Πόλεμος στην Ουκρανία: Αφήνει πίσω του την προεκλογική εκστρατεία ο Μακρόν – Κοιτάζει την παγκόσμια σκακιέρα
Εχοντας μαζί του έναν χάρτη με την ανάπτυξη των γαλλικών δυνάμεων στις παρυφές του ΝΑΤΟ, ο Εμανουέλ Μακρόν οραματίζεται έναν καινούργιο ρόλο για την Γαλλία.
- Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Μητσοτάκη - Τα επτά θέματα
- Ανήλικοι μαχαίρωσαν 23χρονο στον πνεύμονα για… μία παρατήρηση - Τι λέει ο πατέρας του θύματος
- Ισχυροί άνεμοι στη Βρετανία - Μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έφερε σήμερα έναν χάρτη στη σύνοδο του ΝΑΤΟ για να δείξει πόσα κάνουν τα στρατεύματα της χώρας του για την ασφάλεια των συμμάχων, εξηγώντας πόσο πολύ μπορούν να βασίζονται στη Γαλλία για να δείξει αλληλεγγύη.
Με τις δημοσκοπήσεις να του δίνουν υψηλά ποσοστά τρεις εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, ο Μακρόν μπόρεσε να αφήσει στην άκρη τη “βαρετή” προεκλογική εκστρατεία και να επικεντρωθεί αποκλειστικά στον πόλεμο της Ουκρανίας και στον αντίκτυπό του στην παγκόσμια οικονομία.
Θέλει ρόλο μεσολαβητή
Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεν φείδεται προσπαθειών για να έχει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μπήκε στην προεκλογική κούρσα μόλις έναν μήνα πριν από τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών (10 Απριλίου) και έχει περιορίσει στο ελάχιστο τις προεκλογικές συγκεντρώσεις.
Δέχθηκε κριτική πρόσφατα από ορισμένους ψηφοφόρους, οι οποίοι υποστήριξαν ότι επικεντρώνεται πολύ στην Ουκρανία και όχι αρκετά στη Γαλλία.
Ανώτατος διοικητής
Ωστόσο σήμερα, με τα βλέμματα όλου του κόσμου στην άνευ προηγουμένου σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ, της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης στρατιωτικής κρίσης στη Γηραιά Ήπειρο από τους πολέμους στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990, ο Μακρόν θέλησε να υπογραμμίσει την ιδιότητα του ανώτατου διοικητή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του και τόνισε πως η Γαλλία θα προσαρμοστεί στα νέα στρατηγικά διακυβεύματα.
Σπάνιο φαινόμενο
Είναι σπάνιο φαινόμενο να φέρνουν ηγέτες εξαρτήματα προκειμένου να κάνουν επίδειξη των δράσεών τους. Όμως, σαν δάσκαλος που έδινε διάλεξη, ο Μακρόν στράφηκε προς έναν χάρτη σε ψηφιακή παρουσίαση, δείχνοντας με το χέρι του.
“Από τον βορρά μέχρι τον νότο της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, ο χάρτης εδώ σας δίνει τη δυνατότητα να δείτε όλες τις τρέχουσες δεσμεύσεις μας” δήλωσε, καθώς ανέλυε την ανάπτυξη των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων, από τις ασκήσεις στη Νορβηγία μέχρι τη νέα παρουσία τους στη Ρουμανία, και από την αποστολή εναέριας αστυνόμευσης στην Εσθονία μέχρι το αεροπλανοφόρο στην ανατολική Μεσόγειο.
Μήνυμα
Ο Μακρόν ήθελε να στείλει ένα μήνυμα: ότι δεν θα είναι βιαστικός. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τους φόβους η Ρωσία να κάνει χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία, θέλησε να φανεί συνετός. Δεν έθεσε “κόκκινες γραμμές” που δεν θα μπορούσαν να υποστηριχθούν από δράσεις, όπως συνέβη όταν έδωσε εντολή για αεροπορικές επιδρομές σε συριακούς στόχους το 2018 έπειτα από μια “επίθεση με χημικά”. Διακυβεύεται η αξιοπιστία της Γαλλίας, εξήγησε.
Όσον αφορά στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία, είπε ότι η υποχρέωσή του δεν ήταν να στείλει τανκς και μαχητικά αεροσκάφη, κάτι που θα οδηγούσε σε πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά να συνεχίσει την υπάρχουσα στρατιωτική υποστήριξη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ που δεν θα είχε στόχο να “διεξάγει πόλεμο”, αλλά να οδηγήσει σε διαπραγμάτευση και εκεχειρία.
Θερμές επαφές
Ο Μακρόν είχε θερμές επαφές με ηγέτες κρατών. Χειραψίες, χαμόγελα και μια φιλική συνομιλία με τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, με τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον λίγο μακρύτερα να ετοιμάζεται για τη λεγόμενη οικογενειακή φωτογραφία των ηγετών του ΝΑΤΟ.
Έσκυψε, ακουμπώντας το χέρι του στον ώμο του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ενόσω συζητούσαν σε εγκάρδιο κλίμα – κάτι αδιανόητο μόλις έναν χρόνο νωρίτερα, όταν οι δύο ηγέτες αντάλλαζαν “καρφιά” σχεδόν σε καθημερινή βάση.
Όταν ρωτήθηκε από ρουμάνο δημοσιογράφο σχετικά με τη στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας στη χώρα του, ο Μακρόν χαμογέλασε και ζήτησε… να φέρουν ξανά τον χάρτη.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις