Η Παγκόσμια Τράπεζα πρωτοτυπεί με ομόλογο για τον μαύρο ρινόκερο
Το ομόλογο θα αποφέρει κέρδη στους επενδυτές μόνο εφόσον αυξηθεί ο πληθυσμός του απειλούμενου είδους σε δύο εθνικά πάρκα της Νότιας Αφρικής.
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να'χεις
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
Η Παγκόσμια Τράπεζα εξέδωσε για πρώτη φορά ομόλογο για την προστασία της άγριας ζωής, χάρη στο οποίο συγκέντρωσε 150 εκατομμύρια δολάρια για τον μαύρο ρινόκερο, εμβληματικό είδος της Αφρικής που αντιμετωπίζει κρίσιμο κίνδυνο εξαφάνισης.
Το ομόλογο που εκδόθηκε την Τετάρτη, πενταετούς διάρκειας, θα αποφέρει κέρδη στους επενδυτές μόνο εφόσον αυξηθεί ο πληθυσμός του είδους σε δύο εθνικά πάρκα της Νότιας Αφρικής, ανέφερε η τράπεζα. Σε περίπτωση αύξησης η απόδοση θα κυμανθεί από 3,7% έως 9,2%.
Ο μαύρος ρινόκερος (Diceros bicorni) είναι ένα από τα πέντε σύγχρονα είδη στην οικογένεια του ρινόκερου και ένα από τα δύο είδη που ζουν στην Αφρική μαζί με τον λευκό ρινόκερο. Παρά τις ονομασίες τους, και τα δύο αφρικανικά είδη είναι γκρίζα.
Διαβάστε επίσης:
- H τεχνητή γονιμοποίηση ύστατη ευκαιρία για τον βόρειο λευκό ρινόκερο
- H λαθροθηρία οδηγεί σε εξαφάνιση τρία υποείδη ρινόκερου
Από τη δεκαετία του 1970 μέχρι τη δεκαετία του ’90, ο πληθυσμός του μαύρου ρινόκερου μειώθηκε κατά 96% σε λιγότερο από 2.500 άτομα, κυρίως λόγω της λαθροθηρίας: τα κέρατα ρινόκερου είναι περιζήτητα για παραδοσιακές «θεραπείες» σε Κίνα και Μέση Ανατολή.
Έκτοτε, προγράμματα μεγάλης κλίμακας για την προστασία του είδους οδήγησαν σε αύξηση του πληθυσμού σε περίπου 5-5,5 χιλιάδες άτομα, σύμφωνα με την οργάνωση Save The Rhino International με έδρα το Λονδίνο.
Η Νότια Αφρική φιλοξενεί περίπου το μισό του συνολικού πληθυσμού μαύρου ρινόκερου, σύμφωνα με τη WWF.
«Η οικονομική δομή ‘πληρωμή για επιτυχία’ προστατεύει ένα απειλούμενο είδος και ενισχύει τις προσπάθειες προστασίας της Νότιας Αφρικής αξιοποιώντας τις υποδομές της Παγκόσμιας Τράπεζας και τις επιδόσεις της στις αγορές κεφαλαίου» δήλωσε ο πρόεδρος του οικονομικού ιδρύματος Ντέιβιντ Μάλπας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις