Βουλή: «Η σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στα νοσοκομεία δεν συνιστά ιδιωτικοποίησή τους», λέει ο Πλεύρης – Αντιδρούν τα κόμματα
Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε αναγκαία την παράταση της ισχύος των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ η αντιπολίτευση απέδωσε σκοπιμότητα στις συνεχιζόμενες παρατάσεις μέτρων, με στόχο την απαξίωση και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.
Ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η πρώτη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, που αφορά στην παράταση ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ κυρώνει και τη σύμβαση δωρεάς μεταξύ του κοινωφελούς ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και του ελληνικού Δημοσίου, για την αναβάθμιση του γενικού νοσοκομείου της Σπάρτης.
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, χαρακτήρισε αναγκαία την παράταση της ισχύος των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τόνισε ότι θα επανεξεταστούν και θα προσαρμοστούν ανάλογα με τα δεδομένα που θα υπάρχουν. Ο ίδιος επέμεινε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και επανέλαβε ότι όσοι απ’ αυτούς εμβολιαστούν, θα επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους.
Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου και αυταρχικές λογικές, ενώ απέδωσε σκοπιμότητα στις συνεχιζόμενες παρατάσεις μέτρων για την πανδημία, με στόχο την απαξίωση και ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Αναφορικά με την δωρεά, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για μια ακόμα σημαντική προσφορά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ενώ απέρριψε ως αβάσιμες τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης για τη μετατροπή του νοσοκομείου από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ και τις κατηγορίες της ότι τελικός στόχος της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.
Ο κ. Πλεύρης χαρακτήρισε τη δωρεά του ιδρύματος, ύψους 87 εκατ. ευρώ, «πολύ σημαντική», τονίζοντας ότι θα δώσει τη δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο στη Σπάρτη, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 164 κλίνες και 8 ΜΕΘ.
«Είναι επιλογή της κυβέρνησης η σύμπραξη του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, γιατί πιστεύουμε ότι θα δώσει μεγαλύτερες δυνατότητες και ευελιξίες στο ΕΣΥ. Θα είναι ένα διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης των δημόσιων νοσοκομείων, που θα λειτουργούν με τεχνοοικονομικούς όρους. Ως δημόσια ευθύνη μας, θα είναι η στελέχωσή του και η πλήρης λειτουργία του», τόνισε ο υπουργός Υγείας.
Και προσέθεσε: «Θα θέλαμε να το επεκτείνουμε και σε άλλα νοσοκομεία, γιατί πιστεύουμε ότι με τη συνδρομή και δωρεών, θα έχουμε πολύ καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες υγείας».
«Δεν έχουν βάση τα περί δήθεν ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων, επειδή δίνεις τη δυνατότητα να λειτουργήσουν με όρους και πολύ καλύτερα και να μπορεί το ΕΣΥ να συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα», υποστήριξε ο Θάνος Πλεύρης.
Ο υπουργός Υγείας αντέκρουσε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί κακής νομοθέτησης, αντιτείνοντας ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε, όλες τις παρατάσεις για την ισχύ των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, να τις έβγαζε με υπουργική απόφαση, χωρίς να γίνεται ξανά η συζήτησ’η τους στη Βουλή.
Μίλησε για αναγκαίες παρατάσεις, σημειώνοντας ότι «κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εξετάζουμε όλα τα δεδομένα της στιγμής και αποφασίζουμε τη λήψη ή μη νέων μέτρων», ενώ αιτιολόγησε την απόσυρση του προστίμου των 100 ευρώ σε ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, τονίζοντας ότι «τότε που εφαρμόστηκε ήταν άλλοι οι δείκτες της επιδημιολογικής κατάστασης, ενώ αυτή τη στιγμή, λόγω της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, οι εμβολιασμένοι έχουν ξεπεράσει το 90%».
«Η αναστολή του προστίμου των 100 ευρώ ισχύει μέχρι τον Σεπτέμβριο. Τότε θα επανεξεταστεί το μέτρο και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας θα πράξουμε», συμπλήρωσε.
Παράλληλα, επέμεινε στη χρησιμότητα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, τονίζοντας ότι «ως προς τους σκληρούς δείκτες, ο εμβολιασμός προστατεύει στο κομμάτι της βαριάς νόσησης».
«Ενώ ήμασταν στο 85% του ενήλικου πληθυσμού που νοσούσε, σήμερα είναι λιγότερο από 20% το ποσοστό που νοσεί. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Από την 1η Σεπτεμβρίου που τέθηκαν τα μέτρα είχαμε αύξηση εμβολιασμών. Έχουμε μετρήσιμο αποτέλεσμα, ακόμα και αν διαφωνείτε. Ναι, αυτή τη στιγμή ακόμα και οι σκληροί δείκτες βρίσκονται σε αποκλιμάκωση. Τα οφέλη των εμβολιασμών, τα καρπωνόμαστε τώρα» τόνισε, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Ακόμα, ο κ. Πλεύρης υπεραμύνθηκε της παράτασης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, επισημαίνοντας ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι, στο βαθμό που δεν ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί και υπάρχουν καθυστερήσεις, να γίνονται ανανεώσεις συμβάσεων.
Ο υπουργός Υγείας υπεραμύνθηκε και της παράτασης, μέχρι 31/12/2022, του μέτρου για αναστολή εργασίας του ανεμβολίαστου υγειονομικού προσωπικού λόγω covid, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση το έχει καταστήσει σαφές, πως αν εμβολιαστούν, μπορεί να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους».
Τέλος, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με έγγραφο του διοικητή του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, ανέφερε ότι και τον ίδιο τον προβλημάτισε για το πού απευθύνεται και ποιο ήταν το έρεισμά του – και από την έρευνα που έκανε διαπίστωσε ότι δεν αφορά ιατρικά περιστατικά αλλά διοικητικά.
«Αφορά συγκεκριμένο περιστατικό για μη τήρηση προγραμματισμένου χειρουργείου, το οποίο δόθηκε σε άλλο άτομο εκτός σειράς. Έχει σχέση το έγγραφο για ενημέρωση της διοίκησης, σχετικά με παράκαμψη της χειρουργικής λίστας και όχι για παρέμβασή της στο επιστημονικό έργο των γιατρών», διευκρίνισε ο κ. Πλεύρης.
ΣΥΡΙΖΑ: «Ιδιωτικοποιείτε και αποδιοργανώνετε το ΕΣΥ»
Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανρέας Ξανθός, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «για άλλη μια φορά προσπαθεί να εργαλειοποιήσει τη δωρεά σε σχέση με τον δημόσιο χαρακτήρα των νοσοκομείων».
«Είναι απαράδεκτο να επιμένει, χωρίς καμία απαίτηση, να μεταλλάσσει το δημόσιο χαρακτήρα των νέων δομών του νοσοκομείου, μετατρέποντάς το σε Ιδιωτικού Δικαίου. Έχουμε ισχυρή διαφωνία στο πρόσημο αυτής της ιδεολογικής επιλογής της κυβέρνησης», τόνισε ο κ. Ξανθός.
Υποστήριξε ακόμα ότι «το ΕΣΥ βρίσκεται σε πλήρη αποδιοργάνωση χωρίς να υπάρχει προοπτική σοβαρής αναβάθμισής του […] Πρέπει να υπάρξει προσπάθεια να επανέλθει στοιχειωδώς η κανονικότητα με δέσμη παρεμβάσεων, κυρίως σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο υγειονομικό δυναμικό και την παραμονή του στο ΕΣΥ, με λύση συνταγματικά ορθή. Η κρίση στελέχωσης του ΕΣΥ θα επιδεινώνεται και θα αυξάνεται η τάση φυγής των γιατρών», υπογράμμισε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε: «Η τρίμηνη παράταση των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου δεν επαρκεί. Τι θα γίνει μετά τις 30/6/22, αν δεν υπάρχει καλή επιδημιολογική εικόνα; Είναι μια προειλημμένη επιλογή της κυβέρνησης για να επιστρέψουν οι εργολάβοι».
Ο κ. Ξανθός χαρακτήρισε επίσης, «λάθος» την επιλογή της κυβέρνησης για αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, τονίζοντας ότι «λείπουν από το ΕΣΥ σε μια περίοδο που είναι πολύ αναγκαία και κρίσιμη».
«Παρατείνετε μέχρι 31/ 12/22 ένα καθεστώς ακραίας φτωχοποίησης, αφαιρώντας τους το δικαίωμα στην εργασία. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπερασπίζομαι τους ανεμβολίαστους. Μπορούν όμως να εφαρμοστούν υγειονομικά πρωτόκολλα, που θα διασφαλίζουν και τους εαυτούς τους και τους ασθενείς. Η εμμονή στην ακραία τιμωρητική λύση είναι προβληματική, γιατί είμαστε σε νέα φάση της πανδημίας», επεσήμανε ο κ. Ξανθός.
Ταυτόχρονα, επέκρινε την κυβέρνηση γιατί, όπως είπε, επικεντρώνεται μόνο στον εμβολιασμό, ενώ είναι ανάγκη να γίνουν και άλλες παρεμβάσεις συνδυαστικές.
«Υπάρχει κρίση της δημόσιας εμπιστοσύνης απέναντι στους χειρισμούς της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος, που παίρνει τα χαρακτηριστικά σκοταδιστικής άρνησης. Αν πηγαίνατε με συναίνεση και πειθώ, θα είχατε κάνει το απαραίτητο βήμα για τους εμβολιασμούς», τόνισε ο υπεύθυνος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Μαγδεμβούργο: Στο στόχαστρο της γερμανικής αστυνομίας τρία άτομα που χειροκροτούσαν τον μακελάρη
- Εγωκεντρικοί, εγωπαθείς και νάρκισσοι γύρω μας: Πώς τους διαχειριζόμαστε;
- LIVE: Ρόμα – Πάρμα
- Γάζα: 28 Παλαιστίνιοι νεκροί από επιθέσεις του Ισραήλ – Οι οκτώ σε σχολείο
- Σαμάτα: «Μπορώ να πεθάνω στο γήπεδο για την αγάπη του κόσμου»
- «Οι νέοι ηγέτες της Συρίας θα εκδιώξουν τις κουρδικές δυνάμεις», λέει η Τουρκία