Σάββατο 06 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Apple: Από αλουμίνιο χωρίς άνθρακα το νέο iPhone SE

Apple: Από αλουμίνιο χωρίς άνθρακα το νέο iPhone SE

Η εταιρεία δέχεται πιέσεις από καταναλωτές, ακτιβιστές και επενδυτές να μειώσει τη χρήση μετάλλων των οποίων η παραγωγή εκπέμπει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των προϊόντων της, η Apple ανακοίνωσε ότι προμηθεύεται «αλουμίνιο χωρίς άνθρακα» για την παραγωγή του νέου, φθηνού μοντέλου iPhone SE.

Προμηθευτής του μετάλλου θα είναι η καναδική Elysis, η οποία είχε διαθέσει στην Apple μια μικρότερη ποσότητα που χρησιμοποιήθηκε στο MacBook Pro των 16 ιντσών. Η παραγγελία για το iPhone SE αφορά την πρώτη παρτίδα βιομηχανικού μεγέθους, αναφέρει το Reuters.

Η Apple δέχεται πιέσεις από καταναλωτές, ακτιβιστές και επενδυτές να μειώσει τη χρήση μετάλλων των οποίων η παραγωγή εκπέμπει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.

Το «αλουμίνιο χωρίς άνθρακα» δεν μηδενίζει τις εκπομπές, δεδομένου ότι η απομόνωση του αλουμινίου από ορυκτό βωξίτη απαιτεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας, οι οποίες συνήθως δεν προέρχονται από ΑΠΕ.

Η καινοτομία της Elysis, κοινοπραξία δύο μεγάλων προμηθευτών αλουμινίου, της Alcoa Corp και της Rio Tinto, είναι ότι εμποδίζει την παραγωγή πρόσθετου διοξειδίου του άνθρακα από χημικές αντιδράσεις στη διαδικασία απομόνωσης.

Η εταιρεία βασίζεται στη διαδικασία Hall–Héroult με την οποία απομονώνεται καθαρό αλουμίνιο από οξείδιο του αλουμινίου με ηλεκτρόλυση. Το ηλεκτρόδιο της ανόδου κανονικά αποτελείται από άνθρακα, ο οποίος αντιδρά με το οξυγόνο του οξειδίου και απελευθερώνεται ως διοξείδιο του άνθρακα.

Η Elysis αντίθετα χρησιμοποιεί κεραμική άνοδο που δεν συμμετέχει σε χημικές αντιδράσεις. Αντί για διοξείδιο του άνθρακα η διαδικασία παράγει αέριο οξυγόνο.

Η καναδική εταιρεία σχεδιάζει να επεκτείνει την εμπορική αξιοποίηση της ιδέας έως το 2024.

Sports in

Και Βεζένκοφ και… «μπαμ» για τον Ολυμπιακό

Μετά τη «βόμβα» με Βεζένκοφ, στην κορυφή της λίστας του Ολυμπιακού βρίσκεται πλέον ο Εβάν Φουρνιέ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Ιουλίου 2024