Σαρηγιάννης: Μέχρι τη Δευτέρα η κορύφωση του νέου κύματος
Τι λέει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Στην πορεία της πανδημίας του κοροναϊού και στο ενδεχόμενο εμφάνισης νέων μεταλλάξεων αναφέρθηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ, εκτίμησε μάλιστα ότι θα δούμε κορύφωση του νέου κύματος μέσα στις επόμενες μέρες και την έναρξη της αποκλιμάκωσής του στις αρχές Απριλίου.
«Αυτήν τη στιγμή σαν μέσο όρο εβδομαδιαίο είμαστε στα 21.616 κρούσματα. Αυτό μπορεί να ανεβεί στις 23.000 ή 23.500» δήλωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας του κοροναϊού. «Αλλά μιλάμε για λίγες μέρες, την Δευτέρα θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και μετά θα αρχίσουμε να βλέπουμε αρχικά μία μικρή και μετά μια πιο σοβαρή αποκλιμάκωση» πρόσθεσε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Σημείωσε επίσης ότι στους άλλους δείκτες «υπάρχει μια υστέρηση που περιμένουμε να συνεχιστεί λίγο ακόμα, γιατί ακριβώς συνεχίζεται και η αύξηση στις νοσηλείες. Οι θάνατοι μπορεί να κάνουν μια πολύ μικρή αύξηση, πολύ ελεγχόμενη, δεν θα ξεφύγουμε σε αριθμό θανάτων από αυτόν που έχουμε τώρα».
Οι προβλέψεις μέχρι το Πάσχα
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ αναφέρθηκε και στις μέχρι τώρα προβλέψεις για το Πάσχα, εκτιμώντας ότι η διασπορά μπορεί να φτάσει και τα 2.000 κρούσματα την ημέρα. «Εγώ θεωρώ ότι μέχρι το Πάσχα, με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή, οι δικοί μας υπολογισμοί μιλούν για προβλέψεις διασποράς περί το Πάσχα γύρω στα 2.000 κρούσματα τη μέρα, εξαιρετικά σημαντική μείωση» είπε χαρακτηριστικά.
Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν οδεύουμε προς το τέλος της πανδημίας, καθώς μπορούν να εμφανιστούν και νέες μεταλλάξεις που να ανατρέψουν ξανά τα δεδομένα. «Θα μπορούσαμε να έχουμε υπερνικήσει αυτό το κύμα και να μην έχουμε δει το κύμα της Όμικρον-2 που ουσιαστικά αναπτύσσεται αυτήν τη στιγμή, αν συνεχίζαμε να εμβολιαζόμαστε με γρήγορο ρυθμό και τον Φλεβάρη, για παράδειγμα», σχολίασε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις