Ρωσικό «βραχυκύκλωμα» στη Λευκωσία
Η Κυπριακή Δημοκρατία τονίζει ότι θα εφαρμόσει στο ακέραιο τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, ωστόσο το τίμημα για την οικονομία της αναμένεται να είναι βαρύ
Την πρόθεσή της να εφαρμόσει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ στη Ρωσία στο ακέραιο δηλώνει σε όλους τους τόνους η Κυπριακή Δημοκρατία, ξεκαθαρίζοντας διά των αξιωματούχων της ότι δεν προτίθεται να κάνει εκπτώσεις απέναντι στη Μόσχα. Ωστόσο το τίμημα για την κυπριακή οικονομία αναμένεται να είναι βαρύ και να επηρεάσει σειρά τομέων.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία, το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυπριακή οικονομία είναι οι επιπτώσεις λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν και αφορούν τον τουρισμό και όχι τόσο λόγω των μέτρων που πλήττουν τους ρώσους ολιγάρχες.
Ακόμα και όσοι είχαν κυπριακά διαβατήρια, όπως τονίζουν πηγές με γνώση των γεγονότων, δεν είχαν επενδύσει στην Κύπρο, ενώ ακόμα και αν «ξέπλεναν» χρήματά τους μέσω Κύπρου αυτό δεν σημαίνει ότι ενίσχυαν την οικονομία της με τον οιονδήποτε τρόπο.
«Οι οικονομίες δεν επωφελούνται από τη διαφθορά, η διαφθορά δημιουργεί στην οικονομία στρεβλώσεις» τονίζει σχετικά στα «ΝΕΑ» ο Πανίκος Δημητριάδης, πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λέστερ.
Οπως υπογραμμίζει δε, οι κυρώσεις στους ολιγάρχες – τις οποίες διαχωρίζει από τις κυρώσεις που πλήττουν τον τουρισμό και είναι διαφορετική περίπτωση – δεν μπορεί να χαρακτηριστούν ως πλήγμα σε μια οικονομία, αλλά ως κάθαρση, αφού δίνει την ευκαιρία να σταματήσουν αυτοί οι άνθρωποι να παρουσιάζονται ως σωτήρες, που δεν είναι.
Στην Κύπρο υπάρχει μια μεγάλη ρωσική κοινότητα που είναι ισχυρή οικονομικά, με αρκετά μέλη της να έχουν στην κατοχή τους ένα «χρυσό διαβατήριο», ενώ στο νησί δραστηριοποιούνται και ρωσικά συμφέροντα τα οποία χρησιμοποιούσαν το κυπριακό έδαφος ως χρηματοοικονομικό κέντρο, γεγονός που γεννά ανησυχίες και ερωτηματικά.
Ωστόσο όπως έχει αναφέρει ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, οι κυρώσεις στον τραπεζικό τομέα δεν ανησυχούν ιδιαίτερα τη Λευκωσία. Θέλοντας να ρίξει τους τόνους, ο Πετρίδης έδειξε να υποβαθμίζει το θέμα, λέγοντας ότι «υπάρχουν άλλες χώρες με περισσότερους ολιγάρχες. Εμείς κλείσαμε 70-80 χιλιάδες λογαριασμούς και έχουμε νομοθεσία που απαγορεύει συναλλαγές των τραπεζών με εταιρείες-κέλυφος».
Με τις κυρώσεις εναντίον των ρώσων ολιγαρχών να αφορούν όχι μόνο τον τραπεζικό τομέα αλλά και τα περιουσιακά τους στοιχεία, στην Κύπρο έχει θεσπιστεί αρμόδια επιτροπή που παρακολουθεί τις εξελίξεις, ενώ και το υπουργείο Οικονομικών είναι σε επαφή με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρο, με τη Λευκωσία να δεσμεύεται ότι θα επιβάλλει τις κυρώσεις στα ονόματα που βρίσκονται στη λίστα.
Παρά τις ανησυχίες περί του αντιθέτου, για τον Πετρίδη οι κυρώσεις δεν θα έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην πραγματική κυπριακή οικονομία περισσότερο από άλλες χώρες. Η Λευκωσία αναφέρει ότι από το 2013 και μετά ξεκίνησε την απεξάρτησή της από τη ρωσική έκθεση, προχώρησε σε μείωση των ρωσικών καταθέσεων, δεν έχει ρωσικά ομόλογα και έχει περιορισμένη έκθεση σε ρωσικές τράπεζες.
Ο τουρισμός
Αυτό που παραμένει «αχίλλειος πτέρνα» για την κυπριακή οικονομία είναι οι κυρώσεις που πλήττουν τον τουρισμό. Η Κύπρος αναμένεται να χάσει το 20%-25% του τουριστικού της προϊόντος, αφού θα χάσει περισσότερους από 800.000 ρώσους τουρίστες. Αριθμός που σημαίνει απώλεια 1,5% στο προσδοκώμενο ΑΕΠ.
Σε αυτό το πλαίσιο η Κύπρος στηλιτεύει τη στάση της ΕΕ και απέναντι στο γεγονός της άρνησης της Τουρκίας να εφαρμόσει τις κυρώσεις, με τον ρώσο πρεσβευτή στην Κύπρο Στανισλάβ Οσάτσι να δηλώνει σχεδόν απειλητικά (Sigma): «Πώς θα πάρει η Κύπρος Ρρώσους τουρίστες; Δεν θα έρθουν. Πού θα πάνε οι τουρίστες αυτοί; Στην Τουρκία θα πάνε. Το θέλετε; Θα ξοδέψουν τα χρήματα εκεί. Καλοκαίρι έρχεται. Εσείς έχετε κλείσει τον εναέριο χώρο της Κύπρου. Πυροβολήσατε στο πόδι σας».
Ανησυχία εκφράζεται και για τον πληθωρισμό και ιδίως για τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας. Επίπτωση που ωστόσο δεν αφορά μόνο την Κύπρο.
- Στοχευμένα μέτρα από την ΕΕ για τον «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας
- AI: Ο πρώτος κήπος με τεχνητή νοημοσύνη που θα επιτρέπει να μιλάτε με τα λουλούδια
- Αποκάλυψη in: Συνδέουν με παλιά «αδρανή» οργάνωση τη νέα γιάφκα στο Παγκράτι
- 6-6-6: Η απλή μέθοδος που σε κρατάει σε φόρμα
- ΔΙΜΕΑ: «Ξεσκονίζει» 9 σούπερ μάρκετ και 15 βιομηχανίες – Στο στόχαστρο το περιθώριο κέρδους
- ΣΥΡΙΖΑ: Ανακοινώθηκαν τα εκλογικά τμήματα – Όλα έτοιμα για το debate