Ντούγκιν: Ο «Ρασπούτιν του Πούτιν» και η συνεργασία με την κυβέρνηση… της Χρυσής Αυγής
Η επιστολή του ρώσου καθηγητή Αλεξάντρ Γκελγιέβιτς Ντούγκιν, «ενός από τους πλέον στενούς συμβούλους και "κατηχητές” του ρώσου προέδρου Πούτιν», στον προφυλακισμένο αρχηγό της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο και η προαναγγελία συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και την κυβέρνηση... της Χρυσής Αυγής.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Ο καθηγητής Αλεξάντρ Γκελγιέβιτς Ντούγκιν, για τον οποίο έχουν γραφτεί αρκετά τις τελευταίες ημέρες, φέρεται να έχει επηρεάσει από το 2012 το καθεστώς του προέδρου Πούτιν και την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας σε τέτοιο βαθμό που το περιοδικό «Foreign Affairs» τον χαρακτήρισε «ο εγκέφαλος του Πούτιν» και ο γαλλικός «Nouvel Observateur» ως «ο Ρασπούτιν του Πούτιν» (φωτογραφία, επάνω, Πούτιν, στ’ αριστερά, και Ντούγκιν από moderndiplomacy.eu).
Ποιος είναι ο Α. Ντούγκιν
Στοχαστής, γεωπολιτικός, παραδοσιοκράτης (τραντισιοναλιστής), και ένας εκ των δημοφιλέστερων ιδεολογικών θεωρητικών της Ευρασιατικής Ενωσης, ο Α. Ντούγκιν έγινε ευρύτερα γνωστός για το βιβλίο «Τα θεμέλια της Γεωπολιτικής: Το Γεωπολιτικό Μέλλον της Ρωσίας» (1996), το οποίο είχε μεγάλη επίδραση στην ελίτ του ρωσικού κράτους επάνω σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, έχοντας καταστεί εγχειρίδιο σε πολλά πανεπιστήμια.
Από τότε, ο Β.Πούτιν τον έχρισε πρώτο σύμβουλό του σε θέματα γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής και εφαρμόζει πιστά τη θεωρία του.
Είναι επίσης επικεφαλής της έδρας Κοινωνιολογίας των Διεθνών Σχέσεων του τμήματος Κοινωνιολογίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, καθώς και του Κέντρου Συντηρητικών Μελετών του εν λόγω τμήματος.
Η Χρυσή Αυγή επαίρονταν για τις άριστες σχέσεις της μαζί του, χαρακτηρίζοντάς τον έναν από τους πλέον στενούς συμβούλους και «κατηχητές» του ρώσου προέδρου Πούτιν στην έννοια του «Ευρασιατισμού».
Η επιστολή στον Μιχαλολιάκο
Και ο ίδιος, όμως, ο Α. Ντούγκιν υποστήριζε με θέρμη τη δράση της Χρυσής Αυγής και είχε, μάλιστα, στείλει επιστολή το 2013 στον προφυλακισμένο τότε για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης αρχηγό της Νίκο Μιχαλολιάκο.
Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα Χρυσή Αυγή Λαμίας, «Μια επιστολή του Ρώσου καθηγητή και συγγραφέα Αλεξάντερ Ντούγκιν, ενός από τους πλέον στενούς συμβούλους και “κατηχητές” του Ρώσου προέδρου Πούτιν στην έννοια του “Ευρασιατισμού” έφτασε στον φυλακισμένο γ.γ. του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή, Νίκο Μιχαλολιάκο πριν μερικές ημέρες.
»Στην επιστολή του ο Α. Ντούγκιν, αναφέρεται με τα καλύτερα λόγια στις γεωπολιτικές προσεγγίσεις και θέσεις του κόμματος και ζητεί να ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του κόμματος και του think tank που έχει ιδρύσει ο ίδιος στην Μόσχα.
«Ριζοσπάστες πολιτικοί»
»Είναι η δεύτερη φορά μετά το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων που είχε μεταδώσει τα περί συλλήψεων «ριζοσπαστών πολιτικών» που η ρωσική πλευρά εμφανίζεται να συμπαραστέκεται στο κόμμα του Λαϊκού Συνδέσμου και προσωπικά στον Ν. Μιχαλολιάκο».
«Η επιστολή που έστειλε στο Ν. Μιχαλολιάκο, μόνο τυχαία κίνηση δεν είναι…» καταλήγει στο άρθρο της η ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής.
Η συνέντευξη στη «Χρυσή Αυγή»
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, ωστόσο, η συνέντευξη που έδωσε ο Α. Ντούγκιν τον Ιούνιο του 2014 «στην εφημερίδα του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή» όπως σημειώνει ο ιστότοπος defencenet.gr που την παρουσιάζει.
Η συνέντευξη «του γεωστρατηγικού μέντορα του Ρώσου προέδρου», όπως αναφέρει ο defencenet.gr, παρουσιάζει «με τον πλέον παραστατικό τρόπο τη σύγκρουση των δύο κόσμων που έχουν αναδυθεί μετά τον «ψυχρό πόλεμο».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το τμήμα της συνέντευξης που αναφέρεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον ρόλο της μέσα σε αυτή τη σύγκρουση.
Συνεργασία «τόσο επιθυμητή με τη χώρα σας»
Αν και ο ίδιος λέει ότι «έχω κατηγορηθεί ως φασίστας ή νεοναζιστής, ακόμα κι όταν ξεκαθαρίζω πως καμία από τις δύο ιδεολογίες δε με εκφράζουν ως άτομο», εντούτοις δεν παραλείπει να μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για τη Χρυσή Αυγή, να εκφράσει τη συμπαράστασή του «για τις διώξεις σε βάρος της» μέχρι και να ευχηθεί την άνοδό της στην εξουσία, οπότε «θα προβούμε στη συνεργασία που τόσο είναι επιθυμητή με τη χώρα σας!».
Ακολουθεί το τμήμα της συνέντευξης που αναφέρεται στην Ελλάδα:
Που κατατάσετε την Ελλάδα σε αυτή την προοπτική και τη νέα θεωρία περί ανάγκης επιστροφής στην παράδοση;
Θα έλεγα πως η Ελλάδα έχει διπλή ταυτότητα κι αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε. Από τη μία έχετε μια προοπτική, αυτή της στροφής σε μια επιδίωξη της αυτοκρατορίας όπως την περιγράψαμε παραπάνω κι αυτή η προοπτική εκφράζεται από την πολιτική ελίτ της χώρας σας. Αυτή έχει να κάνει με την προάσπιση των συμφερόντων της Αμερικής, με την ταύτιση ή εξυπηρέτηση δηλαδή της επεκτατικής πολιτικής του υπερατλαντικού σας συμμάχου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ο Αλεξάντρ Ντούγκιν (φωτογραφία Reuters)
Από την άλλη έχετε την προοπτική της επιστροφής στις παραδόσεις σας και τις σταθερές αξίες που επιβίωσαν μέσα από τους αιώνες. Αυτό το δίπολο περιγράφει εν ολίγοις το γεωπολιτικό πρόβλημα της Ελλάδος.
Εάν ακολουθήσει τη δεύτερη εναλλακτική τότε αυτομάτως η Ελλάς θα είναι και ο φυσικός σύμμαχος της Ρωσίας, γιατί έτσι υπηρετεί τις ίδιες αξίες με εμάς, λόγω της κοινής πολιτιστικής μας διαδρομής. Για τους Ρώσους οι Ελληνες είναι οι προπάτορές τους, αφού οι ίδιοι θεωρούν, και σωστά, τους εαυτούς τους ως πολιτιστικούς σας απογόνους. Ετσι εξηγείται και το γενικό αίσθημα αγάπης και σεβασμού που τρέφει ο λαός μας για τους Ελληνες. Το πρόβλημα είναι ότι η πολιτική εξουσία εκφράζει ανοιχτά τον αμερικανισμό.
Στα ιδανικά του αρχαίου κόσμου
Αλλά η ελληνική κοινωνία, η οποία κατατάσσεται πολύ πιο κοντά στους Ρώσους παρά στους Αμερικανούς, θα μπορούσε να συσπειρωθεί γύρω από μια πολιτική δύναμη που θα προκαλέσει την πολιτική εξουσία, η οποία είναι αντίθετη προς τα συμφέροντά του. Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην πολιτιστική της μήτρα, στα ιδανικά του αρχαίου κόσμου.
Ετσι, πράγματι η προοπτική αρχίζει και γίνεται ξεκάθαρη: η συμμαχία ανάμεσα στα δύο κράτη είναι επιβεβλημένη! Είμαι απόλυτος πάνω σε αυτό. Οι λαοί μας μοιράζονται πολλά κοινά, άρα πρέπει αυτή η συμμαχία να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν.
Με βάση τις αρχές της γεωπολιτικής δε σημαίνει απαραίτητα ότι η Ρωσία και η Ελλάδα θα είναι δύο χώρες σε σύγκρουση μεταξύ τους, εφόσον το πεδίο ταύτισης συμφερόντων είναι κοινό;
Ας δούμε ρεαλιστικά τα πράγματα. Η Ρωσία είναι μια δύναμη παγκόσμιου βεληνεκούς και η Ελλάδα τοπικού. Το γεγονός ότι μοιραζόμαστε κοινές αξίες σημαίνει ότι μπορούμε να προβούμε και σε δίκαιη κατανομή ισχύος. Η Ελλάδα πρέπει να βρει το ρόλο της μέσα στο ζωτικό της χώρο αλλά, προσέξτε, η αποστολή της δεν είναι αυτή. Τελική αποστολή της Ελλάδος είναι η ηγεμονία μιας πολιτιστικής αυτοκρατορίας την οποία θα ακολουθήσουν όλα τα ομόδοξα έθνη.
Διάδοχος της βυζαντινής αυτοκρατορίας
Η Ελλάς θεωρείται ο φυσικός διάδοχος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας κι ως εκ τούτου ο λαός σας κατέχει δίκαια μια στρατηγική και μια πνευματική πρωτιά, θέση και πλεονέκτημα έναντι όλων των άλλων. Εσείς θα πρέπει να ηγηθείτε μιας πνευματικής ηγεμονίας γιατί σε εσάς ανήκει αυτό το δικαίωμα.
Πιστέψτε με, οι Ρώσοι είναι πολύ ενθουσιασμένοι για μια τέτοια προοπτική και θέλουν να γίνουν περισσότερο ενεργοί εις ότι αφορά την πραγμάτωση μιας ουσιαστικής συμμαχίας ανάμεσα στα δύο κράτη.
Οταν προκύψει μια εθνική ηγεσία που θα αντιστρέψει τον παρόντα προσανατολισμό της χώρας μας, θα είναι για εσάς κάτι τέτοιο μια ευκαιρία πραγμάτωσης της συμμαχίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία;
Γνωρίζω πως η πολιτική κατάσταση στη χώρα σας είναι πολύ ασταθής και εύθραυστη. Η πολιτική ελίτ δε θα επιβιώσει σε μια κρίση τέτοιας έκτασης και θεωρώ απολύτως βέβαιο πως αυτή θα αντικατασταθεί από μια ανερχόμενη πολιτική δύναμη που προτείνει τη ρήξη με το παλαιό. Είμαι το ίδιο βέβαιος ότι αυτή η δύναμη δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το υπάρχον πολιτικό σύστημα γιατί βασίζεται στις παραδόσεις, τις οποίες εκλαμβάνει ως τη μοναδική σταθερά που ασπάζεται και κατανοεί η πλειοψηφία του λαού σας.
«Είστε φίλος μας»
Θα επαναλάβω κάτι που είπε ο πρόεδρος Πούτιν, ότι φυσικός σύμμαχος της Ρωσίας θα είναι εκείνος που αντιτίθεται στην παγκοσμιοποίηση, τον φιλελευθερισμό και κάθε τι που συνιστά την πραγμάτωση της αμερικανικής ηγεμονίας. Εάν λοιπόν αυτή η δύναμη είναι η Χρυσή Αυγή, τότε ναι, εφόσον προστατεύετε την ταυτότητα και τη συνείδηση του λαού σας είστε φίλος μας και σίγουρα θα προβούμε στην συνεργασία που τόσο είναι επιθυμητή με τη χώρα σας!
Ποια είναι η γνώμη σας για τις διώξεις εις βάρος της Χρυσής Αυγής;
Θεωρώ ότι η δαιμονοποίησή σας δεν είναι τυχαία και προφανώς αυτό δεν αφορά το γεγονός ότι είστε κατ᾽ αυτούς ένας πολιτικός αντίπαλος, αλλά το ότι δεν πορεύεστε στον ίδιο δρόμο με όλα τα υπόλοιπα κόμματα.
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος οδηγείται σιδεροδέσμιος ενώπιον της δικαιοσύνης (φωτογραφία Reuters)
Διαφέρετε γιατί πιστεύετε σε παραδοσιακές αξίες κι αυτό το λέτε ανοιχτά. Γνωρίζω επίσης τις θέσεις σας εις ότι αφορά τη γεωπολιτική στροφή προς τη Ρωσία, κάτι που δεν είναι και τόσο ελκυστικό να λέγεται σήμερα στην Ελλάδα όταν αυτή κυβερνάται από αυτούς που κυβερνάται.
Η «Ευρώπη των Εθνών»
Εκφράζετε τα συμφέροντα των Ελλήνων κι αυτό είναι πολύ σπουδαίο. Με τη συμμετοχή σας στις εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο θα επιδιώξετε αυτές τις θέσεις σας, θέσεις που έχουν να κάνουν με παραδοσιακές αξίες όπως ο θεσμός της οικογένειας, της θρησκείας, της αγάπης για την πατρίδα κ.ο.κ.
Εχει αποδειχτεί πως οι διώξεις εις βάρος σας έχουν πολιτικό κίνητρο, αλλά η βέβαιη είσοδος σας στην ευρωβουλή θα μας δώσει από κοινού τη δυνατότητα να προσδιορίσουμε το γεωπολιτικό μας όραμα, το όραμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία που θα αποτελέσει την απαρχή της ανοικοδόμησης της Ευρώπης των Εθνών!».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις