ΕΚΤ: Παραμένει το waiver για τα ελληνικά ομόλογα
Τα τρία βήματα για την άρση των έκτακτων μέτρων της πανδημίας – Οι αποφάσεις του ΔΣ της ΕΚΤ
Αποδεκτά θα συνεχίσουν να γίνονται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης, όπως αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να συνεχίσει να επιτρέπει στις εθνικές κεντρικές τράπεζες να δέχονται ως επιλέξιμες εξασφαλίσεις τα ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα που δεν ικανοποιούν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ευρωσυστήματος, αλλά πληρούν άλλα κριτήρια επιλεξιμότητας, για τουλάχιστον όσο συνεχίζονται οι επανεπενδύσεις των ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου πρόγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP).
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να καταργήσει σταδιακά το πακέτο των μέτρων χαλάρωσης των εξασφαλίσεων για την πανδημία που ισχύει από τον Απρίλιο του 2020.
Το χρονοδιάγραμμα
Υπενθυμίζεται ότι τα έκτακτα μέτρα παροχής άφθονης ρευστότητας προς τις τράπεζες εισήχθησαν τον Απρίλιο προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκάλεσε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα η κρίση του Covid-19.
Η απόσυρση των μέτρων αυτών όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΕΚΤ θα είναι σταδιακή σε τρείς φάσεις μεταξύ Ιουλίου 2022 και Μαρτίου 2024,
Από τις 8 Ιουλίου 2022, μειώνεται στο μισό η προσωρινή μείωση στην αποτίμηση των τίτλων που δέχεται ως εχέγγυα, από το τρέχον 20% στο 10%. Επίσης δεν θα διατηρηθεί η επιλεξιμότητα τίτλων που εκπληρούσαν τις προϋποθέσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης στις 7 Απριλίου 2020 αλλά οι αξιολογήσεις τους επιδεινώθηκαν κάτω από το μίνιμουμ αποδεκτό επίπεδο στη συνέχεια και θα επανατεθεί το όριο έκδοσης ανασφάλιστου χρέους από τραπεζικό όμιλο από το 10% στο 2,5, όπως ήταν πριν τον Απρίλιο του 2020.
Τον Ιούνιο του 2023, η ΕΚΤ θα εφαρμόσει ένα νέο «κούρεμα» στα εχέγγυα, με βάση το επίπεδο ανοχής που υπήρχε προ του πανδημικού κινδύνου, καταργώντας σταδιακά τη γενική μείωση κατά 10% που ισχύει για τις αποτιμήσεις των εξασφαλίσεων.
Τον Μάρτιο του 2024, η ΕΚΤ θα απομακρύνει όλα τα μέτρα χαλάρωσης λόγω της πανδημίας που είχαν τεθεί όσον αφορά στους τίτλους που κατατίθενται ως εχέγγυα για χρηματοδότηση.
Όπως προκύπτει από τον ισολογισμό της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει από την ΕΚΤ ρευστότητα που υπερβαίνει τα 50 δισ. ευρώ.
- Ιορδανία: Πυροβολισμοί στην πρεσβεία του Ισραήλ στην πρωτεύουσα Αμμάν
- Ισραήλ: Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου υποβαθμίζει την έρευνα σχετικά με τη διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων
- Ισπανία: Διαδήλωση εκπαιδευτικών και γονέων στη Βαλένθια για τα κλειστά σχολεία
- Η Coca-Cola εξοπλίζει τον στόλο οχημάτων της με EV
- Economist: Πόσο κινεζική είναι η Shein
- Βρετανία: Με απολύσεις και αυξήσεις τιμών αντιδρούν οι λιανέμποροι στον προϋπολογισμό Στάρμερ