Πόλεμος στην Ουκρανία: Η εισβολή του Πούτιν μετατρέπεται σε «πόλεμο φθοράς»
Μεγάλη είναι η ανησυχία για χρήση χημικών, βιολογικών ή ακόμη και πυρηνικών όπλων, καθώς ο Πούτιν φέρεται να είναι «απελπισμένος», «με την πλάτη στον τοίχο»
Έχουν περάσει σχεδόν ένας μήνας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και, αν κάτι έχει γίνει σαφές τόσο στη Μόσχα όσο και στο Κίεβο, είναι πως η μάχη δεν θα κερδηθεί εύκολα για καμία από τις δύο πλευρές.
Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, περίμενε μία γρήγορη νίκη υποτιμώντας την αντίσταση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και των χιλιάδων απλών πολιτών, αλλά και εν μέσω εσφαλμένων υπολογισμών των στρατηγών του.
Μέχρι στιγμής, οι Ρώσοι έχουν τον έλεγχο μόνο σε μία πόλη – κλειδί, τη Χερσώνα, ενώ η επίθεση στο Κίεβο, για την οποία ετοιμάζονταν ήδη από τις πρώτες ημέρες της εισβολής, ακόμη δεν έχει έρθει. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, το Χάρκοβο, συνεχίζει να αντιστέκεται και η Λβιβ παραμένει εν πολλοίς αλώβητη.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επιφέρει εκτεταμένες καταστροφές ή και πλήρη ισοπέδωση πόλεων που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Ουκρανίας, όπως η Μαριόυπολη.
- Διαβάστε επίσης: Οι αποτυχίες των Ρώσων μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερο λουτρό αίματος – Φόβος για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Πόλεμος φθοράς
Με τη Ρωσία να σημειώνει μικρή πρόοδο στο πεδίο της μάχης και την Ουκρανία να μάχεται λυσσαλέα ώστε να παραχωρήσει όσο το δυνατόν λιγότερο έδαφος και ζωτικής σημασίας υποδομές, η σύγκρουση κινδυνεύει γρήγορα να γίνει ένας «πόλεμος φθοράς» λένε οι αναλυτές – ουσιαστικά, ένας παρατεταμένος αγώνας στον οποίο και οι δύο πλευρές επιδιώκουν να εξουθενώσουν τον αντίπαλο μέσω της σταδιακής απώλειας δυνάμεων, εξοπλισμού και προμηθειών.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανταποκρίνεται ολοένα και περισσότερο στο σενάριο του πολέμου φθοράς – μία φάση στην οποία και οι δύο πλευρές έχουν περιορισμένες δυνατότητες για επιθετικές επιχειρήσεις την ώρα που η καταστροφή συνεχίζεται και οι άνθρωποι υποφέρουν» έγραφε και σε σημείωμά του ο Άντριου Τούρσκα, σύμβουλος της Teneo Intelligence, όπως μεταδίδει το CNBC.
H ρωσική επίθεση προχωράει πολύ αργά, με τη Μόσχα να καταφεύγει σε πιο βάναυσες πρακτικές (κυρίως βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές), στοχεύοντας σε μη στρατιωτικές υποδομές και κατοικημένες περιοχές με στόχο να σπάσει το ηθικό των Ουκρανών πολιτών και να κάμψει την αντίσταση. Αν και η Μόσχα αρνείται ότι βρίσκεται πίσω από επιθέσεις σε εμπορικά κέντρα, θέατρα και πολυκατοικίες, αναλυτές πιστεύουν ότι τα χτυπήματα σε τέτοιους στόχους θα πληθαίνουν.
Μεγάλη είναι η ανησυχία για χρήση χημικών, βιολογικών ή ακόμη και πυρηνικών όπλων, καθώς ο Πούτιν φέρεται να είναι «απελπισμένος», «με την πλάτη στον τοίχο».
Πώς θα τελειώσει ο πόλεμος;
Η Ουκρανία έχει εξασφαλίσει τον θαυμασμό της παγκόσμιας κοινότητας για την αντίστασή της στις επιθέσεις στο έδαφος, τους συνεχείς βομβαρδισμούς και της τακτικές πολιορκίας. Εκατοντάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί, εκατομμύρια έχουν μείνει χωρίς σπίτι και δουλειά. Περισσότεροι από 3,5 εκατ. Ουκρανοί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε την Τρίτη ότι η χώρα του είναι «στα όρια της επιβίωσης», καθώς και ότι η Ρωσία δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία.
Παρόλα αυτά ο Κερτ Φόλκερ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο πως είναι αισιόδοξος ότι η Ρωσία θα είναι η πρώτη που θα κάνει πίσω, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα στον ανεφοδιασμό των δυνάμεών της.
Τα logistics αποδείχθηκαν μεγάλο μειονέκτημα για τους Ρώσους.
«Οι Ρώσοι θέλουν να εξαντλήσουν τους Ουκρανούς, αλλά πιστεύω ότι θα εξαντληθούν οι ίδιοι. Έτσι θα τελειώσει ο πόλεμος» σημείωσε. Ωστόσο, έως ότου συμβεί αυτό, η ισοδέπωση ουκρανικών πόλεων με βόμβες θα συνεχίζεται.
- Black Friday: Οι συμβουλές από τον «Συνήγορο του Καταναλωτή» – Τι πρέπει να προσέχουμε στις αγορές μας
- Στην Αθήνα σήμερα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ – Ανεπιθύμητος λέει το ΚΚΕ και καλεί σε συλλαλητήριο στα Προπύλαια
- Τελειώνουν τα αποθέματα σε νοσοκομειακά αντιικά για τον κορονοϊό
- Η Κουζίνα: Όταν το αμερικανικό όνειρο μοιάζει άπιαστο
- Ισραήλ – Χεζμπολάχ: Απόψε αποφασίζει ο Νετανιάχου εάν θα συμφωνήσει στην πρόταση εκεχειρίας
- Όταν ο Τσίπρας άφησε άφωνη τη Μέρκελ – Μέρος «καλά σχεδιασμένης στρατηγικής το δημοψήφισμα» λέει η Σιδηρά Κυρία