξοπλισμό όταν η Ρωσία συγκέντρωσε δυνάμεις στα σύνορα της Ουκρανίας τον περασμένο Φεβρουάριο. Δεν επέβαλε ούτε μία ουσιαστική κύρωση κατά της Ρωσίας ούτε παρείχε επαρκή ποσότητα βοήθειας θανατηφόρου εξοπλισμού στην Ουκρανία ενόψει αυτής της σύγκρουσης. Από την ημέρα που ο πρόεδρος Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Ιανουάριο, ζήτησα επανειλημμένα από την κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να αποτρέψει τον Πούτιν. Η αποτροπή προέρχεται από δύναμη, αλλά ποτέ δεν δείξαμε στον Πούτιν πόσο δυνατοί ήμασταν διατεθειμένοι να είμαστε.
Ποιες επιπτώσεις βλέπετε στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας και ποιος θα ήταν ο ρόλος των ΗΠΑ σε μια νέα στρατηγική ασφάλειας της Ευρώπης, ενώ σε σχέση με τις κυρώσεις, η Ευρώπη μέχρι στιγμής δεν έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει;
Φαίνεται ότι η Ευρώπη αφυπνίζεται και αντιλαμβάνεται την απειλή που ανέκαθεν αποτελούσε η Ρωσία για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας. Πολλοί δεν θέλησαν ποτέ να αντιμετωπίσουν απευθείας τον Πούτιν, αλλά έχει καταστεί σαφές ότι η δύναμη και η αποφασιστικότητα χρειάζονται τώρα περισσότερο από ποτέ από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Οι δεσμεύσεις των συμμάχων είναι ευπρόσδεκτες και ανυπομονώ να τις υποστηρίξω. Η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να σταματήσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια. Η ΕΕ έχει ήδη ανακοινώσει ένα σχέδιο μείωσης των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας κατά τα δύο τρίτα φέτος. Οι κακές ενεργειακές επιλογές έκαναν την Ευρώπη να εξαρτάται πολύ από τη ρωσική ενέργεια και θα είναι επώδυνο να τη διακόψουν απότομα, αλλά αυτό πρέπει να γίνει για λόγους ασφαλείας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να βοηθήσουν αντιστρέφοντας την απερίσκεπτη ενεργειακή και κλιματική πολιτική της κυβέρνησης και να αυξήσουν την εγχώρια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Εχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε τις δικές μας ενεργειακές ανάγκες καθώς και των συμμάχων μας και η αμερικανική παραγωγή ενέργειας είναι μια καθαρότερη και πιο υπεύθυνη εναλλακτική λύση έναντι ξένων ορυκτών καυσίμων.
Ο Πούτιν ανέδειξε την απειλή των πυρηνικών όπλων ως απάντηση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Πόσο σας απασχολεί αυτό;
Οταν μια χώρα έχει πυρηνικά όπλα, πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη την απειλή της χρήσης τους. Αλλά το ΝΑΤΟ είναι επίσης μια πυρηνική συμμαχία και εδώ έχει σημασία η αξιόπιστη αποτροπή. Ο Πούτιν πρέπει να εξετάσει τις συνέπειες της χρήσης πυρηνικών όπλων καθώς και χημικών όπλων. Η Δύση πρέπει να καταστήσει σαφώς στον Πούτιν τις συνέπειες της χρήσης τους, ώστε να μην τις χρησιμοποιήσει.
- Τριντό: Τον εγκατέλειψε η πλειοψηφία των βουλευτών του – Πολιτική κρίση στο φόντο της εκλογής Τραμπ
- «Ήταν όλοι τους παιδιά μου», το αριστούργημα του Άρθουρ Μίλλερ στο θέατρο Αλκυονίς
- Το ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο του CIVIS: Μια Διαδρομή Πρωτοπορίας και Εξωστρέφειας
- Εφορία: Αυτόματη επιβολή προστίμων για εκπρόθεσμες φορο-δηλώσεις
- Πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έκανε ακροδεξιά και πληθωρισμό παγκόσμιους «βασιλιάδες»
- Επιστροφή στον πρώην: Η σύγχρονη «Οδύσσεια» των σχέσεων