Κι όμως, ακόμα και τα γουρούνια παρασύρονται από τη μουσική
Γουρουνάκια αντιδρούν σε συνθέσεις σχεδιασμένες να προκαλούν χαρά ή νευρικότητα.
Όσο γουρούνι κι αν είναι κανείς, δύσκολα μένει ανεπηρέαστος από τη μουσική.
Ένα ασυνήθιστο πείραμα σε γουρουνάκια επιβεβαιώνει ότι τα παρεξηγημένα τετράποδα αντιδρούν συναισθηματικά σε μουσικές συνθέσεις σχεδιασμένες να προκαλούν χαρά ή νευρικότητα.
Τα ευρήματα, λένε οι ερευνητές, ίσως ανοίγουν το δρόμο για ειδικές συνθέσεις που θα χρησιμοποιούνται ως μουσική υπόκρουση σε χοιροτροφεία για να μειώνουν το στρες των ζώων.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ζώων που αντιδρούν στη μουσική, όπως ο παπαγάλος Σνόουμπολ που έχει γίνει διάσημος στο Διαδίκτυο χορεύοντας στη μουσική των Backstreet Boys. Μέχρι σήμερα όμως παραμένει ασαφές αν η μουσική προκαλεί στα είδη αυτά αληθινές συναισθηματικές αντιδράσεις.
Αυτό ήθελαν να διευκρινίσουν οι κολομβιανοί και καναδοί ερευνητές που δημοσιεύουν τη νέα μελέτη στο Science Advances, ηλεκτρονική έκδοση του ομίλου Nature.
Τα γουρουνάκια χοροπηδούν και παίζουν όταν ακούν αρμονικούς ήχους (Juliana Zapata Cardona et al. / Scientific Report)
Ο Μπεράρντο ντε Χεσούς Ροντρίγκεζ, μουσικός και κτηνίατρος του Πανεπιστημίου της Αντιόχειας στο Μεντεγίν, συνέθεσε 16 μουσικά κομμάτια με πιάνο, έγχορδα και πνευστά όργανα. Ορισμένες συνθέσεις βασίζονταν σε αρμονικές συγχορδίες, οι οποίες ακούγονται ευχάριστες στο αρμονικό αυτό, ενώ άλλες χρησιμοποιούσαν δυσαρμονικές συγχορδίες, οι οποίες ακούγονται δυσάρεστες και ανησυχητικές –η μουσική υπόκρουση της ταινίας Ψυχώ είναι ένα καλό παράδειγμα δυσαρμονίας, αναφέρει ως παράδειγμα ο δικτυακός τόπος του Science.
Tα πειραματόζωα δεν δείχνουν να απολαμβάνουν τους δυσαρμονικούς ήχους
Οι ερευνητές έπαιξαν τη μουσική σε γουρουνάκια που ζούσαν στο πανεπιστημιακό χοιροτροφείο και κατέγραψαν τις αντιδράσεις τους. Συγκεκριμένα, βαθμολόγησαν τη γλώσσα του σώματος των γουρουνιών σε 20 συναισθηματικές παραμέτρους, όπως «χαρά» και «ανησυχία», μια μέθοδος που έχει δοκιμαστεί σε προηγούμενες μελέτες και ονομάζεται «ποσοτική συμπεριφορική αξιολόγηση» ή QBA.
Το πείραμα έδειξε ότι η αρμονική μουσική προκαλεί στα ζώα θετικά συναισθήματα. Τα γουρουνάκια εμφανίζονται σε βίντεο να χοροπηδούν και να παίζουν το ένα με το άλλο.
Αντίθετα, οι δυσαρμονικές συνθέσεις βρέθηκαν να συνδέονται με αρνητικά συναισθήματα –και πράγματι τα γουρουνάκια μοιάζουν φοβισμένα στα βίντεο της μελέτης.
«Διαπιστώσαμε πως ναι, η μουσική προκαλεί διάφορα συναισθήματα» λέει στο Science η Μαρία Καμίλα Σεμπάλος του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι.
Ωστόσο άλλοι επιστήμονες δηλώνουν δύσπιστοι με το συμπέρασμα. Ο Ζουν Μπάο του Γεωργικού Πανεπιστημίου της Κίνας συμμετείχε πρόσφατα σε μελέτη που έδειχνε ότι μουσικές συνθέσεις με έγχορδα και πνευστά κάνουν τα γουρούνια να κουνούν περισσότερο την ουρά τους, ένδειξη θετικής διάθεσης. Ο ίδιος όμως θεωρεί ασαφές το κατά πόσο τα ζώα ένιωθαν πράγματι το συναίσθημα της χαράς, το οποίο είναι σχεδόν αδύνατο να μετρηθεί άμεσα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις